Milliós támogatást kaptak karácsonyra legjobb úszóink

2017-es vizes vb sajtótájékoztató Hosszú Katinka; Verrasztó Dávid; Cseh László
Budapest, 2015. augusztus 19. Verrasztó Dávid, Hosszú Katinka és Cseh László úszók (b-j) a Magyar Úszó Szövetség sajtótájékoztatóján a budapesti Hélia Szállóban 2015. augusztus 19-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetség vezetőségének döntése alapján személyenként 2-től 12 millió forintig terjedő támogatás adható az éves teljesítményük alapján a sportág honi legjobbjainak. Gyárfás Tamás elnök bejelentette: a másfél hete előkészületben lévő szerződéstervezeteket karácsonyi ajándékként szerdán eljuttatták az érintett kiválóságoknak.

Bár a magyar úszóválogatott legjobbjai több csatornán különböző juttatásokban részesülnek, így a Gerevich-ösztöndíjban, a klubok által biztosított fizetésben, valamint a szponzori támogatásokban, a MÚSZ vezetése úgy döntött, hogy 2016-tól az elmúlt évek világeseményein nagyszerűen teljesítő klasszisoknak kiemelt támogatást nyújt, szerződéses keretek között, melynek éves keretösszege 2-12 millió forint lehet.

„Másfél hete határoztunk arról, hogy megállapodásokat kötünk a válogatott legjobbjaival, elsődlegesen azzal a céllal, hogy így is hozzájáruljunk a nyugodt olimpiai felkészüléshez" – mondta Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke.

Verrasztó Dávid, Hosszú Katinka és Cseh László is részesül a támogatásból Forrás: MTI/Kovács Anikó

Sosem volt ilyen erős az anyagi háttér

"A MÚSZ soha nem rendelkezett ilyen erős anyagi háttérrel, mint napjainkban, köszönhetően a kormányzati támogatásnak, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a mind népesebb szövetségi támogatói csapatnak, amelyek létszáma a 2017-es világbajnokság közeledtével nyilvánvalóan nőni fog. Lázasan készülünk az előttünk álló budapesti vébére, épül a gyönyörű uszodakomplexum, hamarosan birtokba vehetjük a technikailag egyedi módon felszerelt Tüske-uszodát, de nem feledkezhetünk meg a lényegről: a kiváló versenyzőkről. Számítunk rájuk mind a medencében, de ugyanúgy a parton is, hiszen csodálatos eredményeik mellett példamutató sportemberi magatartásuk, együttműködésük felbecsülhetetlen érték.”

A szövetség vezetésének döntése alapján az első körben Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Jakabos Zsuzsanna, Risztov Éva és Olasz Anna részesülhet a MÚSZ újonnan kezdeményezett támogatásában.

Érdekes megvilátásba helyezi a történteket, hogy Hosszú Katinka egy nappal ezelőtt még keményen nekiment a szövetségnek, amely szerinte nem biztosította számára a felkészüléshez szükséges feltételeket.