Társoldalunk:

Nem jött be Schlierenzauernek a helikopteres síelés

2016.03.22. 11:04

Térdszalag-szakadást szenvedett Gregor Schlierenzauer, az osztrákok olimpiai és világbajnok síugrója. A 26 éves sportoló a múlt héten Kanadában szenvedett súlyos balesetet.

Nem a 2015-16-os szezon lesz Gregor Schlierenzauer legsikeresebb éve. Az osztrákok olimpiai és világbajnok síugrója nagyon rossz formában szerepelt az idény során, olyannyira, a Négysáncverseny után néhány nappal bejelentette, kihagyja a sírepülő-világbajnokságot, és határozatlan ideig nem szeretne egyáltalán versenyezni.

Ezek után jött a súlyos baleset: a múlt héten Kanadában helikopteres síelésen (heliskiing) vett részt, amelynek lényege, hogy a sportolókat helikopterrel szállítják a megközelíthetetlen, szűz hóval borított hegycsúcsokra, és onnan nem kijelölt pályán csúszhatnak le a völgybe.

Helicopteres sí, az extrémsport

Forrás: AFP/Jeff Haynes

Schlierenzauer egy ilyen túrán nagyot bukott, és ahogy az osztrák Kronen Zeintung fogalmazott, a legrosszabb rémálma vált valóra azzal, hogy az MRI-vizsgálat szerint elszakadt a jobb térdének elülső keresztszalagja. A sportolóra műtét és körülbelül nyolc hónapos kényszerpihenő vár.

Ez természetesen nagyon szomorú dolog, de messze nem egy tragédia" – nyilatkozta.

Schlierenzauer a 2010-es vancouveri olimpián csapatban aranyérmet, a két egyéni számban bronzérmet nyert, négy évvel később Szocsiban ezüstérmet szerzett, míg síugrásban és sírepülésben összesen tíz világbajnoki aranyéremig jutott.

Gregor Schlierenzauer

Forrás: AFP/Jure Makovec

Az 53 Világkupa-győzelemmel csúcstartó síugró pályafutása során eddig kétszer nyerte meg a Vk-sorozatot, s szintén kétszer, 2012-ben és 2013-ban diadalmaskodott a Négysáncversenyen, ám a mostani idényben a legjobb Vk-helyezése 14. volt Lillehammerben.