Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka a döntőbe jutott 200 méter pillangón és 800 gyorson is az úszók rövidpályás világbajnokságán, a kanadai Windsorban.

A szerdai előfutamos programban az egyéni számok közül elsőként a férfi 200 méter gyors selejtezőit rendezték meg - innen egyből a döntőbe került a legjobb nyolcadik idővel rendelkező versenyző. A 11 futamból Telegdy Ádám a nyolcadikban, a keddi nyitónapon 400 méter gyorson bronzérmes Bernek Péter pedig a tizedikben állt rajtkőre. Előbbi 1:46.19 perccel, egyéni legjobbját csaknem négy tizeddel megjavítva futamában a hetedik, összesítésben pedig 31. lett, míg Bernek idei legjobbjával, 1:44.44 perccel negyedikként csapott célba, de ez is csak a 12. helyhez volt elég, vagyis nem ért döntőt.

Bernek idei legjobbját úszta Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hasonlóan nagy mezőny gyűlt össze női 100 méter gyorson, 14 előfutamot rendeztek, amelyekből a legjobb 16 közé lehetett jutni. Verrasztó Evelyn 54,60 másodperccel futamában harmadik, összesítésben 25. lett. Jakabos Zsuzsanna a legjobbak közé kapott besorolást, többek között két világklasszis, a holland Ranomi Kromowidjojo, illetve az olasz Federica Pellegrini társaságában, és 53,28 másodperces ideje nem sokkal maradt el egyéni legjobbjától (52,89), amivel a kilencedik helyen bejutott az elődöntőbe.

Jakabos jól úszott Forrás: Instagram/zsuzsubell

Jakabos a magyar szövetség Facebook-oldalának így nyilatkozott: "Mennyivel másabb ez a kilencedik hely, mint a tegnapi. Nem is gondoltam volna, hogy még este is úsznom kell, ennek nagyon örülök. Ez tényleg nagyon jó úszás volt.

Férfi 100 méter pillangón Kenderesi Tamás volt érdekelt: a riói olimpián nagymedencében 200-on bronzérmes magyar versenyző - aki kedden kilencedik lett erősebbik számában - megközelítette ugyan egyéni legjobbját, 52,69 másodperces ideje azonban a futamban a nyolcadik, összesítésben pedig a 28. helyhez volt csak elég.

Kenderesi csak 28. lett Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Női 200 méter pillangón először Késely Ajna ugrott medencébe, a 15 éves tehetség 2:09.34 perccel közel egy másodpercet javított egyéni legjobbján, amivel 14. lett. Ezt követően a nyitónapon 400 méter vegyesen arany-, 200 méter gyorson pedig ezüstérmes Hosszú Katinka következett. A háromszoros olimpiai bajnok komoly előnnyel, 2:05.43 perccel utasította maga mögé a mezőnyt futamában, s összességében a harmadik idővel lett döntős.

Hosszú újabb döntőben úszhat Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

A Lobanovszkij Maxim, Telegdy Ádám, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összeállítású 4 x 50 méteres vegyes gyorsváltó 1:32.58 perces országos csúccsal negyedikként végzett a futamában, és összesítésben éppen befért a döntőbe.

A program utolsó részében a nők 800 méteres gyorsúszására került sor, amelyben Hosszú Katinka 8:25.00 perccel az ötödik legjobb időt érte el, így ott lehet majd a következő napi döntőben.