Vágólapra másolva!
Megbüntették Oliver Andersont, az Australian Open tavalyi junior egyes versenyének győztesét. A vád szerint elcsalt egy meccset egy tavalyi Challenger-tornán.

A gyanú szerint a 18 éves teniszező tavaly szeptemberben a Traralgon Challenger tornán nem egészen tiszta körülmények között búcsúzott a versenytől.

Első kiemeltként az első körben szetthátrányból még fordított, a következő körben azonban kiesett a profi tenisz legalsó kategóriájának számító 50 ezer dolláros tornán. A hatóságok egyelőre nem pontosították a vádat, például azt, hogy volt-e más érintett is a csalásban.

Oliver Anderson az Australian Open trófeájával Forrás: AFP/William West

Anderson 2016-ban megnyerte Melbourne-ben az Australian Open junior egyes versenyét, méghozzá úgy, hogy hazai teniszezőként szabadkártyát kapott a viadalra. A harmadik körben éppen az első helyen kiemelt Valkusz Mátét győzte le 6:4 6:3-ra.

Andersonnak a szakemberek az év első Grand Slam-tornáját korábban ugyancsak megnyerő honfitársaihoz, Nick Kyrgioshoz és Bernard Tomichoz hasonló sikeres profi karriert jósoltak.

Ausztráliában már csak azért is komolyan veszik az ilyen jellegű ügyeket, mert a tavalyi torna idején igen kellemetlenül érintette a szervezőket a hír, miszerint nyolc olyan játékos is felkerült a főtáblára, akiknek közük lehetett fogadási csalásokhoz.

Victoria állam még 2013-ban hozott létre egy, a fogadási csalások és bundázások leleplezésére hivatott szervet, ami eddig három jelentősebb szervezetet buktatott le: ezek közül egy a labdarúgásban, egy a lóversenyben, egy pedig éppen a teniszben folytatta sötét üzelmeit. Az utóbbi szervezetet üzemeltető Nick Lindahl és Matthew Fox korábbi profi teniszezők után csak Lindahl/Fox esetként emlegetett ügyben éppen a Traralgon Challengerhez hasonló, jelentéktelen tornákon bundázták meg a meccsek többségét.