Meglepetés St. Moritz-ban: Guay a világbajnok super-G-ben

ski Horizontal
Eric Guay of Canada jumps during the men's second downhill practice of the FIS Ski Alpine World Cup at the Hahnenkamm ski run in Kitzbuehel, Austria on January 18, 2017. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Eric Guay nyerte szerdán a férfi szuper-óriásműlesiklást a svájci St. Moritz-ban zajló alpesisí-világbajnokságon.

A kanadai versenyző pályafutása során másodszor okozott meglepetést vb-n, ugyanis hat éve Garmisch-Partenkirchenben lesiklásban lett aranyérmes. A 35 éves Guay hosszú

karrierje során mindössze öt világkupafutamon győzött, a jelenlegi szezonban pedig csupán egyszer,

még tavaly decemberben, Val Gardenában állhatott dobogóra, így mostani kiugró eredménye váratlan.

Mögötte a szám olimpiai bajnoka, a nagy esélyesnek tartott Kjetil Jansrud végzett másodikként 45 százados hátránnyal. A sokáig élen álló és a szakági világkupában fölényesen vezető norvég a helyenként igencsak szűkre tűzött pálya felső és legalsó szakaszán bizonyult lassabbnak riválisánál, akinek egészen kiválóan sikerültek az ugratók, mert alig néhány tizedmásodpercet repült a levegőben.

Eric Guay Forrás: AFP/Joe Klamar

A harmadik helyen szintén egy meglepetésember végzett, az ugyancsak kanadai Manuel Osborne-Paradis. A 32. születésnapját éppen szerdán ünneplő síző két esztendeje egyáltalán nem állt dobogón vk-versenyen, ráadásul ebben a számban ez egész pályafutása során is csak egyszer jött neki össze, még 2009-ben, igaz, akkor nyert.

A 72 főt számláló mezőny egyetlen magyar indulója, Kékesi Márton remekül síelt, egy rövid szakaszon, a legelején még Guaynél is gyorsabb volt, a pálya legvégén azonban kaput tévesztett, így kiesett. A versenyen 51-en értek célba, mert a pálya közepén egy rendkívül meredek ugrató alaposan megrostálta a mezőnyt.

Eredmények, férfi szuper-óriásműlesiklás, világbajnok:
Eric Guay (Kanada) 1:25.38 perc
2. Kjetil Jansrud (Norvégia) 1:25.83
3. Manuel Osborne-Paradis (Kanada) 1:25.89
Kékesi Márton pályát tévesztett, így kiesett.