Társoldalunk:

Bocsánatot kértek a téli olimpián részt vett hegedűművésztől

2016.02.24. 14:19

A Nemzetközi Sí Szövetség rendezte vitáját Vanessa Mae hegedűművésszel, akit korábban azzal vádolt, hogy csalással jutott ki a 2014-es szocsi téli olimpiára.

A két évvel ezelőtti téli játékokon óriás-műlesiklásban szerepelt Mae rágalmazásért perelte be a FIS-t, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság tavaly nyáron tisztázta őt a kvalifikációs csalás ügyében.

Forrás: RIA Novosti/Vitaliy Belousov

A nemzetközi szövetség szerdán közleményben jelezte, hogy a hegedűművész visszavonta keresetét, mivel a FIS bocsánatot kért tőle és "megfelelő kártérítést" ajánlott fel számára. Mae a szövetségtől neki járó pénzt jótékonysági célra fordítja.

A FIS 2014 novemberében négy évre eltiltotta Mae-t azzal az indokkal, hogy az olimpia előtt több szabálytalanság is történt négy szlovéniai óriás-műlesikló viadalon, amelyeken a rendezők eredményeket és jegyzőkönyveket hamisítottak úgy, hogy az a hírességnek kedvezzen.

Tavaly nyáron aztán a CAS úgy ítélte meg, hogy Mae nem vett részt a manipulációban - vagy legalábbis erre nem utal semmilyen bizonyíték -, ezért felmentette, ezzel együtt jelezte, hogy a síző nem szerezhetett volna ötkarikás kvótát, mivel a szlovéniai versenyeken komoly szervezési hiányosságok merültek fel.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A hegedűművész thaiföldi színekben, Vanessa Vanakorn néven indult Szocsiban. A 67 versenyző közül utolsóként zárt óriás-műlesiklásban, több mint 50 másodperccel lemaradva a győztes szlovén Tina Mazétól.

A szingapúri születésű, kínai anyától és thai apától származó, Angliában felnőtt Mae Thaiföld történetének második téli olimpikonja.