Vágólapra másolva!
Akár két magyar is lehet az idei Australian Open főtábláján a nőknél. A pályafutása első felnőtt Grand Slamén küzdő Gálfi Dalma sikerrel mutatkozott be Melbourne-ben, a selejtezőben: a brit Tara Moore ellen úgy nyert 6:7, 6:3, 6:1-re, hogy a Hongkongban született, a ranglistán 165. londoni 3:2-re vezetett a 2. játszmában és adogatott.

Hiba lenne egy kézlegyintéssel elintézni a kvalifikációt. Akinek sikerül három mérkőzést nyernie, nem csak a főtáblára jut, de 40 ranglistaponttal és minimum 50000 ausztrál dollárral is gyarapszik. Nem volt olyan régen, amikor az első forduló vesztese 10000 dollárt kapott, de tíz év alatt pont a két és félszeresére nőtt az Australian Open összdíjazása (most 50 milliónál tart).

Amikor Gálfi Dalma két éve elutazott Melbourne-ből, talán ő is csak titkon bízott abban, hogy 2017-ben visszatérhet korábbi sikerei helyszínére (a juniorok között az elődöntőig menetelt, ahol brit barátnője, Katie Swan állította meg egy fájdalmasan emlékezetes párbajban (0:6, 7:6, 7:5). Ne feledkezzünk meg két érdekességről: 1. Katie Swan jelenleg 384. a ranglistán (Gálfi Dalma 162.); 2. a magyar lány junior világelsőként indulhatott volna 2016-ban, az ausztrál Grand Slamen, de akkor már a felnőtt karrierjére koncentrált.

Gálfi Dalma Forrás: Origo

Tehát újra Melbourne és megint egy brit. Itt nincs olyan, hogy ki az esélyes. Meg kell küzdeni a saját démonokkal, az ellenféllel és a tűző napon a kánikulával. A legfontosabb talán az első. Gálfi Dalma jól kezdett, legalábbis, ami az eredmény alakulását illeti: vezetett 4:2-re és fogadóként labdája volt az 5:2-höz. Az előny azonban nem nyugtatta meg, Moore egyre jobban teniszezett. A magyar játékában túl sok volt a ki nem kényszerített hiba és láthatóan szenvedett,

nem találta a megfelelő ritmust, sebességet.

A szettet záró rövidítést 0:6-ról nem tudta megfordítani és a második játszmában gyorsan hátrányba került. Hiába biztatta, bátorította őt a pálya széléről az edzője és az édesapja felváltva, a várt fordulat nem akart bekövetkezni. Aztán 2:3-nál, a brit adogatásánál varázsütésre megváltozott valami, majd sorozatban kilenc gémet nyert Gálfi Dalma.

Forrás: Origo

„Idegesen, nem jól játszottam, de azt mondtam magamnak, hogy nincs miért izgulnom, élvezzem a játékot. Az is ajándék, hogy egyáltalán itt lehetek, amit magamnak köszönhetek, tehát tekintsem ezt jutalomjátéknak"- emlékezett a mérkőzés után a nehéz időszakra, illetve a fordulat okára Gálfi, aki a selejtező második fordulójában macedón rivális ellen folytatja pénteken.

Az edzői stábbal egy sorban ülve, pár méterrel odébb nem akárki figyelte a még mindig csak 18 éves, balatonfüredi tehetséget. Serena Williams edzője, Patrick Mouratoglou nem napozni jött ki a 13-as pályához. Annak a menedzserirodának dolgozik, amelyikkel Gálfi Dalma szerződésben áll. A francia mester a második szett végéig nézte a meccset és készséggel mondott véleményt a látottak alapján Gálfi Dalmáról.

Forrás: Origo

„Nagyszerű a szervája és kifejezetten atletikus, van benne potenciál. Taktikailag kellene fejlődnie, hogy jobb döntéseket hozzon. Jól védekezik, de szerintem támadóbban kellene játszania"- magyarázta, majd az Origo kérdésére, hogy szívesen foglalkozna-e vele az akadémiáján, azt felelte, igen, mert van benne fantázia. Azt már Barátosi Leventétől, Gálfi edzőjétől tudjuk, hogy a szerződésük alapján mehetnének bármikor a Mouratoglou Akadémiára, csak eddig nem fért bele a programjukba.

A magyar játékos az Origónak adott videointerjújában elmondta, nagy küzdelemre kényszerült, és az agresszívabb labdamenetek hozták meg végül számára a sikert. A videót itt nézheti meg.