Társoldalunk:

Két kajaknégyesünk is döntős a vébén

2015.08.21. 13:44

Az 1000 méteres férfi és az 500 méteres női kajaknégyes is megnyerte előfutamát a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, s ezzel mindkét egység bejutott a vasárnapi döntőbe, s karnyújtási közelségbe került a riói kvóták megszerzésétől. A többi, pénteken bemutatkozott magyar hajó többsége a délutáni, illetve szombati középfutamban folytatja szereplését.

A csütörtöki verőfényes napsütés és meleg után pénteken reggel felhős égbolt és némileg hűvösebb idő fogadta a résztvevőket az Idroscalo szabadidő parkban. A nyitónapon hét olimpiai szám előfutamokat bonyolították le, ezúttal pedig a fennmaradó öt ötkarikás számban is megkezdődtek a küzdelmek az előfutamokkal.

A kajak egyesek 200 méteres versenyeiben Vad Ninetta, illetve az olimpiai hatodik, friss Európa Játékok-győztes Dudás Miklós próbál kvótát szerezni Magyarországnak - mindkét számban 8-8 indulási jog talál gazdára -, s az első akadályt mindketten sikerrel vették. Vad az azeri színekben versenyző Inna Oszipenko-Radomska, Dudás pedig a litván Ignas Navakauskas mögött lett második, s mivel egyenes ágon még futamgyőzelemmel sem lehetett a döntőbe jutni, készülhetnek a szombat délutáni középfutamra.

Vasbányaiék remek pályát mentek

"Elrontottam a rajtot. A szokásosnál öt perccel később mentem ki a vízre, talán emiatt - mondta Dudás Miklós. - Navakauskas jó rajtoló, és a start után megszerzett előnyét megtartotta a célig. Amúgy elégedett voltam a pályámmal."

Vasbányai Henrik (elöl) és Mike RóbertForrás: MTI/Kovács Tamás

A két éve arany-, tavaly pedig ezüstérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus duó egy remekül felépített pályával és győzelemmel mutatkozott be 1000 méteren, de a siker számukra sem jelentette azt, hogy megspórolhatják a középfutamot. Ők is szombaton délután küzdhetnek majd meg a fináléba kerülésért. Ebben a számban az első hat hely ér riói indulási jogot két versenyző részére.

A két kajaknégyes számban minden olimpiai kvóta - összesen 40-40 - gazdára talál ezen a vb-n, azaz később nem lesz lehetőség pótkvalifikációra. Tíz nemzet juthat indulási jogokhoz, de kikötés, hogy ennek a tíz nemzetnek négy kontinensről kell érkeznie. A pénteki előfutamokban az első hely egyenes ági döntőbe jutást ért, s természetesen mindkét magyar hajó megcélozta a futamgyőzelmet - sikerrel.

A kajaknégyesek megállíthatatlanok

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vezette, Londonban ezüstérmes férfi kvartett 1000 méteren, a címvédésre készülő női négyes - Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és Kárász Anna - pedig 500 méteren lett első, így kihagyhatja a középfutamot. Bár a férfi egység edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin nincs itt a versenyen, a futam előtt telefonon egyeztetett tanítványaival, s úgy tűnik, nagyszerű tanácsokkal látta el őket. Azzal, hogy a két hajó bejutott a vasárnapi fináléba, a riói kvóták karnyújtásnyi közelségbe kerültek Magyarország számára.

Címvédésre készülnek a lányokForrás: MTI/Kovács Tamás

 

Pénteken további hét, az ötkarikás műsorban nem szereplő számban is elkezdődtek a küzdelmek a vb-n. A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa és új párostársa, a mindössze 16 éves, friss ifjúsági világbajnok Homonnai Luca fölényes győzelmet aratott a K-2 200 méter első előfutamában, s ezzel egyből a vasárnapi döntőbe jutott, míg a kenusoknál, ugyancsak 200 méteren Takács Kincső első helyével, a Lantos Ádám, Nagy Péter kettős pedig második helyével a szombati középfutamba került.

Fél kilométeren Hufnágel Tibor (K-1) első, Korisánszky Dávid (C-1) és a Hérics Dávid, Somorácz Tamás kettős (K-2) pedig második lett első pályáján - ezek az egységek pénteken délután folytatják szereplésüket a középfutamban. A kajak egyesek 1000 méteres számában érdekelt Medveczky Erika

Medveczky Erika és Sarudi AlízForrás: MTI/EPA/Rene Volfik

- a szám két évvel ezelőtti aranyérmese - megnyerte előfutamát, s így már döntős.

 A kenunégyesek 1000 méteres számában kevés hajó nevezett, így a tavaly bronzérmes Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid összeállítású magyar egység előcsatározások nélkül szállhat majd vízre a vasárnapi döntőben.

A további program: 

később:
középfutamok 16.05
szombat:
A döntők 10.26 (női C-2 500 m /Takács Kincső, Lakatos Zsanett/, női K-1 500 m /Kárász Anna/, férfi C-2 500 m /Sarudi Pál, Forgó Christopher/, férfi K-1 1000 m, férfi C-1 1000 m /Vajda Attila/, férfi K-2 200 m /Tótka Sándor, Molnár Péter/, férfi C-1 200 m /Hajdu Jonatán/, női K-2 500 m /Szabó Gabriella, Kozák Danuta/, női K-2 1000 m /Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra/, férfi K-2 1000 m)
középfutamok 14.00
vasárnap:
A döntők 10.05 (férfi K-1 200 m, női K-1 200 m, női C-1 200 m, férfi C-2 200 m, női K-2 200 m /Homonnai Luca, Douchev-Janics Natasa/, férfi C-4 1000 m /Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid/, női K-1 1000 m (Medveczky Erika/, női K-4 500 m /Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna/, férfi C-1 500 m, férfi K-1 500 m, férfi K-2 500 m, férfi C-2 1000 m, férfi K-4 1000 m /Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel/)
5000 m-es döntők /Vajda Attila, Ceiner Benjámin, Medveczky Erika/ 14.30