Vágólapra másolva!
Meg sem fordult a fejében a lemondás, folytatná a megkezdett munkát Hargitay András, az úszóválogatott szövetségi kapitánya. A kritikusait arra biztatja, legyenek bátrak, vállalják névvel a véleményüket. Hargitay nem hiszi, hogy Gyárfás Tamás lemondása után ő lenne a következő célpont.

Finoman szólva sem a legjobb a viszonya Shane Tusuppal és Hosszú Katinkával, akit több versenyzőtársa is a támogatott. Bernek Péterrel, a Verrasztó testvérekkel, Kapás Boglárkával, vagy edzőjével jó a kapcsolata? Velük hogy érteti meg magát?
Lehet, hogy volt motivációs háttere a sportolók cselekedeteinek, de ettől függetlenül nem panaszkodom, jóban vagyok velük.

Hadd tegyem hozzá, én még abban sem vagyok biztos, hogy az edzők százszázalékosan támogatják a Hosszú Katinka mellett kiállt versenyzőiket az úszószövetséggel folytatott viták során.

Bernek Péterrel együtt utaztunk Windsorba, a rövidpályás vb helyszínére, Verrasztó Dáviddal és Evelynnel az olimpia óta folyamatosan egyeztettem. A Verrasztó-gyerekek édesapjával is folyamatos a kapcsolat, az edző-, és a klubváltás kapcsán ez heteken keresztül aktuális volt. Verrasztóék edzőjével, Molnár Ákossal és Nagy Péterrel is remek az együttműködés. Virth Balázzsal, Kapás Boglárka edzőjével szintén.

Hargitay András szövetségi kapitány nem akar lemondani Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha már szóba hozta: hosszú lefolyású konfliktusra számít?
Gyárfás Tamás lemondott, ennek nyilván lesz folytatása.

Csak megerősíteni tudom: van párbeszéd a szövetség és a versenyzők között – azzal, aki hagyja, hogy legyen.

A Katinkáék által felvetett kérdésekben közös gondolkodást kezdeményeztünk. Beszéltünk egy egységes orvosi csapat létrehozásáról, de ennek a jogosultságát majd a jövő dönti el.

A hétvégén cáfolta a Nemzeti Sportban megjelenteket, sőt, helyreigazítást kért. Mit gondol, meddig tart a kommunikációs ütközet az úszószövetség és a kritikusai között?
Én már mindent elmondtam ezzel kapcsolatban, de tudja, mit: hallgattassék meg a másik fél is! Nemrég olvastam az interneten, hogy állítólag három olyan ember van, akik ott voltak azon a bizonyos csapatmegbeszélésen és engem meghazudtoltak. Szerintük nem úgy történt a dialógus Katinkáékkal, ahogy én azt állítottam.

Rendben, ha tényleg így gondolják, akkor álljanak elő, vállalják a nevüket és mondják el az ő verziójukat.

Én is kíváncsi vagyok erre, bár vannak fontosabb dolgok, most éppen a vb-re kellene koncentrálnunk. Mondjuk nem igazán értem az egészet: a Nemzeti Sportban megjelent cikket Csurka Gergő (aki az úszószövetség sajtófőnöke – a szerk.) készítette, és abban minden úgy szerepelt, ahogy történt. A legjobban Csurka Gergő lepődött meg azon, hogy az egyébként nagyon korrekt írás mellett állt egy keretes, amiben olyat adtak a számba, amit én nem mondtam.

Hosszú Katinka és Shane Tusup nem beszél a szövetségi kapitánnyal Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha Csurka Gergő felhív, és megkérdez, akkor bármire reagálok, ezzel nincsen semmi gondom. De az, hogy név nélküli informátorra írnak valamit, aminek nincs sok köze a valósághoz, az nem sajtóetikus.

Fogalmam sem volt. Mire ő: ez szörnyű. Ő tudta valakitől, gondolom, egy nevét elhallgató informátortól. Én mindig névvel vállalom a nyilatkozataimat... Ez nagyon kínos, mert senki nem gondolta, hogy tényleg ez történt. Innentől mindenki gyanakszik, hogy ki beszélt kifelé.

Gyanakszik valakire?
Nem. Hogy is mondta Virág elvtárs? Mindenki gyanús, aki nem gyanús.

A csapatban mindenki egymásra mutogat, hogy kinek lehetett érdeke szivárogtatni.

Ettől nem lesz jobb a hangulat Windsorban.

Nem gondolja, hogy a kritikusai le akarják mondatni, és Gyárfás után az ön bőrére megy a vásár?
Nem hiszem. A szövetségi kapitánynak több feladata van, több versenyzővel, edzővel kell együtt dolgoznia.

De a kérdésére válaszolva, nem gondolom, hogy erről lenne szó. Az biztos, hogy megerősített jogkörrel rendelkező szövetségi kapitányra van szükség. De nehogy azt higgye bárki is, hogy az edzők beleegyezése nélkül én ragaszkodom a posztomhoz.

Megfordult a fejében, hogy lemondjon?
Bizalmatlanságot nem, inkább bizalmat érzek, tehát szívesen maradok.

Ugyanakkor vannak olyanok, akikkel nehezebb az együttműködés.

Én annak szellemében végtem el a feladataimat, amit annak idején Széchy Tamás kapitánykodása alatt tapasztaltam. Remélem, hogy ezzel a magyar sportot szolgálom, és mindaz, amit teszek, az a magyar sport javára válik.