Társoldalunk:

Találkozott Hosszú Katinkáékkal az új úszóelnök

2017.02.01. 15:28

Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség új elnöke szerdán a szövetség margitszigeti székházában találkozott az elmúlt év novemberében hétpontos nyilatkozatot megfogalmazó válogatott úszókkal.

A találkozó során megvitatták a felmerült problémákat, Bienerth Gusztáv pedig ígéretet tett arra, hogy a szövetség mindent megtesz azok megoldása érdekében - olvasható a MÚSZ Origónak elküldött hírlevelében.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"Egy szolgáltató szövetségnek csakis az lehet a célja, hogy a válogatottak lehető legjobb felkészülését segítse elő. Mindannyian azért dolgozunk, hogy úszóink kiemelkedően eredményesen szerepeljenek az idei világbajnokságon, ezért is volt kiemelkedően hasznos és fontos ez a találkozó, amelyen mindvégig nyílt, egyenes párbeszéd zajlott" - közölte az elnök.

Cseh László a Digi Sport Reggeli start című műsorában kedden kifejtette: mivel úgy érzi, segítenie kell az úszókat, ezért elnökségi tagként ő tolmácsolta feléjük a lehetőséget az elnökkel való párbeszédre. A négyszeres olimpiai ezüstérmes versenyző hozzátette: sajnos, mindenki nem tud ott lenni a megbeszélésen, mert sokan edzőtáborban, vagy versenyen vannak. Az Origo úgy tudja, Hosszú Katinka és edzője-férje, Shane Tusup egyaránt ott voltak a megbeszélésen.

Előzmények

Az úszók és a szövetség nyilvános vitáját tavaly november 15-én Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számonkért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt, aki később valóban távozott a posztjáról. Hosszúhoz többen is csatlakoztak, és a versenyzők közösen megfogalmaztak egy hétpontos ultimátumot.

A tavaly megfogalmazott hét pont:
1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására
2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
5. Kérjük a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását.
6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.
7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, észszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

Az úszók tavalyi egyeztetésen részt vett és a nyilatkozatot kiadta:
Bernek Péter, ifjúsági olimpiai bajnok, rövid pályás világ- és Európa-bajnok úszó
Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője
Financsek Gábor, olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó
Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó
Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai, ötszörös világ-, és tizenháromszoros Európa-bajnok úszónő
Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó
Shane Tusup, olimpiai bajnoki edző, Iron Aquatics
Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó
Verrasztó Evelyn, olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő.