Vágólapra másolva!
Az 1988-ban 200 méteres mellúszásban olimpiai bajnok Szabó József csodálkozik azon, hogy az úszók közül rajta kívül senki nem állt ki Hosszú Katinka mellett, pedig szerinte az Iron Ladynek mindenben igaza van.

„Mindenki Hosszú Katinkát akarja megrendszabályozni. Valakinek engednie kell, de úgy tűnik, egyik fél sem akar engedni. Ami viszont biztos:

– mondta az Origónak a hetek óta zajló úszóbotrányról Szabó József vagy ahogy mindenki ismeri, Szabó Joe, a szöuli olimpia 200 mellen győztes aranyérmese.

Van hova fejlődni

A Komjádiban – tehát ugyanott, ahol Hosszú Katinka készül – úszóiskolát működtető szakember szerint igenis ráférne a fejlesztés a magyar úszósportra, éppen úgy, ahogyan az év sportolónője kéri.

„Az úszóknak olyan gépekre van szükségük, amelyek javítják, csiszolják a technikájukat, ezekkel jobban fel tudnának készülni az olimpiára.

Elvárja az eredményeket, begyűjti a szponzorációs pénzeket, de abból nem ad eleget a versenyzőknek” – véli Szabó.

Szabó Joe 1988-ban 200 mellen olimpiai bajnok lett Forrás: mob.hu


Az sem tetszik neki, hogy Hosszú Katinka mellett nem sorakoztak fel az úszók, illetve meg sem szólaltak az ügyben. Egyedül Cseh László mondta el a véleményét, ő viszont kijelentette, nem érti Hosszú problémáját.

„Fura, hogy én voltam az egyetlen, aki kiállt Katinka mellett” – mondta a hallgatásról Szabó.

Ha szeretjük, ha nem szeretjük, Katinkának igaza van. Nem fejlesztik 30 éve a magyar úszószövetséget, és nincs koncepció.”

A Hosszú-ügy dióhéjban

A tavaly sikert sikerre halmozó Hosszú Katinka és az úszószövetség között még decemberben robbant ki a konfliktus. A világklasszis úszó egy általa összehívott sajtótájékoztatón élesen bírálta a szövetség vezetőit a felkészülés szerinte nem megfelelő körülményeiért, illetve amiatt, hogy a 2017-es budapesti vb promóciójában való részvételre kérték.

Január első hetében Hosszú újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol széttépte a neki felkínált 12 millió forintos támogatásról szóló szerződést, mondván, nem tudja elfogadni, hogy a vb-promóciót szabják meg a támogatás feltételéül. A konfliktus miatt Kiss László szövetségi kapitány először lemondott, majd úgy döntött, mégis marad. Közben a szövetség nyilvánosságra hozta a szerződést.


Szabó megérti az úszónőt, hogy széttépte azt a 12 milliós szerződést, amelyben volt egy olyan pont, hogy a versenyzőnek egy éven át 12-szer rendelkezésre kell állnia a sportág népszerűsítése céljából. „Egy ilyen sportoló sokkal többet érdemelne. Ha meg akarom becsülni, több pénzt kínálok neki.

Persze, ez nekünk nagy összeg, de ő most van a csúcson, és most kell megszednie magát. Mi nem tudtuk megszedni magunkat, mert nem lehetett. Akkor mindent az úszószövetségnek kellett leadni. Abból utaztak a fiatalok, amit mi összeúsztunk.”

Szabó szerint Hosszú Katinka tényleg vasból van Forrás: MTI/Kovács Anikó


Szabó úgy gondolja, Hosszú Katinka olimpiai eredményeit nem befolyásolják a történtek, mert a nevéhez hűen ő valóban egy Iron Lady. „Nehéz őt kizökkenteni, kemény úszónő. Gyárfás Tamásnak és a szövetségnek kell összeszednie magát. Ha Hosszú Katinka az, akitől az eredményt elvárjuk, akkor mindent tegyünk is meg, amit kér. De ha nem ő az, akitől a bajnoki címekre számítunk, akkor rendben van, ne csináljunk semmit.”

Kell a bátorság

A volt olimpiai bajnok szerint a rendszerváltás előtt elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki úgy kiálljon a gondjaival a nyilvánosság elé, mint most Hosszú Katinka. „Ha valaki veszi a bátorságot, akkor ránk döntötték volna az egészet” – fogalmazott Szabó, hozzátéve, hogy az aranyéremért 1988-ban járó pénzösszeg értéke is nagyon távol van a jelenlegitől.

Most 35 millióból azért lehet kapni egy rendes lakást.”

De ha minden annyira rossz, ahogy mondja, akkor hogy lehet, hogy a magyar úszás továbbra is nagyon sikeres? „Úgy, hogy

mert számukra fontos az eredmény. Az egész attól is függ, hogy az edzőnek mekkora a becsvágya, meddig hajlandó elmenni. De sokan elmennek sokáig, »kapom ezt a pénzt, jó ez így«, gondolják, és közben nem csinálnak semmit, hogy jobb legyen a helyzet.”

Hosszú Katinkát több riói aranyérem megnyerésére is esélyesnek tartják Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Wang Lili


Hozzátette,

csodálkozik azon, hogy nem Shane Tusup lett az év edzője

a Sportcsillagok Gálaestjén. „Fura, hogy nem Katinka férjét választották meg a legjobb edzőnek, hanem Dárdai Pált. Értem én, hogy a futballt mennyire szeretik az emberek, de Katinka mégiscsak két vb-t nyert, világcsúcsokat is úszott, míg a focisták egy Eb-n jutottak be a legjobb 24 közé.”

Szabó nem sokkal a visszavonulása után, 1993-tól hét éven át alelnökként dolgozott a szövetségben, majd egy ideig a tanítványai miatt versenyekre is járt. „Többek között Szilágyi Liliána útját egyengettem, ő nálam tanult meg úszni, részt vettünk az EYOF-on [Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál], aztán megszűnt az egyesületünk” – emlékezett vissza a jelenleg úszóiskolát működtető olimpiai aranyérmes.

Így nyert olimpiát Szabó Joe 18 éve:

Joe sikerei

Szabó József 1975-ben kezdett el úszni, 1976-ban már a Vasas Izzó színeiben versenyzett. 17 évesen a felnőtt világbajnokságon első helyezést ért el 200 méteres mellúszásban, majd 1987-ben az Európa-bajnokságon is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Sportkarrierjének csúcspontja az 1988-as szöuli olimpián nyert aranyérem volt. 1992-ben fejezte be aktív pályafutását. A következő években alapította meg az úszóiskoláját.