Társoldalunk:

AusOpen: Federert csalással vádolták meg a Nadal elleni döntő után

2017.02.01. 10:55

A sportvilág Roger Federert ünnepelte a hétvégén, miután a svájci teniszklasszis sérülésből visszatérve, 35 évesen megnyerte pályafutása 18. Grand Slam-trófeáját az Australian Openen, ráadásul ősi riválisát, Rafael Nadalt legyőzve az ötszettes fináléban. Heroikus győzelme ellenére akadt, aki kritizálta a svájci teniszlegendát.

Pat Cash, az 1987-es wimbledoni torna bajnoka szerint Federer csalással nyerte meg a Nadal elleni döntőt, mert az ötödik szett előtt nem lábsérülés miatt kérte ki az orvosi szünetet, hanem azért, hogy megtörje a negyedik negyedet megnyerő Nadal lendületét. 

Pat Cash szerint Federer betartotta a szabályokat, de nem játszott tisztességesenForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Murat Kaynak

„A szabályok megengedik, de ettől még csalás, amit csinált. Legális csalás, és ez nem helyes így” – mondta a BBC rádiójának az ausztrál Cash. Federer egyébként a Wawrinka elleni elődöntő ötödik szettje előtt is igénybe vette az ápolási szünetet.

A svájci gyorsan reagált a vádakra.

Az ötödik szett előtt pályán kívüli ápolási szünetet kért Federer, percekig állt a játékForrás: AFP/William West

„A lábam a Noah Rubin elleni mérkőzés óta fájt, örültem, hogy egyáltalán el tudtam viselni a fájdalmat. Az elődöntőben is szinte végig fájt a lágyékom. A szabályok mindenki által ismertek, a játékosok használhatják ezeket, de visszaélni nem szabad velük. A kritikát erős túlzásnak érzem, én vagyok az utolsó, aki kikéri az ápolási szünetet, így fogalmam sincs, miről beszél” – válaszolt Federer az őt kritizáló Pat Cashnek.

Federer megvédte magátForrás: AFP/William West

Roger Federer 17. kiemeltként nyerte meg a 2017-es Australian Opent, sikerével a világranglista 10. helyéig jött fel.