Leváltották az úszókapitányokat, Kiss László lemondott

MÚSZ Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke • Szántó Éva, a BP2017 SZB ügyvezető igazgatója • Hargitay András szövetségi kapitány • Mátrabérci Sándor, az Audi márkaigazgatója • Tóth Tamás, a Húsz2017 Kft. ügyvezető igazgatója
Magyar Úszó Szövetség sajtótájékoztatója
Vágólapra másolva!
A Bienerth Gusztáv vezette Magyar Úszószövetség elnöksége úgy határozott, hogy visszahívja a három szövetségi kapitányt, Hargitay Andrást, Petrov Ivánt (utánpótlás) és Gellért Gábort (nyíltvízi).

A három helyett egy szövetségi kapitány lett, az eddigi szakmai alelnök, Sós Csaba látja el a poszttal járó teendőket.

Hargitay Andrást leváltották Fotó: Polyák Attila - Origo

Bienerth Gusztáv elnökké választása után Sós felajánlotta lemondását, de az új elnök nem fogadta el, a szakember most szövetségi kapitány és az edzőbizottság elnöke is lesz egyben.

- kezdte Sós Csaba. - Az úszás minden ágát műveltem, versenyzőként, edzőként, tanárként. Természetesen a világbajnokság most alapvetően meghatározza a teendőinket, de hosszabb távra tervezünk."

Sós Csaba az új kapitány Fotó: Szabó Gábor - Origo

Jövőbeli válogatási elveiről szólva kijelentette: mindig a két legjobb A-szintest fogja javasolni a válogatottba, és miután kialakult a keret, abból kikerülni nem lehet, így a kerettagok azután már kizárólag az adott versenyre tudnak koncentrálni. Hozzátette: a júliusi, hazai világbajnokságra az áprilisi országos bajnokság végéig lehet szintet úszni.

Hargitay András korábban Kiss Lászlót váltotta a kirobbant botrány miatt,

Kiss most lemondott az elnökségi tagságáról,

akárcsak Sas Katalin, döntésüket nem indokolták.

Sós Csaba javaslatot terjesztett fel, hogy Hosszú Katinka edző-férje, Shane Tusup is tagja legyen az edzőbizottságnak.

Shane Tusup az év edzője lett itthon Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Bienerth Gusztáv közben Cseh Lászlót felkérte arra, hogy szervezzen meg egy találkozót a Gyárfás Tamás elleni petíciót aláíró úszókkal. Utóbbi február 1-jén, 13 órakor lesz.

Szintén távozott a főtitkár, Szántó Éva, aki a nyári vizes világbajnokság szervezőbizottságában betöltött ügyvezetői posztjának ellátására szeretne koncentrálni.

Az elnökségi ülésről szólva Bienerth Gusztáv kifejtette, meghatározták az idei prioritásokat, amelyek a következők: az alapszabály módosításának előkészítése, a szolgáltató szövetség létrehozása, a belső kommunikáció és az átláthatóság javítása, a vizes vb-vel kapcsolatos feladatok, illetve a 2024-ig terjedő szakmai stratégia elkészítése.

Bienerth Gusztáv gyorsan tisztogatásba kezdett Fotó: Polyák Attila - Origo

A sajtótájékoztatón az elnök bejelentette, hogy április 30-án rendezik a szervezet éves rendes közgyűlését, amelyen új elnökségi tagokat, illetve főtitkárt választanak, októberben pedig rendkívüli közgyűlésre kerül sor, ahol értékelik a világbajnokságot, és várhatóan elfogadják a 2024-ig szóló szakmai tervet.