Társoldalunk:

Kubában kezdi a bokszmaratont a válogatott

2016.01.05. 16:09

A hét elején a Sportkórházban esnek át állapotfelmérésen a magyar ökölvívó-válogatott tagjai, akik pénteken Kubába utaznak, hogy kéthetes edzőtáborozással indítsák az évet.

Kovács László szövetségi kapitány elmondta, 16 versenyző vesz részt a túrán, köztük több utánpótláskorú bokszoló is. Jelen állás szerint a tervezetthez képest nem lesz hiányzója a csapatnak, így utazik többek között az olimpiai és vb-ötödik, Eb-harmadik Harcsa Zoltán, a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázs és a 2015-ben Eb-bronzérmes Csóka Nándor is.

A még riói olimpiai kvóta nélkül álló magyar nemzeti csapat tagjaira sűrű program vár, a kubai után a magyarországi edzőtáborok és a február elején sorra kerülő Bocskai István nemzetközi emlékverseny mellett előreláthatólag Lengyelországban, Németországban és Törökországban is készülnek és versenyeznek majd.

Isztambulra és Bakura gyúrnak

Az év első felének fő versenye a két olimpiai kvalifikációs torna lesz, április végén, Isztambulban és - akinek Törökországban nem sikerül kvótát szereznie, annak – júniusban, Bakuban.

Harcsa Zoltán

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A tíz súlycsoport többségében szinte biztos a magyar induló, de akad néhány, melyben még eldöntésre vár, ki képviselheti Magyarországot. Ezekkel kapcsolatban a kapitány elmondta, hogy több - hazai és külföldi - tornán kell majd bizonyítaniuk a versenyzőknek, így például a Bocskain, s márciusban egy budapesti válogatón. 

Rekordot dönt a Bocskai-emlékverseny

A szakvezető a 60. Bocskai-emlékversenyről elmondta, hogy már most rekordokat dönt a nevezések száma: 31 országból közel 200 öklöző jelentkezett eddig. Így biztos, hogy többeket vissza kell majd utasítaniuk a szervezőknek, mivel a február 3. és 6. közötti rangos viadalon maximum 160-an indulhatnak. Kovács László hozzátette, hogy csak a legjobb magyarok léphetnek kötelek közé, azaz súlycsoportonként maximum kettő, néhány kategóriában három hazai bokszoló indul. 

A magyar válogatott két tagja idén már a nemzetközi szövetség félprofi csapatbajnoki sorozatában, a WSB-ben is szerepel. Kovács László róluk azt mondta, hogy a British Lionhearts által draftolt Harcsa Zoltán és a Caciques de Venezuela által kiválasztott Bacskai Balázs a sorozat első fordulójában még nem jut szerephez, ám már mindkét klub jelezte, hogy a februári, második fordulóban számít majd rájuk.