Hosszút a magyar szövetség közlésére hivatkozva keverik doppinggyanúba

Hosszú Katinka
Hungary's Katinka Hosszu competes in the preliminary heats of the women's 400m individual medley swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 9, 2015. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / AFP / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka kínos helyzetbe kerülhet amiatt, hogy a Magyar Úszószövetség korábban azt állította, csak a versenyző Facebook-oldaláról értesült arról, hogy Amerikában versenyez. Van olyan lap, amely doppingvétséget emleget.

Az alapján, amit a magyar szövetség állít saját versenyzőjéről, Hosszú Katinkáról, a doppingellenes rendszer azon eleme, hogy a sportolók holléte a váratlan ellenőrzések végett mindig ismert legyen, egyszerűen nem működik – így foglalható össze a Swimvortex.com nemzetközi úszóportál csütörtöki, a magyar úszóbotránnyal foglalkozó cikke.

Egy versenyző neve és a dopping szó sosem néz ki túl jól egy mondatban Forrás: swimvortex.com


Már az is elég kellemetlen, hogy Hosszú Katinka nevét ilyen összefüggésben kell együtt olvasni a dopping szóval – különös tekintettel arra, hogy egy másik szakportálon tavaly megjelent róla egy doppingvádat megfogalmazó írás.

Doppingvád bizonyíték nélkül

2015 májusában a világ egyik vezető úszószaklapjában, a Swimming World Magazine-ban Casey Barrett fogalmazott meg komoly vádakat Hosszú Katinkával szemben. A lap véleményoldalán megjelent cikk szerint az úszók körében "mindenki azt mondogatja", valamit biztosan szed a magyar lány, mert tisztán így nem lehet úszni. A szerző elismerte, hogy bizonyítéka nincs, de "a vizuális bizonyíték: a test és az eredménytábla", hiszen soha senki nem volt képes ilyen hosszú versenyidőszakban ilyen kiegyensúlyozottan versenyezni,. Ezért Barrett szerint nyilvánvaló, hogy Hosszú tiltott szereket használ.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke akkor azzal reagált, hogy "Hosszú többet jár doppingellenőrzésre, mint más a mosdóba". Tiszeker Ágnes, a magyar doppingellenőrök főnöke pedig azt mondta, mindennapos, hogy konkurens országok lapjai megvádolnak sportolókat. "Hosszú Katinka egyébként rendszeresen ad mintát, amikor itthon van, akkor mi is próbáljuk minél többször ellenőrizni" – tette hozzá.
Hosszú Katinka egyébként beperelte Barrettet az állításaiért.


Hanem a Swimvortex cikkét átvevő Expressen.se (egy nagy példányszámú svéd napilap online kiadása) már egyenesen úgy tálalta az ügyet, hogy a magyar úszó

Ez már nagyon súlyos állítás: ha valakit ilyen vétségen érnek, annak akár eltiltás is lehet a vége, függetlenül attól, hogy találtak-e a szervezetében tiltott szert.

A Swimvortex felvetését a több újság átvette, például a svéd Expressen is Forrás: expressen.se


Valójában semmi sem utal arra, hogy Hosszú bármilyen szabályt megsértett volna. A két lap egyedül arra alapozza a feltételezéseit, hogy a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) kedden közölte: Kiss László szövetségi kapitány csak hétfőn értesült arról, egy Hosszú Katinka Facebook-oldalán megjelent bejegyzésből, hogy a versenyző Austinba utazott.

Csakhogy azóta többszörösen bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.

Már kedden megírtuk, hogy a hétfői értesülés biztosan nem stimmel, hiszen Kiss László az M4 múlt vasárnap esti műsorában már beszélt arról, hogy tudomása szerint Hosszú "elutazott az Egyesült Államokba, egy versenyre".

Aki akarta, rég tudhatta, hol van

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője pedig az Origo érdeklődésére azt mondta, hogy a MÚSZ tudhatott Hosszú programjáról, ha akart. A világklasszis úszó a nemzetközi vizsgálati csoport tagja, ezért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által működtetett ADAMS rendszerbe kilencven napra előre fel kell vinnie, mikor merre jár a világban, hogy bármikor ellenőrizhessék a doppingellenőrök.

– mondta Tiszeker Ágnes. Vagyis megerősítette, hogy Hosszú Katinka nem mulasztotta el a kötelezettségét.

Az austini versenyt szervező amerikai szövetség az Origo kérdésére adott válaszában ugyancsak egyértelművé tette, hogy a magyar szövetségnek tudnia kellett arról, hogy Hosszú náluk indul, hiszen értesítették róla.

Hosszú katinka kínos magyarázkodásra kényszerülhet Forrás: AFP/Alexander Nemenov


A jelek szerint tehát a legfőbb olimpiai aranyesélyesünk neve kizárólag azért tűnik fel rossz fényben, mert

a magyar szövetség tévesen olyat állított róla, ami alkalmas a gyanú felkeltésére.

A tavaly sikert sikerre halmozó Hosszú Katinka és az úszószövetség között még decemberben robbant ki a konfliktus. A világklasszis úszó egy általa összehívott sajtótájékoztatón élesen bírálta a szövetség vezetőit a felkészülés szerinte nem megfelelő körülményeiért, illetve amiatt, hogya 2017-es budapesti vb promóciójában való részvételre kérték.

De ez még csak a kezdet volt.

Január első hetében Hosszú újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol széttépte a neki felkínált 12 millió forintos támogatásról szóló szerződést, mondván, nem tudja elfogadni, hogy a vb-promóciót szabják meg a támogatás feltételéül. A konfliktus miatt Kiss László szövetségi kapitány először lemondott, majd úgy döntött, mégis marad. Közben a szövetség nyilvánosságra hozta a szerződést.