A doppingoló Sarapovát akár több évre is eltilthatják

Sarapova, Párizs
Párizs, 2014. június 8. Az orosz Marija Sarapova a bajnoki trófeával a párizsi Eiffel-torony előtt 2014. június 8-án, miután az előző napon 6-4, 6-7, 6-4 arányban legyőzte a román Simona Halepet a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban. (MTI/EPA/Etienne Laurent)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke szerint egyéves eltiltásra számíthat Marija Sarapova, az oroszok korábbi világelső teniszezője, aki hétfőn bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon. Az AP hírügynökség szerint több évre is eltilthatják, az orosz szövetség elnöke szerint Sarapova ott lesz a riói olimpián.

Az ötszörös Grand Slam-bajnok Sarapova azt mondta, hogy tavaly decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére.

- jelentette ki Craig Reedie WADA-elnök.

Két éve a Roland Garroson nyert trófeájával Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

"Kelet-Európában ez a gyógyszer vény nélkül is kapható enyhébb verzióban, erős hatóanyaggal viszont orvosnak kell felírnia. Sok ilyen esettel találkozunk január 1. óta, mivel nem minden sportoló figyel arra, hogy mi szerepel a tiltólistán."

Az AP hírügynökség szerint ugyanakkor bizonytalan, hogy mire számíthat a 28 éves teniszező:

több évre is eltilthatják,

viszont ha a sportág nemzetközi szövetsége (ITF) csak kisebb figyelmetlenségnek tekinti az esetet, akkor elképzelhető, hogy tovább versenyezhet.

A kazah Zarina Dijasz elleni sikere után a tavalyi AusOpenen Forrás: MTI/EPA/Barbara Walton

Az ITF a honlapján egyelőre azt közölte, hogy a vizsgálat lezárultáig

felfüggeszti az orosz játékos versenyengedélyét.

Előzmények

A világranglistán hetedik Sarapova elismerte, hogy december 22-én megkapta a WADA legújabb változásokat tartalmazó levelét, de nem nézte át a listát. Hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg, és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

A meldonium szívgyógyszerként Mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

Gyülekeznek a sötét fellegek Forrás: AFP/POOL/Ryan Pierse

Az Orosz Tenisz Szövetséget vezető Samil Tarpiscsev ugyanakkor nem számít komoly büntetésre:
"Badarság az egész. A sportolók azt szedik, amit felír nekik az orvos vagy a fizikoterapeuta.

A 35 tornagyőzelemnél tartó teniszezőt az amerikai Serena Williams búcsúztatta az Australian Open negyeddöntőjében, azóta sérülés miatt egyetlen versenyen sem indult. A szerdán elrajtoló Indian Wells-i szupertornától alkarsérülés miatt már korábban visszalépett.

A Nike felfüggeszti Sarapova támogatását

A világ legjobban kereső női sportolója pályafutása során eddig több mint 36 millió dollár pénzdíjat gyűjtött, tavalyi összes bevételét pedig 29,5 millióra becsülte a Forbes gazdasági magazin. Egyik szponzora, a Nike amerikai sportruházatgyártó cég kedden közölte, a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.