Társoldalunk:

Navratilova bojkottötlete megijesztette a szexista teniszgurut

2016.03.22. 07:19

Miután az Indian Wells-i tenisztorna igazgatója, Raymond Moore szexista megjegyzést tett, a világ egykori legjobb teniszezője, Martina Navratilova megpendítette a jövő évi Indian Wells-i torna bojkottját. Moore 24 órával később lemondott. 

Nagy vihart kavart az Indian Wells-i tenisztorna igazgatója, Raymond Moore, aki a viadal végén úgy nyilatkozott, hogy a nőknek mindennap térdre borulva kellene hálát rebegniük Istennek, hogy Roger Federer és Rafael Nadal megszületett, mert ők tették sikeressé ezt a sportágat.

Ugyan Moore később bocsánatot kért, a szexista kijelentést több teniszező is elítélte, többek között az Indian Wellsbe 15 év után ismét visszatérő és döntőt játszó Serena Williams, valamint a régi nagyságok közül Billie Jean King és Martina Navratilova is. 

Bejött a fenyegetés

Utóbbi ennél is továbbment, bojkottra szólította fel a női teniszezőket. Az egyéniben, párosban és vegyes párosban összesen 59-szeres Grand Slam-győztes klasszis úgy nyilatkozott, 2017-ben egyetlen női játékosnak sem lenne szabad indulni ezen a tornán, amíg Moore az igazgató.

Raymond Moore és Serena Williams

Forrás: AFP/Robyn Beck

„Saját magunk erejéből, a férfiak segítsége nélkül jutottunk ilyen messzire. Ilyen kijelentések után nehéz lenne elképzelni, hogy akad olyan női teniszező, aki elindul a tornán, ha Moore marad az igazgató" – nyilatkozta.

A fenyegetése 24 órán belül megtette hatását, Moore ugyanis hétfőn bejelentette, azonnali hatállyal lemond. "Teljes mértékben megértem a döntését" – kommentálta a hírt Larry Ellison, a kaliforniai torna tulajdonosa.

Navratilova csalódott Djokovicban

Navratilova elmondta azt is, hogy bármennyire is szereti és tiszteli Novak Djokovicot, a szerb világklasszis nagy csalódást okozott azon nyilatkozatával, hogy a férfiak nagyobb pénzdíjakat érdemelnének, hiszen az ő meccseikre többen kíváncsiak.

„Djokovic nyilvánvalóan nem érti, hogy miért kell ugyanúgy megfizetni a nőket és a férfiakat, ha olyan kombinált tornán játszanak, mint az Indian Wells-i. Azt hittem, ezt a kérdést már megbeszéltük évekkel ezelőtt" – mondta.

2007 óta a négy Grand Slam-torna (Australian Open, US Open, Roland Garros, Wimbledon) mellett minden olyan viadalon azonos a pénzdíj, ahol azonos időben női és férfi versenyeket is rendeznek. Ilyen például az Indian Wells-i, illetve a héten kezdődő miami Masters-verseny is. Minden más esetben a férfiak jóval nagyobb pénzdíjakért lépnek pályára, mint a hasonló nagyságú viadalokon teniszező nők.