Társoldalunk:

Akkor most kokszolt Sarapova, vagy ártatlan?

2016.03.14. 21:50

Nagyon rosszkor jött az oroszoknak Marija Sarapova lebukása, hiszen ebből az ügyből jól már nem tud kijönni a visszavonulását fontolgató teniszezőnő. A várt ítélethez tökéletes precedens a 90-es évek Juventusa, de Sarapova ügyében nem valószínű, hogy felmentés születik. 

Az információk lassabban csöpögnek a meldonium nevű szer felhasználásával kapcsolatban, mint amilyen sebességgel az orosz sportolókat kaszálja el a nemzetközi doppingügynökség (WADA), mióta a vérkeringést javító szívgyógyszer felkerült a tiltólistára. A szombaton elhasalt két rögbissel léptük át a 100-as álomhatárt

A legnagyobb nevű lebukót, Marija Sarapovát illetően a kérdés nem is az, hogy doppingolt-e, hanem az, hogy miért nem került fel a WADA tiltólistájára már sokkal korábban az egyértelműen doppingszer-tulajdonságokat mutató Mildronat. A Mildronat hatóanyaga, a meldonium növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget, és ezek közül egyik sem jön rosszul egy egész évben a föld körül tornáról tornára repkedő teniszezőnek. 

Marija Sarapova

Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Sarapováék védekezése, miszerint megelőzésként használták a Mildronatot, elég könnyen cáfolható, mert a gyártó szerint pár hetes kúrák alatt célszerű használni, a világ egyik legjobban fizetett sportolónője pedig 10 éven át nyomta masszívan. 

Más se hiányzott az oroszoknak

Az orosz sportolókat sújtó szankciók – már-már gyanús – mennyisége persze elsősorban annak szól, hogy az államilag irányított, szisztematikus doppingoláson ért és minden nemzetközi versenyről kitiltott orosz atléták ügye miatt a WADA kiemelten figyeli őket. És még nincs vége, hiszen nyilvánosságra került egy felmérés, amiben 4316 orosz sportoló vizeletét vizsgálták meg, és 724-ben megtalálták a meldonium nyomait. 

Kirakatember

Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Sarapova ráadásul kirakatember egy olyan országban, ahol a sport mindig is fontos volt. A téli olimpián túl, a focivébén innen most éppen egy olyan olimpiára készülnek, ahol nem lesznek atlétáik, holott a zürichi Eb-n 22 érmet szereztek, köztük három arannyal. 

Sarapova elvesztését nehezen heverhetnék ki, még akkor is, ha sokan joggal gondolták azt a doppingvétség bejelentésére szervezett sajtótájékoztató előtt, hogy a visszavonulását jelenti be. Ennek ellenére most mindenki lélegzet-visszafojtva várja, milyen büntetést kap a női világranglista hetedik helyezettje. 

Tökéletes precedens: Juventus (1994–98)

Zdenek Zeman, a Roma edzője felháborodottan állt ki a sajtó elé, és az olasz futballnak ki kell jönnie a gyógyszertárból” kezdetű nyilatkozatával a Juventusra robbantotta az olasz doppingbombát. Rafaele Guariniello ügyész házkutatást tartott a torinóiaknál, és valóban rengeteg gyógyszert foglaltak le, amikről kiderült, hogy a játékosok szigorú rendszer szerint kapják őket. 

Alessandro Del Pierót külön megemlítette Zeman

Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Riccardo Agricola kluborvost perbe fogták, és két év iszapbirkózás után megállapították, hogy bár csupa legális szerrel, de azokat teljesítménynövelőként használva doppingolta a Juve játékosait. Ez eltéveszthetetlen párhuzam a Sarapova-üggyel. Ez az időszak a klub modern aranykora, 1994 és 98 között három bajnoki cím mellé nyert egy Bajnokok Ligáját és egy Világkupát is. Nem volt tehát mindegy, milyen ítélet születik. 

Miután a bíróság megállapította, hogy Agricola bűnös, két évre eltiltotta, de a Juventust illető büntetést nem merte meghozni az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI). A Legfelső Sportdöntőbíróság pedig azt válaszolta nekik, a doppingszernek nem minősülő gyógyszerek használatáért nem büntethető meg senki,  ezért azt javasolják, ejtsék a vádakat. Ezen felbátorodva aztán Agricoláék visszapereltek, és hogy szép, olaszos vége legyen az ügynek, ellenük is ejtették a vádakat (a 2007-es perújrafelvételen újra elítélték őket, csakhogy a cselekmények akkorra elévültek). [via Goal.com

Vegyes fogadtatás a játékon belül

Egyre több teniszező szólal meg Sarapova ügyében, és meglehetősen vegyes a kép. Serena Williams szerint „bátor döntés volt” felvállalni, hogy hibázott, és Roger Federer is pozitívan nyilatkozott a ronda szőnyegen tartott sajtótájékoztató után.  

Babos Tímea és korábbi állandó párostársa, Kristina Mladenovic

Forrás: AFP

Nem úgy Jennifer Capriati, aki dührohamot kapott a Twitteren – részben a beszólások miatt, amiket a reakciójára kapott. Az egykori háromszoros GS-győztes, akinek sorozatos sérülései vetettek véget pályafutásának, keményen nekiment Sarapovának, és nem fogta vissza magát Kristina Mladenovic sem. 

A francia játékos, aki Babos Tímea állandó párostársa volt, azt mondja, a sportágon belül mindenki csalónak tartja Sarapovát, akit egyébként sem sokan kedveltek, mert „nem egy kedves lány”. 

Jog vs igazság 

A Juve ügye ott találkozik Sarapováéval, hogy mindkét esetben hiányzik maga a szabálysértés. Illetve Sarapova büntethető, de érvelhet azzal, hogy csak két hónapja számít doppingszernek a Mildronat, így időarányos büntetést vagy jóhiszeműségre hivatkozva enyhítést kér. 

A pályafutása végéhez közeledő teniszező azonban doppingszerként használta a szívgyógyszert, méghozzá hosszú éveken keresztül. Erre mondta Mladenovic, hogy „játszik a szabályokkal”, vagyis kihasználja a kiskaput, de nem kérdés, hogy milyen szándékkal teszi. 

Lehet, hogy mégis visszavonulás lesz belőle?

Forrás: AFP/Andrei Golovanov

Az ítéletet abból a szempontból kell majd vizsgálni, hogy mi tesz jobbat a sportágnak. Megszégyenítve visszavonultatni a kétségkívül bűnös, de valójában a szabályok szerint játszó Sarapovát (négy év az adható legsúlyosabb eltiltás), vagy kizárni pár hónapra egy ejnye-bejnyével, és hagyni, hogy az oroszt mindenhol borítékolhatóan kifütyülő nézők kényszerítsék nyugdíjba? 

A felmentés szóba sem kerül, a jóhiszeműség nem állja meg a helyét, és innentől kezdve, hacsak drámai fordulat nem következik be új bizonyítékok miatt, Sarapova 28 évesen tényleg készülhet a pályafutása befejezésére. Pont annyi idős lesz, mint Capriati, amikor feladta a kilátástalan harcot sérüléseivel.