Konta: Én vagyok a női Jason Bourne

Johanna Konta, tenisz
Britain's Johanna Konta plays a backhand return during her women's singles match against China's Zhang Shuai on day ten of the 2016 Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 27, 2016. AFP PHOTO / PETER PARKS
Vágólapra másolva!
Három útlevéllel, köztük magyarral is rendelkezik a brit Johanna Konta, aki szerdán bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság női versenyének elődöntőjébe.

"Azt hiszem, én vagyok a női Jason Bourne. Hármas állampolgár vagyok, de egyértelműen britnek érzem magam” - utalt tréfásan az amerikai akciófilm-sorozat címszereplőjére.

A 24 éves játékos Ausztráliában született, Texasban és Barcelonában járt teniszakadémiára, de igazi magyar sportcsaládból származik. Dédnagyapja a legendás hajtó, Marschall József volt, míg nagyapja, Kertész Tamás a Ferencváros válogatott labdarúgójaként kétszer pályára lépett az Aranycsapatban is. (A Johanna Kontával készült interjúnkat itt olvashatja.)

Johanna Konta Forrás: AFP/Peter Parks

A világranglistán 47. Konta elmondta, azért hagyták el Ausztráliát, hogy a barcelonai Sanchez Akadémián tanulhasson, szülei ugyanis nem akartak túlságosan távol lenni 13-14 éves lányuktól.

"Mivel Magyarországról, az európai kontinensről származunk, a szüleim úgy döntöttek, hogy Angliába költöznek. Értem hozták meg ezt az áldozatot" - tette hozzá.

Az Australian Openen először főtáblás teniszező révén 1983 óta először lesz brit női játékos egy Grand Slam-elődöntőben. Akkor Jo Durie került a négy közé a US Openen. Mivel a férfiaknál Andy Murray is bejutott a négy közé Melbourne-ben, a britek 1977 óta először képviseltetik magukat GS-elődöntőben férfi és női vonalon is.

Konta következő ellenfele - első találkozójukon - a hetedik helyen kiemelt német Angelique Kerber lesz, aki a kétszeres bajnok Viktorija Azarenkát búcsúztatta. "Kimegyek a pályára, és élvezni fogom a meccset" - jelentette ki.