Társoldalunk:

Fáznak a német úszók a rövidpályás Eb-től

2015.11.20. 17:34

A német úszóválogatott tagjainak több mint fele azt tervezi, hogy nem utazik el a december 2. és 6. közötti izraeli rövidpályás Európa-bajnokságra, mert a terrorfenyegetettség miatt veszélyesnek tarja a részvételt.

A német szövetség szóvivőjének közlése szerint a 25 versenyzőből 13 nem szívesen menne el most Netanyába biztonsági megfontolásból, de még maga a vezetőedző, Henning Lambertz is úgy vélekedik, hogy nem ez a legmegfelelőbb időpont az izraeli versenyzéshez. Mint mondta, ő a csapat végleges nagyságától teszi függővé, hogy útra kel-e.

Ugyanakkor olyan sztárok, mint Paul Biedermann és Marco Koch semmilyen aggodalmat nem fogalmaztak meg. "Izraelben megfelelő a biztonság. Úgy vélem, máshol nagyobb a kockázat" - vélekedett Koch, aki a nyár, kazanyi világbajnokságon - többek között Gyurta Dánielt megelőzve - aranyérmet nyert a 200 méteres mellúszásban.

Középen Marco Koch, jobbra tőle Gyurta, balra az ezüstérmes Kevin CordesForrás: AFP/Christophe Simon

Biedermann úgy fogalmazott, hogy a biztonsági szempont nem befolyásolja őt a döntésében, Eb-indulása attól függ, hogy képes lesz-e elég gyorsan úszni a német bajnokságon. A gyorsúszó specialista tavaly kihagyta a dohai rövidpályás vb-t, majd nyáron, Kazanyban normál medencében harmadik lett 200 méteren.

A német szövetség az úszókra és az edzőkre bízza a döntést arról, hogy útra kelnek-e. A magyar úszócsapat huszonhét tagú lesz, legalábbis ekkora keretet jelölt ki Kiss László szövetségi kapitány múlt szombaton a százhalombattai rövidpályás ob után.