Vágólapra másolva!
Nem folytatja a munkáját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökeként Baráth Etele. A sportág eddigi vezetője az olimpiai ciklust lezáró tisztújító közgyűlésen 21 év után adta át a stafétabotot az eddigi főtitkárnak, Schmidt Gábornak, akit a küldöttek megválasztottak az MKKSZ új elnökének. Baráth Etele mostantól a közgyűlés elnökeként dolgozhat tovább.

Elnökjelöltként vágott neki a mai tisztújító közgyűlésnek Baráth Etele. A sportág 21 éve regnáló elnöke nyitóbeszédében azonban arra kérte a küldötteket, hogy ne őt, hanem szavazatukkal Schmidt Gábor kinevezését támogassák.

Az eddigi elnök a közgyűlésben dolgozik tovább

„Hihetetlen fejlődésen ment keresztül a sportág az elmúlt két évtizedben,

egyesületeink száma az akkori 58-ról 146-ra emelkedett, a költségvetésünk pedig több mint a 200-szorosa a húsz évvel ezelőttinek.

Egy ekkora szervezetnek szükség van egy olyan elnökre, aki nem társadalmi funkciót lát el, hanem főállású vezetőként felügyeli a sportág mindennapjait, ennek érdekében alapszabály módosítási javaslatot nyújtok be.

Szintén javaslom, hogy Schmidt Gábor legyen a következő ciklusban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki egy személyben ellátná a főtitkári feladatokat is. A kajak-kenu ugrásszerű fejlődésen ment keresztül húsz év alatt, ezért tovább kell erősíteni a demokratikus működést és létre kell hozni egy olyan fórumot, amelyen keresztül a sportág egészének javaslatai az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapnak. Ezért jönne létre a közgyűlés elnöke funkció, amelynek elnökeként dolgoznék tovább a sportágért, amennyiben bizalmat kapok" – mondta a közgyűlésen Baráth Etele.

Baráth Etele irányításával igazi sikersport lett a magyar kajak-kenu Forrás: MTI/Kovács Tamás

150-ból 144-en bizalmat szavaztak Schmidtnek

A küldöttek 146 igennel, két tartózkodás mellett elfogadták a funkció létrejöttét, majd megválasztották Baráth Etelét a közgyűlés elnökévé és a stratégiai bizottság vezetőjévé.

A közgyűlés elnökének feladatai közé tartozik majd az innentől kezdve évente két alkalommal megrendezett közgyűlések levezetése, a sportág által megválasztott stratégia bizottság vezetése, két közgyűlés között pedig a sportág által elfogadott határozatok és stratégiák működésének felügyelete, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi üléseinek állandó meghívottjaként.

Az új alapszabály elfogadása után a küldöttek titkos szavazáson választották meg Schmidt Gábort a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökének. A 150 megjelent küldöttből 144 fő szavazott bizalmat az eddigi főtitkárnak.

Folytatódik a közös munka

„Köszönöm a bizalmat és köszönöm Baráth Etelének az eddigi közös munkát. Nagyon örülök, hogy az elfogadott új alapszabály továbbra is lehetővé teszi számunkra,

– mondta az újonnan megválasztott elnök.

Az újonnan felálló elnökségben a regionális kapcsolatokért felelős alelnök Kadler Gusztáv, a fejlesztési alelnök Apáthy Endre, a gazdasági és vagyongazdálkodási alelnök pedig Kárai Péter lett.

A számok nem hazudnak

Baráth Etele elnöksége alatt

a magyar kajak-kenu összesen 367 aranyérmet, több mint 800 dobogós helyezést szerzett a világversenyeken.

1995 óta a sportág összesen 17 arany-, 7 ezüst- és 8 bronzérmet gyűjtött az olimpiákon, amelynek 21 évvel ezelőtt egyetlen kétszeres olimpiai bajnoka volt, jelenleg pedig öt kétszeres-, öt háromszoros- és egy ötszörös aranyérmese van.