Bundázással vádolják a legnagyobb teniszsztárokat

Nyikolaj Davigyenko, tenisz
Nikolay Davydenko of Russia reaches for a forehand shot before being defeated by world number one Roger Federer of Switzerland during their 2007 Tennis Masters Cup Shanghai match held at the Qizhong Tennis Stadium in Shanghai, 14 November 2007. Federer went on to win 6-4, 6-3. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Vágólapra másolva!
Óriási fogadási botrányt robbantott ki az angol BBC és az amerikai BuzzFeed közös nyomozása, a két portál szerint az elmúlt tíz évben legalább tizenhat top 50-es teniszezőről derült ki, hogy fogadási botrányban volt érintett, köztük akadtak Grand Slam-győztes világsztárok is. A jelentés szerint a jelenleg is zajló Australian Open főtáblásai között is található nyolc ilyen férfi játékos.

A tenisz legmagasabb szintjére is begyűrűzött a fogadási botrány, állítja jelentésében a BBC és a BuzzFeed News, a két portál szerint az elmúlt évtizedben általánosan elterjedt a sportágon belül a bundázás.

Olyannyira, hogy 16 olyan sportoló neve is felmerült az ügyek során, akik a világranglista legjobb ötven teniszezője közé is bejutottak, azonban hiába készültek el a jelentések, minden játékos - köztük Grand Slam-győztesek - továbbra is versenyezhetett.

A gyanakvás kevés

A tenisz tisztaságára ügyelő, TIU nevű (Tennis Integrity Unit) szervezet egy sebtében összehívott melbourne-i sajtótájékoztatón tagadta a vádakat.

"A Tennis Integrity Unit teljesen elutasít minden olyan vádat, amely azt sugallja, hogy a szervezet szándékosan elhallgatta volna a bundázásról szóló információkat, esetleg a bejelentett eseteket nem vizsgálta volna behatóan" - nyilatkozta Chris Kermode, a profi teniszezők szervezete, az ATP ügyvezető elnöke.

„Bár a BBC és a BuzzFeed jelentései elsősorban 10 évvel ezelőtt eseményekre utalnak, mi ugyanúgy kivizsgálunk minden új információt, mint eddig mindig.

A gyanakvás vagy a hallomás kevés: bizonyíték kell”

- tette hozzá.

Nyikolaj Davigyenko volt eddig a legnagyobb név, akit megvádoltak Forrás: AFP/Mark Ralston

Kermode megemlítette a 2007-es sopoti tornán történteket, amikor az ATP vizsgálatot indított a Nyikolaj Davigyenko-Martin Vasallo Arguello mérkőzés miatt. A világranglista akkori negyedik helyezettje, Davigyenko a nyolcaddöntő harmadik játszmájában lábsérülés miatt visszalépett, de a brit Betfair fogadóiroda jelezte, hogy az átlagosnak mondható összeg több mint tízszeresét, összesen hétmillió dollárnak megfelelő összeget tettek fel erre a meccsre. Ráadásul a pénz nagyobb részét a világranglista-87. argentin sikerére az első, 6:2-re elbukott szett után.

Kermode megjegyezte, az ügy hatására az ATP bizottságot állított fel, amely azóta 18 játékost is megbüntetett illegális fogadás miatt, hatot örökre eltiltott. (Davigyenkót és Arguellót azonban 2008. szeptember 11-én minden vád alól felmentették.)

Djokovicot is megkörnyékezték

A világelső szerb Novak Djokovic elismerte, a menedzsmentje kapott bundázási ajánlatot még 2007-ben a szentpétervári torna első fordulójában, de azonnal elutasította.

"Sajnos azokban az időkben voltak megbeszélt eredményekről szóló pletykák, de az elmúlt hat-hét évben nem hallottam hasonlóról" - ismerte el Djokovic, hozzátéve, ő 200 ezer dollárt kapott volna, ha kilenc éve elbukja az ominózus mérkőzést.

Nyolcan ott vannak Melbourne-ben is

A BBC-BuffFeed jelentése szerint azonban nem véletlen, hogy eddig csak alacsonyabban rangsorolt játékosokat meszeltek el. "A gyanús fogadások és bundázások problémája azóta sem szűnt meg, a TIU felé jelzett esetek közül nyolc játékos most is ott van az Australian Openen” - olvasható.

"Volt egy tíz játékosból álló mag, akik a leggyakoribb elkövetőként a probléma gyökerét adták.

