Társoldalunk:

Sarapova nem adja fel, visszatérne

2016.03.10. 10:47

A játékostársak döbbenten és értetlenül fogadták, hogy Marija Sarapova korábbi világelső teniszező hétfőn bejelentette, pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon.

Az ötszörös Grand Slam-bajnok azt mondta, decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére. A világranglista hetedikje elismerte, hogy megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legújabb változásokat tartalmazó levelét, de nem nézte át a listát.

Nadal: Sohasem estem kísértésbe

"Ez az egész sportvilág számára szörnyű hír, mivel a sportnak tisztának kell lennie, és annak is kell tűnnie. Az én orvosom folyamatosan figyeli a tiltólista változásait, én pedig száz százalékig megbízom benne. Tudom, mit veszek magamhoz" - jelentette ki a 14-szeres GS-győztes Rafael Nadal.

Nadal és Sarapova 2012-ben és 2014-ben is egyszerre nyert Roland Garrost

Forrás: AFP/Miguel Medina

A spanyol sztár közölte, nehéz elképzelni, hogy valaki nem veszi észre egy általa szedett készítmény betiltását, de mindenki hibázhat. A szabályok viszont adottak, és a bűnösöknek lakolniuk kell.

A L’Equipe szembesítette az őt ért korábbi doppingvádakkal. „Ez már kezd kicsit fárasztani. Mindig is távol tartottam magam a doppingtól, sohasem estem olyan kísértésbe, hogy tilos dolgot tegyek. A sportnak jó példával kell szolgálnia a gyerekek és a társadalom számára. Ha csalnék, nem az ellenfeleket, magamat csapnám be” – érvelt.

Halep személyesen ellenőrzi a WADA-listát

A női világranglistán ötödik román Simona Halep az mondta, ő mindig személyesen ellenőrzi a WADA-listát, és semmit sem vesz be anélkül, hogy ne egyeztetne előtte a szakértőkkel. A kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova úgy vélekedett, mindenkinek tudnia kell, hogy mi kerül a szervezetébe, ezért Sarapova óriási hibát követett el.

Kvítova és Halep sem érti

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A WTA-rangsorban harmadik lengyel Agnieszka Radwanska kifejtette: "Félek, mert bármelyik tablettában lehet valami tiltott összetevő, engem idén már háromszor ellenőriztek. Ezért ha beteg vagyok, csak aszpirint veszek be, mert attól tartok, hogy egyébként valami más is bekerülhet a szervezetembe."

Sarapova köszöni a rajongóinak

A nemzetközi szövetség (ITF) szándékos doppingolásnál négyéves, véletlen esetben pedig kétéves eltiltást javasol, ennek ellenére a 28 éves Sarapova - akinek a versenyengedélyét felfüggesztette az ITF - hangsúlyozta, vissza akar térni a pályára. Elszánt vagyok. Bárcsak ne kellene ezen keresztülmennem, de sajnos kell, és túl leszek rajta. Köszönöm a rajongóimnak a sok bíztatást" - üzente Facebook-oldalán.

Sarapova visszatérne

Forrás: AFP/Andrei Golovanov

A világ legjobban kereső női sportolóját az amerikai Serena Williams búcsúztatta az Australian Open negyeddöntőjében, azóta sérülés miatt egyetlen versenyen sem indult. A szerdán elrajtolt Indian Wells-i szupertornától alkarsérülés miatt már korábban visszalépett.