Vágólapra másolva!
Bohus Richárd olimpiai A szintes idővel, 48.92 másodperccel jutott tovább az elődöntőbe 100 méter gyorson a londoni úszó Európa-bajnokságon.

A 23 éves békéscsabai versenyző 45 századdal javította meg élete eddigi legjobbját (49.37), ennek köszönhetően hét századdal került a riói szinten belülre, összesítésben pedig a kilencedik helyen jutott tovább.

Négyévente felbukkan

"Ezt nem hiszem el, ez tényleg őrület! Ősszel hetekig mind a két karom fel volt kötve, a régi sérülésem miatt a bal csuklómba betettek még csavarokat, de közben eltört a könyököm, azt is meg kellett csavarozni. Most van bennem négy, nyilván megváltozott a fajsúlyom így már, ez is 'segíthetett'. Az edzőm a sérüléseimet már csak aszerint osztályozza, hogy időben történt-e ahhoz képest, hogy mikor jön a következő verseny. Hihetetlenül boldog vagyok. Úgy fest, négyévenként felbukkanok" - idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala Bohust, aki 2012-ben Debrecenben bronzérmes volt 50 méter háton.

Bohus Richárd megúszta a szintet Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ebben a számban Londonban 25.04 másodperces országos csúcsot úszott - saját korábbi rekordját egy tizeddel javította meg - a szerdai elődöntőben. Kozma Dominik 49.51 másodperccel a 22., Holoda Péter 49.59-cel a 25., Takács Krisztián pedig 50.05-tel a 39. helyen zárt méter 100 gyorson.

Szilágyi Liliána az 5. idővel (58.55) jutott elődöntőbe 100 m pillangón. Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka végül nem indultak ezen a távon.

Verrasztó Evelyn is A szintet úszott

Később Verrasztó Evelyn a 4x200 méteres női gyorsváltó nyitóembereként olimpiai A szintes időt ért el. A magyar versenyző 1:58.55 perces idővel váltott, így több mint négy tizeddel került a riói szintidőn (1:58.96 perc) belülre. A Verrasztó, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna összeállítású négyes futamából a másodikként, 7:57.94-gyel jutott az esti döntőbe.

A délelőtti előfutamokból Szilágyi Liliána és Sebestyén Dalma is továbbjutott az elődöntőbe, Gyurta Gergely pedig a pénteki döntőben szerepelhet jó selejtezős teljesítményének köszönhetően.

Verrasztó Evelyn remek rajtja jól jött a váltónak is Forrás: MTI/EPA/Tim Brakemeier

Szilágyi 100 méter pillangón egyedüli magyarként állt a rajtkőre, és 58.55 másodperces eredménnyel összesítésben az ötödik legjobb idővel jutott tovább.

Női 200 mellen Sebestyén Dalma 2:27.92 perccel tizedikként lett tagja a csütörtöki elődöntős mezőnynek. Férfi 800 méter gyorson Gyurta Gergely a pénteki döntőbe úszta be magát, miután a csütörtöki selejtezőben 7:56.50 perccel nyolcadik lett, ugyanitt Rasovszky Kristóf 8:01.82 perccel 18.-ként végzett.