Társoldalunk:

Hosszúnak két döntőben szurkolhatunk az éjjel

2016.12.09. 18:38

Hosszú Katinka a negyedik legjobb idővel jutott a 400 méter gyorsúszás döntőjébe az úszók rövidpályás világbajnokságán, a kanadai Windsorban pénteken.

Az előfutamos program nyitányaként a Lobanovszkij Maxim, Földházi Dávid, Márton Richárd, Barta Márton összeállítású férfi 4x50 méteres gyorsváltó 1:29.44 perceses eredménnyel a 11. helyen végzett.

Késely visszalépett betegség miatt

A Windsorban eddig négy aranyat és egy ezüstöt nyerő Hosszú Katinka a csütörtöki erőltetett menet után könnyebb programot teljesített. Először 50 méter háton ugrott medencébe a háromszoros olimpiai bajnok, és 26.70 másodperccel a hetedik helyen jutott tovább az esti elődöntőbe.

Jön az 5. és a 6. arany?Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

Rövid pihenő után már 400 méter gyorson állt rajtkőre egyedüli magyarként, mivel Késely Ajna betegség miatt visszalépett. Hosszú az utolsó futamban 4:02.38 perccel második lett, és ideje összesítésben a negyedik legjobb volt.

Bernekéknek nem lett meg a döntő

Zárásként férfi 4x200 méteres gyorsváltóban úsztak a magyarok: a Bernek Péter, Telegdy Ádám, Márton Richárd, Kenderesi Tamás négyes 7:03.66 perces országos csúccsal futamában ötödikként végzett, a döntőről azonban lemaradt, mert ideje alapján 11. lett.

Az elődöntők, döntők programja, kezdés magyar idő szerint 00.30-tól:
Férfi 4x50 m gyorsváltó DÖNTŐ
Női 50 m pillangó DÖNTŐ
Férfi 100 m vegyes DÖNTŐ
Női 100 m vegyes DÖNTŐ (Hosszú Katinka)
Férfi 50 m pillangó - elődöntő
Női 400 m gyors DÖNTŐ (Hosszú Katinka)
Férfi 50 m gyors DÖNTŐ
Női 50 m hát - elődöntő (Hosszú Katinka)
Férfi 50 m hát - DÖNTŐ
Női 100 m mell - elődöntő
Férfi 4x200 m gyorsváltó DÖNTŐ

*

Kapás Boglárka egészségesen érmes lett volna 800 gyorson

Az úszónő edzője bosszús a tegnapi 800 gyors döntője miatt. Virth Balázs állítja, az egészséges Kapás Boglárka könnyen dobogós lehetett volna. A novemberi országos bajnokságon úszott legutóbb versenyen a riói olimpiai bronzérmese, azóta egy betegség ledöntötte a lábáról. Ezért is döntött úgy az őt felkészítő edzői team, hogy egyéni számban nem indul a winsori rövidpályás vb-n.

Kapás Boglárkát betegség akadályozta meg, hogy egyéni számokban rajthoz álljon WindsorbanForrás: MTI/Illyés Tibor

Kapás Boglárka már jobban van, naponta edz a vb helyszínén, hogy a szombati gyorsváltóra a legjobb állapotban legyen. Kapás edzője, Virth Balázs az Origo-nak elmondta, meglepődött a 800 gyors időeredményein. „Bogi négy hét edzés után tudott 8:12 körüli időt a tokiói Világkupán. Ha Bogi egészséges, ez a szám nyerhető lett volna, de az érem biztosan meglett volna. Ez azért fájó, mert az országos bajnokságon elért idejével is simán érmes lett volna ezen a vb-n."– mondta az Origo-nak Virth Balázs.