Társoldalunk:

Idéntől már eltiltják a bundagyanúba keveredő teniszezőket

2017.01.12. 12:10

A tenisz tisztaságáért felelős szervezet, a Tennis Integrity Unit aggodalmának adott hangot, amiért nő a fogadási csalás gyanújába keveredő teniszmeccsek száma. Idéntől már eltiltják a versenyzőket, akiknél bejelez a fogadásfigyelő rendszer.

Míg 2015-ben összesen 246-szor jelzett a fogadásfigyelő rendszer, hogy gyanús mennyiségű és összegű fogadásokat kötnek egy teniszmeccsre, addig 2016-ban ez a szám 292-re kúszott fel, ezek közül kilenc történt Grand Slam versenyen.

A tavalyi évben a TIU több esetben is nyomozást volt kénytelen indítani, ezek alapján kilenc játékos, illetve közreműködő ellen indult eljárás. A szervezet vezetősége elégedetlen a TIU hatékonyságával, és átgondolja a működését, de egy szigorítást már 2017 januárjától bevezettek: a bundagyanúba keveredő játékosokat idéntől előzetes eltiltással büntetik,azaz a vizsgálat lefolytatásáig egyáltalán nem játszhatnak.

Nyikolaj Davigyenkó meccsén is bejelzett a rendszer

Forrás: AFP/Mark Ralston

Ez azért is fontos lépés, mert a tavaly kiszivárgott vizsgálat eredményei szerint az elmúlt évtizedben 16 olyan top 50-es játékos is volt, akiknek a meccsein rendszeresen bejelzett a fogadásfigyelő rendszer.

A szervezet azt is közölte, hogy a játékosokat érintő, a közösségi médiából érkező zaklatások száma szintén aggasztóan növekszik, és ebben az ügyben is lépéseket terveznek. 

[via BBC]