Társoldalunk:

Az egykori teniszcsillag keményen beleszállt Sarapovába

2016.03.08. 18:28

Nem mindenki fogadta megértően Marija Sarapova doppingvétségének hírét, a sorozatos sérülései miatt visszavonult Jennifer Capriati például kőkeményen beleszállt az orosz teniszezőbe Twitteren. Közben újabb sportolók buktak meg meldoniummal. 

"Iszonyú dühös és csalódott vagyok. Az én pályafutásomnak a sérülések vetettek véget, de akárhogy alakult is, soha meg sem fordult a fejemben, hogy csaljak" – írta a háromszoros Grand Slam-győztes amerikai teniszezőnő, aki többször is hosszú időt hagyott ki sérülései miatt, és végül 28 évesen kénytelen volt visszavonulni. 

"Nekem nem volt jól megfizetett orvosi stábom, aki segített volna csalni, hogy megkerüljem a rendszert, és élvezzem az eredményét, amíg a tudomány utol nem éri a doppingolókat" – tette hozzá Capriati. 

Marija Sarapovát lecsalózták

Forrás: Youtube

Hogy ne legyen kérdéses, kinek címezte a mondanivalóját, az egyébként ritkán tweetelő Capriati az elmúlt néhány napban kitett 30-40 tweetje közé elrejtett egy ilyet is: "Mi értelme van olyan szívgyógyszert szedni, ami a szívbetegségek utáni regenerációban segít, ha egyszer nincs is szívbetegsége az embernek?" 

A legkeményebb verdikt azonban a büntetés, amit az amerikai játékos szerint jogosan ki kellene szabni Sarapovára: "Ha ez mind igaz, az összes címétől meg kell fosztani. Nemcsak a szurkolókat csapta be, hanem az ellenfeleit is." (Ezt a posztot később törölte.) 

Van azért, aki megérti Sarapovát

Serena Williams szerint Marija Sarapova "nagy bátorságról tett tanúbizonyságot" akkor, amikor bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje. 

A legjobbakat kívánom neki" – mondta kedden a 21-szeres Grand Slam-győztes, világranglista-vezető amerikai teniszező. Sarapova a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg, és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, állítása szerint ezért kezdett gyógyszereket szedni. 

Marija Sarapova fut az olimpiai lánggal a szocsi téli olimpia nyitó ünnepségén

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A meldonium szívgyógyszerként Mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így a sportolóknál növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot. 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Craig Reedie kedden azt mondta, az oroszok korábbi világelső teniszezője várhatóan egyéves eltiltásra számíthat. A sportoló versenyengedélyét felfüggesztette a Nemzetközi Tenisz Szövetség. 

Nem csak Sarapova nem figyelt

Újabb két orosz sportoló, két gyorskorcsolyázó bukott le a január elsejétől tiltólistán szereplő meldoniummal. Ezúttal a rövidpályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratovról és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikovról derült ki, hogy pozitív eredményt hozott a doppingtesztje. 

A beszámolók szerint a két éve Szocsiban a váltó tagjaként ötkarikás bajnok, a tavalyi vb-n pedig 1500 méteren aranyérmes Jelisztratov emiatt nem vesz részt a Szöulban pénteken kezdődő világbajnokságon, a sprintszámokban remeklő Kulizsnyikov pedig a vk-döntőt hagyja ki. Mindkettőjük esetére igaz, hogy még el kell végezni a B próba elemzését. 

Hétfőn az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncosról, Jekatyerina Bobrováról és az ötszörös Grand Slam-győztes teniszezőről, Marija Sarapováról derült ki, hogy megbukott a doppingvizsgálaton, mindkettőjük szervezetében meldoniumot mutattak ki.