Navratilova bojkottötlete megijesztette a szexista teniszgurut

Raymond Moore, Serena Williams, Indian Wells, tenisz
This file photo taken on March 20, 2016 shows Indian Wells Tennis Garden CEO Raymond Moore (L) presenting the second place trophy to Serena Williams of USA after the women's final of the BNP Paribas Open at the Indian Wells Tennis Garden in Indian Wells, California, March 20, 2016. Victoria Azarenka defeated Williams 6-4, 6-4. Indian Wells tournament director Raymond Moore resigned on Monday after coming under heavy fire for saying women's tennis "ride(s) on the coat-tails of the men". ROBYN BECK / AFP
Vágólapra másolva!
Miután az Indian Wells-i tenisztorna igazgatója, Raymond Moore szexista megjegyzést tett, a világ egykori legjobb teniszezője, Martina Navratilova megpendítette a jövő évi Indian Wells-i torna bojkottját. Moore 24 órával később lemondott. 

Nagy vihart kavart az Indian Wells-i tenisztorna igazgatója, Raymond Moore, aki a viadal végén úgy nyilatkozott, hogy a nőknek mindennap térdre borulva kellene hálát rebegniük Istennek, hogy Roger Federer és Rafael Nadal megszületett, mert ők tették sikeressé ezt a sportágat.

Ugyan Moore később bocsánatot kért, a szexista kijelentést több teniszező is elítélte, többek között az Indian Wellsbe 15 év után ismét visszatérő és döntőt játszó Serena Williams, valamint a régi nagyságok közül Billie Jean King és Martina Navratilova is.

Bejött a fenyegetés

Utóbbi ennél is továbbment, bojkottra szólította fel a női teniszezőket. Az egyéniben, párosban és vegyes párosban összesen 59-szeres Grand Slam-győztes klasszis úgy nyilatkozott, 2017-ben egyetlen női játékosnak sem lenne szabad indulni ezen a tornán, amíg Moore az igazgató.

Raymond Moore és Serena Williams Forrás: AFP/Robyn Beck

„Saját magunk erejéből, a férfiak segítsége nélkül jutottunk ilyen messzire. Ilyen kijelentések után nehéz lenne elképzelni, hogy akad olyan női teniszező, aki elindul a tornán, ha Moore marad az igazgató" – nyilatkozta.

A fenyegetése 24 órán belül megtette hatását, Moore ugyanis hétfőn bejelentette, azonnali hatállyal lemond. "Teljes mértékben megértem a döntését" – kommentálta a hírt Larry Ellison, a kaliforniai torna tulajdonosa.

Navratilova csalódott Djokovicban

Navratilova elmondta azt is, hogy bármennyire is szereti és tiszteli Novak Djokovicot, a szerb világklasszis nagy csalódást okozott azon nyilatkozatával, hogy a férfiak nagyobb pénzdíjakat érdemelnének, hiszen az ő meccseikre többen kíváncsiak.

„Djokovic nyilvánvalóan nem érti, hogy miért kell ugyanúgy megfizetni a nőket és a férfiakat, ha olyan kombinált tornán játszanak, mint az Indian Wells-i. Azt hittem, ezt a kérdést már megbeszéltük évekkel ezelőtt" – mondta.

2007 óta a négy Grand Slam-torna (Australian Open, US Open, Roland Garros, Wimbledon) mellett minden olyan viadalon azonos a pénzdíj, ahol azonos időben női és férfi versenyeket is rendeznek. Ilyen például az Indian Wells-i, illetve a héten kezdődő miami Masters-verseny is. Minden más esetben a férfiak jóval nagyobb pénzdíjakért lépnek pályára, mint a hasonló nagyságú viadalokon teniszező nők.