Az oroszok elindulnak a tőlük elvett világbajnokságon

Martins Dukurs, szkeleton
Latvian Martins Dukurs competes in the skeleton World Cup on February 27, 2016 in Konigssee. / AFP PHOTO / dpa / Tobias Hase / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Az orosz csapat nem bojkottálja azt a bob- és szkeleton-világbajnokságot, amelynek 2017 februárjában Szocsi adott volna otthont, ám a nemzetközi szövetség az államilag támogatott oroszországi doppingesetek és az azokhoz kapcsolódó botrány miatt kedden elvette a rendezési jogot.

Alekszandr Zubkov, az orosz szövetség elnöke elmondta: teljesen biztosra ígéri, hogy nem maradnak távol attól a vb-től, amit náluk tartottak volna. "Elmegyünk, és bármilyen vb-n bizonyítjuk, hogy éremesélyesek vagyunk. És azt is bizonyítjuk, hogy mi vagyunk a világ legjobbjai" - fogalmazott Zubkov.

Az oroszországi doppingbotrányok miatt a lettek és a dél-koreaiak bojkottot hirdettek a szocsi vb ellen, és tervezte a távolmaradását az amerikai válogatott is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán üdvözölte az IBSF bejelentését, amely szerint nem Szocsiban rendezik meg a sportági világbajnokságot.

A lett Martins Dukurs sem indult volna el Szocsiban, így viszont ott lehet a vébén Forrás: AFP/Tobias Hase

A vb-t február 15. és 27. között tartották volna az oroszországi városban. Az IBSF kedden azt is közölte, hogy a következő napokban dönt az új helyszínről. Az indoklás szerint a vb-n résztvevő sportolóknak és edzőknek arra van szükségük, hogy zavartalanul koncentrálhassanak a versenyzésre, s ne kelljen "vélt vagy valós vádakkal és vitákkal foglalkozniuk".