Vágólapra másolva!
Rég szorongatták meg ennyire Novak Djokovicot, a világelső csak öt játszmában tudta legyőzni a francia Gilles Simon-t az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében.

Djokovic összesen 4 óra 32 percet töltött a pályán, és 100 ki nem kényszerített hibát ütött, ami döbbenetesen magas szám. De még magához képest rossz játékkal is bejutott a negyeddöntőbe, ahol a japán Nisikori Kej lesz az ellenfele, aki meglepően simán, három szettben győzött Jo-Wilfried Tsonga ellen. Djokovicnak ez zsinórban a 27. olyan Grand Slam-tornája, ahol eljut legalább a negyeddöntőig.

Djokovic négy és fél óra után fogadhatta Simon gratulációját Forrás: AFP

Roger Federer legszebb napjait idézően játszott a belga David Goffin ellen, főleg az első két szettben, amikor mindössze három játékot vesztett. A svájci 47. alkalommal játszhat negyeddöntőt egy GS-tornán, Melbourne-ben tizenkettedszer, az ellenfele a cseh Tomas Berdych lesz.

A nőknél a világelső Serena Williams nem sokat vacakolt, 55 perc alatt eltakarította az útból az orosz Margarita Gaszparjant, és a negyeddöntőben Marija Sarapovával játszik majd, aki szintén két szettben győzött a második körben Babos Tímeát búcsúztató svájci Belinda Bencic ellen.

Valkusz és Udvardy továbbjutott

Az első helyen kiemelt Valkusz Máté sikerrel vette az első fordulót a juniorok versenyében. A korosztályos világranglista éllovasa a Grand Slam-torna honlapja szerint 6:4, 6:4-re verte vasárnap az olasz Gian Marco Moronit, majd nem sokkal később párosban is bejutott a második körbe. A magyar játékos a dél-koreai Jun Szeong Csanggal indult, és szintén első helyen emelték ki őket.

Valkuszon kívül Piros Zsombor és Udvardy Panna indult még a juniorok között Melbourne-ben. Előbbi már egyesben és párosban is búcsúzott, utóbbi egyesben az orosz Jelena Ribakina 6:4, 6:2-es legyőzésével bekerült a 32 közé.

Nagyot küzdött a negyedik kiemelt Agnieszka Radwanska, aki 2:5-re állt a döntő játszmában a német Anna-Lena Friedsam ellen, de aztán zsinórban öt játékot nyert a többször is ápolást kérő ellenfelével szemben.

eredmények, nyolcaddöntő, férfiak:
Djokovic (szerb, 1.) - Simon (francia, 14.) 6:3, 6:7 (1-7), 6:4, 4:6, 6:3
Nisikori (japán, 7.) - Tsonga (francia, 9.) 6:4, 6:2, 6:4
Berdych (cseh, 6.) - Bautista Agut (spanyol, 24.) 4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3
Federer (svájci, 3.) - Goffin (belga, 15.) 6:2, 6:1, 6:4

nők:
S. Williams (amerikai, 1.) - Gaszparjan (orosz) 6:2, 6:1
Sarapova (orosz, 5.) - Bencic (svájci, 12.) 7:5, 7:5
A. Radwasnka (lengyel, 4.) - Friedsam (német) 6:7 (6-8), 6:1, 7:5
Suarez Navarro (spanyol, 10.) - Gavrilova (ausztrál) 0:6, 6:3, 6:2