Összegyűjtöttük a bizonyítékokat, amelyekről azt hittük, nagyon erősek.

Azt hittük, a TIU folytatja a vizsgálatokat, de amennyire tudjuk, nem történt semmi az általunk bemutatott bizonyítékokkal. És természetesen egyik játékossal szemben sem indult fegyelmi eljárás" - nyilatkozta a BBC-nek Mark Phillips, aki részt vett az első, 2007-es vizsgálatban.

Wimbledon felülnézetből Forrás: AFP

"A korrupcióellenes programunk jól működik, figyeljük a játékosokat. Volt egy eset a közelmúltban, amikor egy teniszezőt kétéves felfüggesztéssel büntettünk” - mondta Nigel Willerton, a TIU vezetője.

A sportvezető azonban azt mondta, nem lenne helyénvaló, ha most elárulná, hogy bármely, Mebourne-ben pályára lépő játékos ellen folyik-e vizsgálat jelen pillanatban."

2007 óta összesen hét férfi teniszező nyert Grand Slam-tornát, a nagy négyes - Federer, Badal, Djokovic, Murray - mellett Juan Martín del Potro, Stan Wawrinka és Marin Cilic tudott győzni.

A 2007-2015 közötti Grand Slam-győztesek

AusOpen Roland Garros Wimbledon US Open
2007 Roger Federer Rafael Nadal Roger Federer Roger Federer
2008 Novak Djokovic Rafael Nadal Rafael Nadal Roger Federer
2009 Rafael Nadal Roger Federer Roger Federer Juan Martín del Potro
2010 Roger Federer Rafael Nadal Rafael Nadal Rafael Nadal
2011 Novak Djokovic Rafael Nadal Novak Djokovic Novak Djokovic
2012 Novak Djokovic Rafael Nadal Roger Federer Andy Murray
2013 Novak Djokovic Rafael Nadal Andy Murray Rafael Nadal
2014 Stan Wawrinka Rafael Nadal Novak Djokovic Marin Cilic
2015 Novak Djokovic Stan Wawrinka Novak Djokovic Novak Djokovic

A párosok között már sokkal nagyobb a szórás.

AusOpen Roland Garros Wimbledon US Open
2007 Bob Bryan
Mike Bryan
Mark Knowles
Daniel Nestor
Arnaud Clement
Michaël Llodra
Simon Aspelin
Julian Knowle
2008 Jonathan Erlich
Andy Ram
Pablo Cuevas
Luis Horna
Daniel Nestor
Nenad Zimonjic
Bob Bryan
Mike Bryan
2009 Bob Bryan
Mike Bryan
Lukás Dlouhy
Leander Paes
Daniel Nestor
Nenad Zimonjic
Lukás Dlouhy
Leander Paes
2010 Bob Bryan
Mike Bryan
Daniel Nestor
Nenad Zimonjic
Jürgen Melzer
Philipp Petzschner
Bob Bryan
Mike Bryan
2011 Bob Bryan
Mike Bryan
Max Mirnyi
Daniel Nestor
Bob Bryan
Mike Bryan
Jürgen Melzer
Philipp Petzschner
2012 Leander Paes
Radek Stépanek
Max Mirnyi
Daniel Nestor
Jonathan Marray
Frederik Nielsen
Bob Bryan
Mike Bryan
2013 Bob Bryan
Mike Bryan
Bob Bryan
Mike Bryan
Bob Bryan
Mike Bryan
Leander Paes
Radek Stépánek
2014 Lukasz Kubot
Robert Lindstedt
Julien Benneteau
Édouard Roger-Vasselin
Vasek Pospisil
Jack Sock
Bob Bryan
Mike Bryan
2015 Simone Bolelli
Fabio Fognini
Ivan Dodig
Marcelo Melo
Jean-Julien Rojer
Horia Tecau
Pierre-Hugues Herbert
Nicolas Mahut

Eddig nem voltak nagy durranások

2011-ben az ATP életre szóló eltiltással sújtotta az osztrák Daniel Köllerert, majd a szerb David Savicot.

Tavaly az olasz szövetség ugyancsak örökre eltiltotta Potito Staracét és Daniele Braccialit. Előbbi pályafutása csúcsaként a 27. volt a világranglistán, négyszer jutott döntőbe ATP-tornán, összkeresete pedig 3,78 millió dollár. A rangsor 49. helyén is megfordult Bracciali egyesben egy, párosban pedig öt versenyt nyert.