Vágólapra másolva!
Profi bokszolók is részt vehetnek a nyári riói olimpián, ha a nemzetközi szövetség vezetőjének javaslatát elfogadják. Magyar ökölvívó még egy sem jutott ki Rióba.

Fel kellene oldani azt a korlátozást, hogy a legalább 15 profi meccset maguk mögött tudó ökölvívók nem indulhatnak az olimpiákon – közölte Vu Csin-kuo, a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) elnöke a szervezet manchesteri tanácskozásán.

Roy Jones Jr. Ő most biztos szívesebben lenne az olimpián, mint itt Forrás: AFP


Az elnök ötletében az a legmeglepőbb, hogy már az idén nyári, riói olimpia előtt, tehát fél év leforgása alatt be akarja vezetni az új szabályt. Szerinte ez ilyen rövid idő alatt is

idézte a tajvani sportvezetőt a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

"A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapelve, hogy a legjobb sportolók versenyezzenek az olimpián. Az AIBA talán az egyetlen szövetség, amely a profikat nem engedi a játékokra" – mondta Vu Csin-kuo. Hozzátette, amikor tíz éve megválasztották, már akkor is mondta, hogy az "amatőr" szónak nincs igazán értelme: hiszen

a mai sportban ugyan kicsoda ténylegesen amatőr?

A bokszolók olimpiai kvalifikációja már rég folyik, a BBC szerint eddig 60 sportoló szerzett kvótát. Magyar bokszoló még egy sem jutott ki Rióba, a tavaszi kvalifikációs tornákon lesz még erre lehetőség a férfiaknak és a nőknek is.