Társoldalunk:

A MOB-nak elege van a közvetítésből Hosszú és Gyárfásék között

2016.02.11. 18:18

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése értetlenül áll Kiss László csütörtöki állásfoglalása előtt, amelyben az úszók szövetségi kapitánya többek között arról írt, hogy Hosszú Katinka esetében a MOB átnyúl a Magyar Úszó Szövetség feje fölött.

A MOB a reagálásában emlékeztetett arra, hogy a legendás mesteredző

a múlt héten maga fordult Borkai Zsolt MOB-elnökhöz levélben,

és kérte őt: próbálja meg elérni, hogy "ez a fölösleges - minek is nevezzem? - civakodás mielőbb lezáruljon és a magyar úszó válogatott a megszokott keretek között érhesse el azokat az eredményeket, amelyekre mindeddig a Magyar Olimpiai Bizottság is büszke volt".

A MOB értetlenül áll Kiss László állásfoglalása előtt

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Levelét úgy folytatta, hogy amíg ez az "áldatlan állapot" fennáll, Hosszú Katinkától és edzőjétől a versenyző edzőtábori igényeiről, a versenyzési terveiről, illetve arról szeretne tájékozódni, hogy számíthat-e rá a váltókban az áprilisi országos bajnokságon.  

Először és utoljára

A MOB honlapján olvasható válaszból kiderül, Borkai Zsolt felkérte Szabó Bence MOB-főtitkárt, hogy a sportigazgatóság illetékes munkatársával közösen kérjen válaszokat Hosszú Katinkától a Kiss László által feltett kérdésekre. Szerdán megtörtént az egyeztetés, amelynek eredményéről Szabó Bence írásban tájékoztatta Kiss Lászlót.

A levélben a főtitkár egyértelművé tette, hogy először és utoljára vállalt a MOB ilyen feladatot. 

 "Szeretném nyomatékosítani, hogy tőlem és a Magyar Olimpiai Bizottság Irodájától

a jövőben ne kérjen közvetítő szerepet a Magyar Úszó Szövetség és Hosszú Katinka sem" - írta Szabó Bence, hozzátéve, hogy Borkai Zsolt soha nem tett olyan nyilatkozatot, hogy ő, vagy a MOB folyamatosan közvetítene Hosszú Katinka és az úszóválogatott szövetségi kapitánya között.

Kiss szerint átnyúlnak a feje felett

Kiss László az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában úgy fogalmazott: "Már korábban levélben fordultam a MOB elnökéhez, amelyben keserűségemnek adtam hangot, hiszen ötvenéves edzői pályafutásom alatt olyannal még nem találkoztam, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a nyugalom érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel. Ez ide vezetett..." 

A szakvezető arra reagált ezzel, hogy a világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka tudatta: nem indul az áprilisi országos bajnokságon, és erről a döntéséről a MOB-ot tájékoztatta. 

Hosszú Katinka nem szakítja meg amerikai edzőtáborát az ob miatt

Forrás: AFP

Közleményre közlemény: reagált a MÚSZ is

A mindenki számára egyre kínosabb helyzetben, amikor sorra látnak napvilágot az egymásnak ellentmondó vélemények, csütörtök délután a Magyar Úszó Szövetség is állást foglalt, immár a MOB legfrissebb közleményével kapcsolatban.  

"Eddig 20 úszó mintegy félszáz számban szerzett jogot a riói olimpián az indulásra. A Magyar Úszó Szövetség változatlan célkitűzése, hogy a sportág a lehető legnagyobb létszámmal képviseltethesse magát a riói játékokon, ezzel is segítve a Magyar Olimpiai Bizottság célkitűzéseinek elérését. A MÚSZ a korábbiakhoz hasonlôan változatlanul számít a MOB rendkívül értékes, pótolhatatlan együttműködésére" - fogalmaz a közlemény, amelyben a sportág vezetősége mielőbbi egyeztető tárgyalást sürget a MOB és a MÚSZ között. 

A MÚSZ találkozót sürget Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével (j) és Szabó Bence főtitkárral

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az egyeztetés a biztosíték

Tiszteletben tartva a Magyar Olimpiai Bizottság nemes céljait mindent megtesz annak érdekében, hogy szándékait a MOB elnökével, elnökségével összehangolja, döntéseit pedig e célok szellemében hozza meg. A MÚSZ elnökségének meggyőződése, hogy csak a MOB-bal azonos szakmai, sportpolitikai elvek tiszteletben tartásával érhet el sikereket. A MÚSZ kezdeményezi, hogy ennek elősegítése érdekében

a MOB elnöke és főtitkára mielőbb fogadja a sportág vezetését, szövetsêgi kapitányát.

Megítélésünk szerint a sport szelleméhez méltó mielőbbi egyeztetés a biztosítéka a további, közös örömöt garantáló sikereknek.

A probléma gyökere

A szövetség és Hosszú viszonya a múlt év végén mérgesedett el. Az úszó karácsony előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen kifejtette, hogy elégedetlen a MÚSZ teljesítményével és hozzáállásával. Kritikáit január 6-án, ugyancsak sajtótájékoztatón megismételte, egyben kijelentette: nem fogadja el azt a szerződést, amelyet a szövetség ajánlott számára decemberben.

Erre a sajtóeseményre Kiss László is elment, ám utána hiába próbált beszélni az úszóval, Hosszú elhagyta a termet. A szövetségi kapitány az ügy folyományaként lemondott posztjáról, de három nappal később Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök közölte, hogy a szakember meggondolta magát, és folytatja a munkát.