Társoldalunk:

A szövetség és az edzők is kiállnak Kiss László mellett

2016.04.06. 12:06

Az úszószövetség vezetősége és a szövetség edzőbizottságának tagjai egységesen amellett foglaltak állást, hogy Kiss Lászlónak nem kell távoznia a szövetségi kapitányi posztról. Az edzők külön közleményben állnak ki Kiss mellett.

A Magyar Úszószövetség szerdán délelőtt két ülést tartott. Előbb a sportág vezetői, majd az edzőbizottság tagjai szavaztak arról, hogy Kiss Lászlónak bizalmat adnak – derül ki a szövetségnek az Origóhoz eljuttatott közleményéből.

A szövetség azért hívta össze az üléseket, hogy a két testület döntsön arról: szövetségi kapitány maradhat-e Kiss László azok után, hogy kiderült, 1962-ben csoportos nemi erőszakért elítélték, vagy le kell váltani. 

A szövetség szerint Kiss László az edzői teljesítményével feledtette a bűnét

Fotó: Polyak Attila - Origo


A jelenlévők mindkét találkozón egységesen úgy döntöttek, hogy a szövetségi kapitány maradhat a posztján. Az edzőbizottság tagjai mindezt egy közleményben aláírásukkal erősítették meg, ezt alább változtatás nélkül közöljük. 

A magyar úszóedzők újfent megerősítik kiállásukat Kiss László mellett. 

Akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszóéletben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született. A történtek ellenére módot kapott arra, hogy a sportágban dolgozhasson; a mögöttünk álló több mint fél évszázadban edzőként, pedagógusként, kapitányként példás munkát végzett,  amelyet pártállástól függetlenül több kormány is a legteljesebb mértékben elismer, kevés sportember büszkélkedhet annyi kitüntetéssel, mint ő. Nem kérdés előttünk, hogy Kiss Lászlót a bíróság egykor elítélte, ugyanakkor mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy teljesítményével, helytállásával feledtesse bűnét. A szövetségi kapitánynak ez – előttünk – sikerült.” 

Az aláírók között Turi György és Plagányi Zsolt is. 

Az aláírók

Forrás: Origo