Idéntől már eltiltják a bundagyanúba keveredő teniszezőket

Nyikolaj Davigyenko, tenisz
Nikolay Davydenko of Russia reaches for a forehand shot before being defeated by world number one Roger Federer of Switzerland during their 2007 Tennis Masters Cup Shanghai match held at the Qizhong Tennis Stadium in Shanghai, 14 November 2007. Federer went on to win 6-4, 6-3. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Vágólapra másolva!
A tenisz tisztaságáért felelős szervezet, a Tennis Integrity Unit aggodalmának adott hangot, amiért nő a fogadási csalás gyanújába keveredő teniszmeccsek száma. Idéntől már eltiltják a versenyzőket, akiknél bejelez a fogadásfigyelő rendszer.

Míg 2015-ben összesen 246-szor jelzett a fogadásfigyelő rendszer, hogy gyanús mennyiségű és összegű fogadásokat kötnek egy teniszmeccsre, addig 2016-ban ez a szám 292-re kúszott fel, ezek közül kilenc történt Grand Slam versenyen.

A tavalyi évben a TIU több esetben is nyomozást volt kénytelen indítani, ezek alapján kilenc játékos, illetve közreműködő ellen indult eljárás. A szervezet vezetősége elégedetlen a TIU hatékonyságával, és átgondolja a működését, de egy szigorítást már 2017 januárjától bevezettek:

a bundagyanúba keveredő játékosokat idéntől előzetes eltiltással büntetik,

azaz a vizsgálat lefolytatásáig egyáltalán nem játszhatnak.

Nyikolaj Davigyenkó meccsén is bejelzett a rendszer Forrás: AFP/Mark Ralston

Ez azért is fontos lépés, mert a tavaly kiszivárgott vizsgálat eredményei szerint az elmúlt évtizedben 16 olyan top 50-es játékos is volt, akiknek a meccsein rendszeresen bejelzett a fogadásfigyelő rendszer.

A szervezet azt is közölte, hogy a játékosokat érintő, a közösségi médiából érkező zaklatások száma szintén aggasztóan növekszik, és ebben az ügyben is lépéseket terveznek.

[via BBC]