Társoldalunk:

Újra zörög a doppingharaszt Rafael Nadal körül

2016.03.11. 15:45

Doppingolással vádolta meg Rafael Nadalt, a spanyolok 14-szeres Grand Slam-bajnok teniszezőjét a korábbi francia egészségügyi és sportminiszter.

Roselyne Bachelot egy csütörtöki tévéinterjúban állította, hogy 2012-ben Nadal valószínűleg egy pozitív doppingminta következtében tartott hét hónapos - sérüléssel indokolt - szünetet.

A Spanyol Olimpiai Bizottság állásfoglalásában közölte, a volt világelső játékos hosszú pályafutása alatt számtalan doppingellenőrzésen vett részt, és rendre átment a szűrésen. Miguel Cardenal, a Spanyol Sportbíróság elnöke rágalomnak tartja Bachelot állítását a "sporttörténelem egyik legnagyobb alakja ellen". Nadal edzője és nagybátyja, Toni Nadal egyszerűen csak "hülyének" nevezte a volt minisztert.

Nadal állandó téma volt

A 2013-ban elkapott spanyol doppingdoktor, Eufemiano Fuentes óriási botrányt robbanthatott volna ki, de a spanyol ügyészség nevetséges büntetést szabott csak ki rá, és ami még fontosabb, nem tette kötelezővé számára, hogy nyilvánosságra hozza ügyfelei listáját.

Ez a kép ennél aktuálisabb nem is lehetne

Forrás: AFP/Miguel Medina

Egyből beindultak a pletykák a spanyol foci-, kosár- és kéziválogatott, a Barcelona focicsapata és több bringás ügyében, de a legtöbbször Rafael Nadal neve bukkant fel. Igaz, a spanyol játékost többször is ellenőrizték, és soha nem kapták el, erre viszont az a szkeptikusok válasza, hogy Nadal nem sérült ennyit, csak azért hagy ki hosszú időt, hogy a szervezete tisztulni tudjon.

A helyzet az, hogy Nadal ellen az egyetlen dolog, amit fel lehet hozni, hogy túlságosan jó. Vannak pontos, gyors, erős és technikás játékosok, de hogy valaki egyszerre legyen mindenben topon, az nagyon ritka. "Képzeljék el, hogy valaki egy atlétikaversenyen megnyeri a 100, az 1500 és a 10 000 méteres futást is. Önök nem gyanakodnának?" - mondta Nadalról egy portugál WADA-ügynök.

Az ügyben annak idején megkérdeztük Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatóját és Maró Gábort is, aki több neves játékos mellett Nadalnak is besegített erőnléti edzőként.