Társoldalunk:

A Hosszú-ügy a meg nem értésről szól

2016.01.07. 22:14

Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke szerint a nagy része már megvalósult annak, amit Hosszú Katinka kért, és a sportág vezetői is tettek gesztusokat felé.

Az alelnök az M4 Sport stúdiójában elmondta, hogy sajnálja az ügy alakulását, és megérti, hogy a többszörös világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinkának, valamint amerikai férjének, egyben edzőjének, Shane Tusupnak oka volt nyilvánosságra hozni a konfliktust. "Azt gondolom, meg nem értésről van szó, amit beszélgetéssel lehet tisztázni" - vélekedett Sós.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a sportolók és a vezetők céljainak és érdekeinek meg kell egyeznie.

"Tudomásul kell venni, hogy az olimpia más, mint a többi világverseny. Katinkának az olimpiai arany még hiányzik az éremgyűjteményből, ez külön feszültséggel jár. Ilyenkor minden apró részletet meg akarnak tervezni, ez dicséretes szakmai oldalról, de a MÚSZ-nak is van egyfajta mozgástere" - magyarázta.

Le kell ülni tárgyalni

Sós úgy vélekedett, hogy a versenyző nem azért állt már többször is a nyilvánosság elé, mert valakinek kellemetlenséget akar okozni. "Az ő oldaláról megvan a logikája annak, amit mond és csinál. Fél éve vagyok ebben a történetben, de a meg nem értés gyökerei szerintem régebbre nyúlnak vissza. Katinka sem a többiekkel akar szemben állni, nem személyi változást akart, csak a rendszer nem pont úgy működik, ahogy az megfelelne az ő újfajta felfogásuknak" - folytatta Sós Csaba.

Hosszú Katinka a medencében

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A sportvezető szerint, ha a felek egyszer leülnek tárgyalni, azonnal megoldódhat a probléma.

Hosszú először karácsony előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen kifejtette, hogy elégedetlen a Magyar Úszó Szövetség teljesítményével és hozzáállásával. Azt kifogásolta, hogy a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szervezettől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de ebből semmi nem valósult meg.

Elárulta, akkor telt be a pohár nála, amikor a kérések teljesítését a MÚSZ attól tette függővé, hogy az arcát és nevét adja-e a 2017-es vizes vb reklámozásához, miközben eddig azt hangoztatták, hogy "azok kaphatják meg ezt az extra támogatást, akik eredményt hoznak egy világversenyről".

Gyárfás nem fogadja el Kiss lemondását

A versenyző szerdán ismét a nyilvánosság elé állt, és kijelentette: nem fogadja el azt a szerződést, amelyet a szövetség ajánlott számára decemberben.

Hosszú Katinka a sajtótájékoztatón

Fotó: Polyak Attila - Origo

Azt mondta, a pénzt elvileg a felkészülésére adná a MÚSZ, de a szerződésben egyetlen kikötés van, hogy vegyen részt a 2017-es budapesti világbajnokság promóciójában. Ezután látványosan széttépte a papírt.

Az ügy folyományaként a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Kiss László csütörtökön lemondott posztjáról, azonban Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök azt mondta, nem nyugszik bele a szakember döntésébe, az M4 Sportnak adott telefonos interjújában pedig kijelentette, nem fogadja el Kiss László lemondását. Hozzátette: abban egyezett meg a szakemberrel, hogy hétfőn ismét beszélnek a lemondásáról.