Kampány indult Kiss Lászlóért

Kiss László TOP
Budapest, 2016. január 6. Kiss László szövetségi kapitány Hosszú Katinka többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző sajtótájékoztatóján a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2016. január 6-án. Hosszú Katinka úszónő nem fogadta el a Magyar Úszó Szövetség szerződésajánlatát, a sajtótájékoztatón széttépte a szerződéstervezetet. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Nyilatkozatban áll ki kilencven úszóedző a lemondott kapitány, Kiss László mellett, az aláírók bocsánatkérést is követelnek.

Az úszók lemondott szövetségi kapitánya, Kiss László mellett kiálló nyilatkozatot küldött szét kollégáinak egy vidéki úszóedző – írja a Magyar Nemzet internetes kiadása. Eddig kilencvenen írták alá a dokumentumot. Turi György, a Kőbánya SC szakosztályvezetője kérdésünkre azt mondta, ő aláírta, de hogy rajta kívül még kik, azt nem tudja.

Főleg Tusuppal van bajuk

A lap birtokába került levélben az áll, hogy az aláírók "a leghatározottabban visszautasítják azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően."

Kiss Lászlónak elege lett Forrás: MTI/Soós Lajos


Kiss László csütörtök délután váratlanul lemondott a szövetségi kapitányi tisztségről, miután Hosszú Katinka az említett sajtótájékoztatón nem állt szóba vele. A kapitány ezt méltatlannak nevezte. Hosszú előtte az újságírók szeme láttára széttépte a neki felkínált 12 millió forintos támogatásról szóló szerződést, mondván, nem fogadja el, hogy a vb-promóciót szabják a támogatás feltételéül.

Adok-kapok

Az ügy előzménye, hogy az idén sikert sikerre halmozó Hosszú decemberben élesen bírálta az úszószövetség vezetőit a felkészülés szerinte nem megfelelő körülményeiért, illetve amiatt, hogy a 2017-es budapesti vb promóciójában való részvételre kérték. Kiss László januárban azt mondta az MTI-nek, hogy hiába keresi, nem tudja elérni Hosszú Katinkát, így nehéz párbeszédet folytatni.

A Kisst támogató szöveg megemlíti a Hosszú és edzője által az utóbbi években elért eredményeket, de

felháborítónak és minősíthetetlennek

nevezi, hogy az úszó a sajtótájékoztatón "faképnél hagyta" a kapitányt.

"A magyar edzők nevében felszólítjuk Shane Tusupot, hogy a jövőben mindenkor adja meg a tiszteletet Kiss Lászlónak (...), a sajtótájékoztatón történtek kapcsán pedig

– áll a jelek szerint a nyilvánosságnak szánt nyilatkozatban.

Lemondatnák Gyárfást

Közben csütörtök este megjelent a hódmezővásárhelyi Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely Facebook-oldalán egy felhívás, mely a szövetség rendkívüli közgyűlésének összehívását és az elnökség távozását szorgalmazza. Az aláírója Hornyák Viktor és Széles Sándor.

Tisztelt Tagszervezeti Képviselő Társak!Tekintettel a Magyar Úszó Szövetség vezetősége körül kialakult botrányos...

Közzétette: Sandor Szeles Workshop / Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely2016. január 7.


Az aláíró Széles valószínűleg nem azonos a Gyurta Dániel edzőjeként ismert szakemberrel, ő ugyanis áprilisban egy, a szövetség honlapján megjelentetett közleményben "szakmailag és magánemberként is teljes körűen" elhatárolódott a nevével fémjelzett műhely internetes felületein megjelenő tartalomtól. Kerestük Széles Sándort, de nem vette fel a telefont. (Cikkünk korábbi verziójában még azt írtuk, hogy Gyurta edzője az aláíró, de a jelek szerint csak névazonosságról van szó.)

A szövetség régi ellenfele

A műhely vezetője az úszószövetséggel korábban többször is nézeteltérésbe kerülő Hornyák Viktor. Hornyák a tavalyi tisztújításon sikertelenül indult az elnöki posztért, egy konfliktus miatt pedig fegyelmi eljárást kezdeményeztek ellene. A Facebook-oldalukon rengeteget foglalkoznak a Hosszú-üggyel, keresetlen szavakkal támadva a szövetséget.

Széles Sándor Forrás: MTI/Rosta Tibor


Az oldal szerkesztői azóta sem fogják vissza magukat. "A mutyikhoz szokott komcsi úszószövetség nem ehhez szokott. Most biztos azt hiszik, hogy kevés a tizenkét milla" – ezzel a bejegyzéssel kommentálták például azt, hogy Hosszú Katinka összetépte a szövetség által neki küldött szerződést. Örvendeztek Kiss László lemondása felett is.

Végre egy jó hír! De ez kevés,a Gyárfásnak és az egész vezetőségnek a lemondását várjuk!

Posted by Sandor Szeles Workshop / Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely on Thursday, January 7, 2016

Megkapták a magukét a Kiss lemondása miatt berzenkedő hazai szakemberek, illetve felkerült egy kép, amihez nem kell külön magyarázatot fűzni.