Hosszú Katinka idén is bankot robbanthat a vk-n

Hosszú Katinka Kazany, 2015. augusztus 10. 
Hosszú Katinka mutatja érmeit a kazanyi vizes világbajnokságon zárónapján Kazanyban 20105. augusztus 9-én. A versenyző a 200 és a 400 méteres vegyesúszásban győzött, a 200 méteres hátúszásban bronzérmet szerzett
Kazany, 2015. augusztus 10. Hosszú Katinka mutatja érmeit a kazanyi vizes világbajnokságon zárónapján Kazanyban 20105. augusztus 9-én. A versenyző a 200 és a 400 méteres vegyesúszásban győzött, a 200 méteres hátúszásban bronzérmet szerzett. A vb éremtáblázatán a 8. helyen végzett Magyarország, 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Összesen kétmillió dollárt oszt szét a legjobb úszók között az augusztus és november között zajló világkupában a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség.

Az idei vk-sorozat első versenye kevesebb mint két nappal követi a vasárnap zárult kazanyi világbajnokságot, amelynek több jeles alakja is ott maradt Oroszországban, merthogy keddtől Moszkva ad otthont a már a világkupa részeként sorra kerülő nemzetközi viadalnak.

A magyar csapatból négyen jutnak szerephez a nyitóállomáson: Hosszú Katinka - aki Kazanyban világbajnok lett 200 és 400 méter vegyesen, s bronzérmes 200 méter háton -, a férfiak 400-as vegyesszámában vb-második Verrasztó Dávid, továbbá a tatár fővárosban kevésbé sikeres húga, Verrasztó Evelyn, valamint Jakabos Zsuzsanna.

Hosszú zsinórban harmadszor végezhet az élen

A kétnapos moszkvai vetélkedést követően a hét végén már a franciaországi Chartres-ban verseng tovább a mezőny, majd az európai szakaszt követi az ázsiai etap, Hongkonggal, Pekinggel, Szingapúrral és Tokióval, végül pedig a novemberi zárófejezet jön Dohával és Dubajjal.

Kazany után újra jöhet a világkupa Forrás: MTI/Kovács Anikó

A nyolcállomásos esemény résztvevőit ezúttal is bőkezűen díjazza a FINA, amely a sorozat zárultával az összetett pontverseny legjobbjának mind a nőknél, mind a férfiaknál - a vk honlapjának adatai szerint - 100 ezer dollárt fizet. A gyengébb nemnél 2013-ban és 2014-ben is Hosszú Katinka végzett az élen, s minden esélye megvan a 2015-ös elsőségre is.

Az összetett sorrend másodikjai 50, harmadikjai pedig 30 ezer dollárra számíthatnak. Különjutalom illeti meg az egyes szakaszok legjobbjait. Nevezetesen az európai, az ázsiai és a közép-keleti "részgyőztesek" fejenként 50 ezer dollárt kapnak, s egészen a pontverseny hatodik helyezettjéig jár a plusz pénz: a másodiknak 35, a harmadiknak 30, a negyediknek 20, az ötödiknek 10, a hatodiknak pedig 5 ezer dollár.

Sikersztori Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

Az egyes versenyhelyszíneken külön-külön dotálja a FINA a dobogósokat mind a 32 - 16 női és 16 férfi - egyéni számban. Aki győz, az aranyérem mellett 1500 dollárra is jogosult, az ezüstérmes 1000, a bronzérmes pedig 500 dollárt tehet zsebre. A 2015-ös világkupa-sorozatot a korábbi évekétől eltérően nem 25-ös, hanem 50 méteres medencében rendezik, éppen azért, hogy a versenyeken kvalifikációt lehessen szerezni a jövő esztendei riói olimpiára.