Sarapova nem adja fel, visszatérne

Marija Sarapova, tenisz
A picture taken late on February 4, 2016 shows Russian tennis player Maria Sharapova attending the Fed Cup dinner in Moscow. Russia will face the Netherlands in the Fed Cup World Group first round matches on February 6-7 2016. AFP PHOTO / ANDREI GOLOVANOV
Vágólapra másolva!
A játékostársak döbbenten és értetlenül fogadták, hogy Marija Sarapova korábbi világelső teniszező hétfőn bejelentette, pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon.

Az ötszörös Grand Slam-bajnok azt mondta, decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére. A világranglista hetedikje elismerte, hogy megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legújabb változásokat tartalmazó levelét, de nem nézte át a listát.

Nadal: Sohasem estem kísértésbe

"Ez az egész sportvilág számára szörnyű hír, mivel a sportnak tisztának kell lennie, és annak is kell tűnnie. Az én orvosom folyamatosan figyeli a tiltólista változásait, én pedig száz százalékig megbízom benne. Tudom, mit veszek magamhoz" - jelentette ki a 14-szeres GS-győztes Rafael Nadal.

Nadal és Sarapova 2012-ben és 2014-ben is egyszerre nyert Roland Garrost Forrás: AFP/Miguel Medina

A spanyol sztár közölte, nehéz elképzelni, hogy valaki nem veszi észre egy általa szedett készítmény betiltását, de mindenki hibázhat. A szabályok viszont adottak, és a bűnösöknek lakolniuk kell.

A L’Equipe szembesítette az őt ért korábbi doppingvádakkal. „Ez már kezd kicsit fárasztani.

Mindig is távol tartottam magam a doppingtól,

sohasem estem olyan kísértésbe, hogy tilos dolgot tegyek. A sportnak jó példával kell szolgálnia a gyerekek és a társadalom számára. Ha csalnék, nem az ellenfeleket, magamat csapnám be” – érvelt.

Halep személyesen ellenőrzi a WADA-listát

A női világranglistán ötödik román Simona Halep az mondta, ő mindig személyesen ellenőrzi a WADA-listát, és semmit sem vesz be anélkül, hogy ne egyeztetne előtte a szakértőkkel. A kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova úgy vélekedett, mindenkinek tudnia kell, hogy mi kerül a szervezetébe, ezért Sarapova óriási hibát követett el.

Kvítova és Halep sem érti Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A WTA-rangsorban harmadik lengyel Agnieszka Radwanska kifejtette: "Félek, mert bármelyik tablettában lehet valami tiltott összetevő, engem idén már háromszor ellenőriztek. Ezért ha beteg vagyok, csak aszpirint veszek be, mert attól tartok, hogy egyébként valami más is bekerülhet a szervezetembe."

Sarapova köszöni a rajongóinak

A nemzetközi szövetség (ITF) szándékos doppingolásnál négyéves, véletlen esetben pedig kétéves eltiltást javasol, ennek ellenére a 28 éves Sarapova - akinek a versenyengedélyét felfüggesztette az ITF - hangsúlyozta, vissza akar térni a pályára.

Bárcsak ne kellene ezen keresztülmennem, de sajnos kell, és túl leszek rajta. Köszönöm a rajongóimnak a sok bíztatást" - üzente Facebook-oldalán.

Sarapova visszatérne Forrás: AFP/Andrei Golovanov

A világ legjobban kereső női sportolóját az amerikai Serena Williams búcsúztatta az Australian Open negyeddöntőjében, azóta sérülés miatt egyetlen versenyen sem indult. A szerdán elrajtolt Indian Wells-i szupertornától alkarsérülés miatt már korábban visszalépett.