Negyedmilliárdos állami támogatást kapnak a korcsolyázók

Liu Shaoang, rövidpályás gyorskorcsolya
Liu Shaoang of Hungary competes to win in the men's 1000m final at the ISU World Cup Short Track speed skating event in Shanghai December 11, 2016. / AFP PHOTO / Johannes EISELE
Vágólapra másolva!
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a 2018-as, pjongcsangi téli olimpiára való felkészülésre 250 millió forintos támogatást kap a kormánytól Kósa Lajos elnök hétfői bejelentése szerint.

A fideszes politikus arról számolt be az ázsiai világkupáról hazatérő rövidpályás gyorskorcsolyázók repülőtéri fogadásán, hogy a MOKSZ eddig 595 millióból gazdálkodhatott volna a 2018 februárjában esedékes játékokig, és ehhez jön hozzá a most biztosított összeg.

"Négy világkupa-állomás után a férfi váltó és 1000 méteren Liu Shaoang révén magyar éllovasa van a pontversenynek. Előbbi úgy nyert hétvégén a kangneungi olimpiai tesztversenyen, hogy senki nem esett el a riválisok közül, akik így végig csak a magyarok hátát nézték" - mondta a MOKSZ vezetője.

Liu Shaoang tiszta versenyben nyert Forrás: AFP/Johannes Eisele

Hozzátette, Magyarországon az olimpiai finanszírozás a nyári játékokhoz igazodik, ezért is örömteli a most biztosított plusz forrás. "Az eredményeket látva nagy reményekkel várjuk a januári Európa-bajnokságot, amelyen

a legsikeresebb nemzet a magyar lehet"

- közölte.

Darázs István, a MOKSZ gyorsasági szakágának vezetője a dél-koreai versenyekkel kapcsolatban kifejtette, hasznos tapasztalatokra tettek szert. Példaként említette, hogy a csarnok új, így a piszkos jég eleinte megnehezítette a versenyzők dolgát, a szállás és a helyszín közötti utazás egy órát vett igénybe, de hóvihar esetén ez kettőre nőtt, ugyanakkor szerinte a korábbi dél-koreai versenyekhez képest sokat javult az ellátás.

"Ha a következő másfél év minden világversenyén ilyen eredményt hoz a csapat, mint most hétvégén Kangneungban, akkor boldogok leszünk. Persze tudjuk,

- mondta Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezető-igazgatója.

A kangneungi vk-n a férfi váltó győzött, ezenkívül Liu Shaoang negyedik, Jászapáti Petra hetedik lett 1000 méteren, a női váltó és 1500-on Liu Shaolin Sándor pedig ötödikként zárt. Az értékelés szerint kiemelkedő, hogy ez a szereplés szinte már gyengébbnek számít a megszokottnál, ráadásul a válogatott több tagján végigsöpört egy lázzal járó vírus.

Liu Shaolin Sándor is a világ élmezőnyébe tartozik Forrás: Vladimir Pesnya / RIA Novosti

"Eleinte nagyon rossz volt a jég, féltünk is tőle, de később nem volt gond, mert állítólag teljesen újrahúzták. A váltóban azt a taktikát kérték az edzők, hogy álljunk az élre, és próbáljunk ott maradni, mert ezúttal öt négyes szerepelt a fináléban.

Ugyan nem rajt-cél győzelmet arattunk, de az utolsó harminc körben már végig az élen álltunk"

- értékelt az MTI-nek az 500 méter világbajnoka, Liu Shaolin, aki láthatóan szintén betegséggel küzdött.

A 21 éves versenyző kifejtette, hogy szerdán kezdődik a felkészülés a januárban esedékes torinói Eb-re, és karácsonykor is csak 25-én lesz szünnapjuk. Az utolsó két, európai vk-fordulót februárban rendezik.