Megkezdődött az óriás ugrótorony építése a vizes-vb-re

FINA 2017, ViZES-VB, óriás toronyugrás
Budapest, 2017. január 3. A 2017-es vizes világbajnokságra készülő óriás ugrótorony építkezésének helyszíne a fővárosi Batthyány téren 2017. január 3-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Budapesten, a Duna-part Batthyány tér előtti szakaszán megkezdődött a jövő évi FINA világbajnokság egyik leglátványosabb versenyszáma, az óriás toronyugrás helyszínének építése. 

A jövő évi vizes világbajnokság talán leglátványosabb versenyszáma lesz az óriástoronyugrás, és ehhez dukál a viadal helyszíne is. A Duna budai partján, a Batthyány-tér előtt a folyón megépített ugrótorony a szemközti Parlamentre néz - a versenyzőknek nem nagyon lesz módjuk a panormában gyönyörködni, a helyszínen szurkolók és a tévénézők azonban ezt minden további nélkül megtehetik majd.

A 2017-es vizes világbajnokságra készülő óriás ugrótorony építkezésének helyszíne a fővárosi Batthyány téren 2017. január 3-án. MTI Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az óriástoronyugrás a vizes-vb-k legfiatalabb versenyszáma, 2013-ban a barcelonai világbajnokságon debütált, a férfiaknál akkor a kolumbiai Orlando Duque, míg a nőknél az amerikai Cecilie Carlton győzött.

A viadal során a nők 20, míg a férfiak 27 méterről ugranak, és utóbbiak esetében ez közel 3 másodperces szabadesést jelent, melynek végén 90 km/h-t megközelítő sebességgel érkeznek a vízbe - szigorúan lábbal, és nem fejjel. A sportág így sem veszélytelen, a budapesti torony aljában kialakított speciális medencében is két búvár áll majd készenlétben, ha valamelyik ugró netán elvétené a vízbe érkezést.

Kívül már a tereprendezésnél tartanak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Közben lendületesen halad a vizes-vb fő helyszínének, a Dagály Úszóaránának az építése is, ahol lassn már az utolsó simításokat végzik, hiszen az ünnepek előtt tett bejelentés szerint az uszoda már 95 százalékos készültséget mutat.

És belül is jól fest a helyzet: