Nadal nem pánikolt, negyeddöntős Melbourne-ben

Nadal Austral Open
Melbourne, 2017. január 17. A spanyol Rafael Nadal a német Florian Mayer elleni játszma közben az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének első fordulójában Melbourne-ben 2017. január 17-én. A találkozót Nadal nyerte 6-3, 6-4, 6-4 arányban. (MTI/EPA/AAP/Julian Smith)
Vágólapra másolva!
Rafa Nadal csatlakozott utolsóként a negyeddöntő mezőnyéhez az Australian Openen. A 14-szeres Grand Slam-bajnok a francia Gael Monfilst győzte le hétfő este a Rod Laver arénában 6:3, 6:3, 4:6, 6:4-re. Az elődöntőbe jutásért szerdán a kanadai Milos Raonic vár a spanyolra és a nyertes Grigor Dimitrovval, vagy David Goffinnel találkozik a vasárnapi fináléért.

Sokat elárul Rafa Nadal elmúlt két szezonjáról, hogy tavaly áprilisban nyert legutóbb top 10-es ellenfél ellen, sorozatban négyszer kapott ki és a 2014-es Roland Garros győzelme óta a Grand Slameken nem tudott az elitből legyőzni senkit. Nadal és Monfils korábban 14-szer találkozott, a francia csak kétszer örülhetett, a két Grand Slam-mérkőzésüket a spanyol nyerte. Érdekes, hogy először párbajoztak úgy, hogy Monfils megelőzi Nadalt a ranglistán.

A mérkőzést fedettben játszották, mert Melbourne-ben a napközben 36 fokos kánikulát, felhős, esős idő váltotta fel. Gael Monfils néhány labdamenetre, olykor egy egész gémre, sőt akár kettőre is képes úgy teniszezni, hogy ha valaki csak azt látja, könnyen gondolhatja, a világelsőhöz van szerencséje, aki sebezhetetlen és verhetetlen.

A francia Gael Monfils Forrás: AFP/Glyn Kirk

A francia brutális adogatása, hatalmas tenyerese és fonákja egyenként is óriási fegyver, ráadásul atletikussága, fizikai adottsága még különlegessebbé, veszélyesebbé teszi. Pechére az alapjátéka, egy jó Nadalnak fekszik, mert a spanyol az alapvonalról stabilabb, tehát neki valamit változtatnia kell. Ha az agresszívabb, rizikósabb tenisz miatt több a hiba, az frusztráló, elbizonytalanító.

A frászt hozták Nadalra

Az első két játszma ennek a jegyében telt és a 3. szett közepéig nyoma nem volt annak, hogy párizsinak esélye lehet bármi fordulatra. Azok a bizonyos

jó Monfils periódusok arra voltak elegendőek, hogy ne legyen teljesen egyoldalú a meccs,

élvezze a publikum, maradjon egy kis izgalom. Jellemző, hogy amikor a második szettben Monfils, először a csata során brékelte Nadalt és 3:3 lett, a mallorcai megrázva magát 6:3-ra hozta a játszmát. Azért nem maradtunk dráma nélkül, mert a francia, szinte a semmiből megnyerte a 3. szettet és úgy tűnt, rátalált a kulcsra.

Rafael Nadal nem pánikolt Forrás: MTI/EPA/AAP/Julian Smith

Sőt, amikor a 4. játszmában brékelőnye volt, többen már a statisztikát bújták, mikor kapott ki legutóbb Nadal 2:0-s vezetésről (2015-ben, a US Openen, a 3. fordulóban, Fabio Fognini ellen). A spanyolon azonban nem lett úrrá a pánik, innen megfordította a szettet (bár, hogy pontosan hogy, arra ő sem emlékezett a végén) és megnyerte a párbajt. Melbourne-ben kilencedszer negyeddöntős, Grand Slamen pedig összesen harmincadszor.

„Különleges játékos Gael, hihetetlen ütései, megoldásai vannak, nagyon veszélyes"- mondta Nadal közvetlenül a mérkőzés után és mosolyogva bevallotta, hogy kicsit fáradt, de remélhetőleg, szerdáig tökéletesen regenerálódik. A riporter, Jim Courier rákérdezett a barátnőjére, hogy most először hozta el magával Ausztráliába. Nadal úgy felelt, hogy igen, tíz év után kaphatott egy szabadkártyát. Mire Courier, azt mondta, nem jut szóhoz, mi az, hogy csak szabadkártyával lehet itt, ennél többet érdemelne. Nadal elnevette magát és jelezte, jobb, ha itt befejezik a beszélgetést.