Társoldalunk:

Bombameglepetés: Serena elbukta az AusOpen döntőjét

2016.01.30. 12:52

A hetedik helyen kiemelt német Angelique Kerber nyerte meg az ausztrál nyílt teniszbajnokságot, mivel a női egyes szombati döntőjében meglepetésre legyőzte a címvédő és hatszoros bajnok Serena Williamset.

Eredmény, női egyes, döntő:
Kerber (német, 7.)-S. Williams (amerikai, 1.) 6:4, 3:6, 6:3

A 34 éves amerikai sztár 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 és 2015 után nyerhetett volna Melbourne-ben, és egyben megszerezhette volna egyesben pályafutása 22. Grand Slam-trófeáját, ezzel utolérve az örökranglista második helyén a német Steffi Grafot. A két döntős egymás elleni mérlege 5/2 lett Williams javára, Kerber legutóbb 2012-ben győzött.

Az idei döntő elején, 1:1-nél a világelső - aki eddig szettet sem vesztett Ausztráliában - meglepetésre elbukta adogatását, és 28 éves riválisa 3:1-re elhúzott. A 2011 óta valamennyi GS-döntőjét megnyerő Williams az ötödik játékban már 11 rontott ütésnél tartott, mégis kiegyenlített, csakhogy a nyitófordulóban meccslabdát hárító Kerber ismét brékelt.

Angelique Kerber  óriási bravúrt hajtott végre

Forrás: AFP/Getty Images/Ezra Shaw

 

A világranglistán hatodik német játékos nem illetődött meg első GS-fináléjában, 5:3-ra meglépett, majd 39 perc alatt besöpörte az első szettet. A játszma során a hét tornagyőzelemnél tartó Kerber három, míg a rendkívül ideges amerikai 23 ki nem kényszerített hibát követett el.

Fordulatos utolsó szett döntött

A folytatásban a 191 kilométer/órás szervákat bemutató címvédő csakhamar 4:1-es, majd 5:2-es előnyre tett szert, és 33 perc alatt 6:3-mal egyenlített. Ebben a felvonásban a rontások aránya már 7-5 volt Kerber javára. A mindent eldöntő harmadik szettben a német játékos 2:0-ra elhúzott, de a világelső megint utolérte, majd újabb Kerber-brék következett, ekkor már 4:2 volt az állás.

Williams 5:2-nél a meccsben maradásért adogatott, majd mivel Kerber nem tudta kiszerválni a mérkőzést, újabb fordulatként 5:4 lett. Ekkor azonban megremegett az amerikai, elvesztette adogatását, és egyben 25. GS-fináléját. A találkozó 2 óra 8 percig tartott.

Serena Williams

Forrás: AFP/Saeed Khan

A címvédésre hiába készülő Serena Williams, aki a tavalyi négyből három GS-trófeát elnyert, szeptember óta inaktív volt, majd január elején sérülés miatt visszalépett a perth-i Hopman Kupától.

Egy Murray már nyert trófeát 

A brit James Murray és a brazil Bruno Soares kettőse nyerte párosversenyt. A hetedik helyen kiemelt duó a szombati döntőben két veterán ellen győzött, a 43 éves kanadai Daniel Nestor, illetve a 37 éves cseh Radek Stepanek párosát verte három játszmában.

Érdekesség, hogy Murray - akinek bátyja, Andy vasárnap a címvédő Novak Djokoviccsal találkozik a férfi egyes fináléjában - és dél-amerikai partnere alig néhány hete játszik együtt. A duó első tornáján Dohában még csak az elődöntőig jutott, a másodikon, Sydneyben viszont már nyerni tudott.

Eredmény, férfi páros, döntő:
J. Murray, Soares (brit, brazil, 7.)-Nestor, Stepanek (kanadai, cseh) 2:6, 6:4, 7:5