Társoldalunk:

Vlagyimir Klicskót is izgatja az olimpia

2016.02.26. 12:40

A Bokszvilágtanács elnöke, Mauricio Sulaiman élesen bírálta a profi ökölvívók olimpiai részvételének ötletét, miközben Atlanta aranyérmese, Vlagyimir Klicsko szívesen bokszolna ismét amatőrök ellen.

A Bokszvilágtanács (WBC) mexikói elnöke, Mauricio Sulaiman szerint veszélyes lenne a tapasztalt hivatásos bokszolókat az amatőrök mezőnyében indítani, és hozzátette, hogy a nemzetközi szövetség (AIBA) elérte a mélypontját, mert fogalma sincs arról, mit jelent és mit képvisel valójában az ökölvívás.

Az AIBA csütörtöki döntése értelmében ezentúl a profik is részt vehetnek majd az olimpiákon. A szövetség tagszervezeteinek 80 százaléka támogatta, hogy a profi világszervezetekből (WBA, WBO, IBF, WBC) érkező bokszolók is szerepeljenek az ötkarikás játékokon. Csötönyi Sándor, a hazai szövetség elnöke szerint ugyanakkor még csak egy javaslatról van szó, amit a végrehajtó bizottságnak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is el kell majd fogadnia.

Mauricio Sulaiman, a WBC elnöke

Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

"Azzal, hogy a fejvédő nélküli amatőröket szembeállítaná a profikkal, az AIBA megmutatta, hogy a sportolók testi épsége és a sportszerűség sem érdekli. Hogyan bokszolhatnának fejvédő nélkül biztonságos és sportszerű körülmények között a többnapos versenyeken az amatőrök a profikkal? A fiatalok megérdemlik, hogy élhessenek az amatőr ökölvívás lehetőségeivel" - magyarázta Mauricio Sulaiman.

Vlagyimir Klicsko belevágna

Az 1996-os atlantai olimpia bajnoka, az ukrán Vlagyimir Klicsko a javaslattal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ha valóban megtehetné, 39 éves kora ellenére is szívesen részt venne a riói olimpián. 

Vlagyimir Klicsko húsz éve nyert olimpiai aranyat

Forrás: AFP

A korábbi nehézsúlyú világbajnok már Londonban is tervezte indulását, de az akkori szabályozás ezt nem tette lehetővé. De még mindig motoszkál benne, hogy vállalja ezt a kihívást, de most mindenekelőtt a Tyson Fury elleni visszavágóval kell foglalkoznia. Ráadásul még egy probléma miatt kell majd több helyen lobbiznia: a számára reális célnak tűnő, 2020-as játékok idején már 43 éves lesz, a jelenlegi felső korhatár pedig 40 év.

Kevés az esély

Az amerikai amatőr ökölvívók szövetségének (USA Boxing) ügyvezetője, Mike Martino ugyanakkor kevés esélyt lát a profik indulására az idei ötkarikás játékokon. Szerinte a sérülésveszély és az anyagi ráfordítások is a részvételük ellen szólnak, ahogyan az is, hogy néhány nap alatt több mérkőzésen is a kötelek közé kellene lépniük.

Az elmúlt években számos promóter és profi szervezet felszólalt az AIBA terjeszkedése ellen, mert az amatőr szövetség elnöke, a tajvani Vu Csing Kuo többször kijelentette, hogy a sportág minden szintjét az ellenőrzése alá vonja. Erre utal a félprofi sorozatok létrehozása és a kötelező fejvédő-viselés megszűntetése is.