Cseh László legyőzte a démonait az Európa-bajnokságon

Cseh László, úszás
Hungary's Laszlo Cseh competes in the finals of the men's 100m butterfly swimming event at the 18th European Short Course Swimming Championship in the Israeli Coastal city of Netanya on December 3, 2015. AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Cseh László edzője, Plagányi Zsolt szerint elsősorban lélektani okai vannak, hogy versenyzője ismét a legszebb napjait idézi, és olyan lendületben van, hogy meg sem áll Rióig. A felkészülés fájni fog, de minden napra megvan a teendő, a cél az olimpiai bajnoki cím. 

Egy éve annak, hogy Plagányi Zsolt elvállalta Cseh László felkészülésének irányítását, és már akkor gyakran emlegette a lélektani tényezők fontosságát, és nyíltan beszélt a közös célkitűzéseikről.

"A feladatom mostantól az, hogy kiűzzem a görcsöket Laciból, és olyan munkát végezzünk, ami a rossz beidegződéseitől megszabadítja.

Addig állok a rendelkezésére, ameddig szüksége van rám, ez idő alatt pedig mindent az együttműködésünknek fogok alárendelni” - hangsúlyozta Plagányi 2015 januárjában.

A rossz beidegződések csapdája

Plagányi már akkor is Cseh László edzője volt Kőbányán, amikor még csak sejteni lehetett, hogy nagy versenyző lehet belőle. Tizenhét év elteltével háromszoros olimpiai ezüstérmesként, világbajnokként, sokszoros Eb-győztesként kapta vissza egykori tanítványát.

Plagányi Zsolt gyerekkora óta ismeri Cseh Lászlót Forrás: agriasport

"Ha nem éreztem volna úgy, hogy a váratlanul jött kihívásnak meg tudok felelni, akkor nem mondok igent, és továbbra is csak a világ egyik legjobb úszójának a csodálója maradok. Sejtettem, a közös jövőnket kialakító első beszélgetésünk után viszont meg is bizonyosodtam arról, hogy Cseh Lászlónak nem az úszását kell kozmetikázni, hanem ki kell szabadítani a rossz beidegződések csapdájából.

Mondhatnák a sportág berkeiben, hogy ez eretnek megnyilvánulás, de a közös eredményeink egyelőre az én felfogásomat igazolják” - nyilatkozta Plagányi Zsolt a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, mintegy megerősítve a korábbi kijelentéseit.

Még Turi György volt Cseh László mestere, amikor a vele 2003 óta stabilan az élvonalban járó úszózseni egyszer őszintén kifejtette, hogy mi lehet a visszatérő kudarcok oka, és miért nem tud úgy brillírozni, mint Pekingben, amikor háromszor is megszorongatta Michael Phelpst.

Szükség volt a környezetváltásra

"A fejemben kell sürgősen rendet teremteni, hogy a testem engedelmeskedhessen. A mentális felkészültségem fokát kell sokkal magasabbra emelnem. Sürget az idő, ha nem tudom felszámolni a rossz beidegződéseket, akkor az akadályok egyre csak magasodni fognak. Több van bennem, mint amit mutatni tudok, a szinte már végsőkig megunt környezetem előbb vagy utóbb végleg kiszippanthatja belőlem a bizonyítási vágyamat" - mondta Cseh, és ezzel már sejttette is, hogy előbb vagy utóbb elhagyja Kőbányát.

Cseh László Kazanyban újra bizonyított Forrás: MTI/Kovács Anikó


Idén nyáron Kazanyban - 10 évvel montreali diadala után - másodszor is világbajnok lett, versenyzése a pekingi csúcsra emlékeztetett.

A vasárnap zárult netanjai rövidpályás Európa-bajnokságnak úgy lendült neki, hogy a főpróbának számító százhalombattai ob zárónapján kar- és könyöksérülést szenvedett. Nem esett pánikba, egy hétig csak lábazott, miközben Plagányiból ismét csak az optimista edző szólalt meg.

Harminc évesen is csak felfelé

"Gyógyult könyökkel Cseh László mindent vihet Netanjában, és még azt is megkockáztatom, hogy a Kazanyban látott motivációval és összpontosítással a négy számából kettőt vagy hármat biztosan megnyerhet" - jelentette ki.

Plagányi nem a levegőbe beszélt: Cseh László három arannyal és Európa-csúcsokkal bizonyította, hogy a pályafutása még 30 évesen is felfelé ível.

Csak annyit tudok a pszichológiáról, amennyit annak idején a TF-n megtanultam, azt a keveset viszont a ráérzéseimmel kiegészítve egész jól kamatoztatom. Emelem kalapomat Laci előtt, aki kitűnő partner" - mondta Plagányi, aki beszélt a riói felkészülésről is.

Cseh Lászó három aranyat is nyert a netanjai Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Jack Guez

Fájni fog, de sikerülhet

"Karácsony után úgy fogunk nekiiramodni, hogy Rióig meg se állunk. Az egymáshoz kapcsolódó makrociklusok feladatait sorra véve haladunk majd előre, és hiszem, hogy a módszerünk ki fogja állni a próbát. Az edzéstervnek csak az egyik eleme a gyorsaság növelése, valójában minden napnak megvan a maga feladata. A bizonyítványosztás viszont csak nyolc hónap múlva következik Rióban, és én az első olimpiámon is minden döntő előtt be fogom írni a noteszembe, hogy mi lesz a Cseh Lászlótól elvárható időeredmény” - jelentette ki Plagányi Zsolt, aki azt sem titkolta, hogy a következő nyolc hónapnak azért lehetnek fájó napjai is.