Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt 2500 résztvevővel elindult az Univer24, Az Úszás ünnepe nevű rendezvény, melynek keretében huszonnégy órán át úsznak a kecskeméti uszodában. A megnyitón részt vett dr. Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki ebből az alkalomból nyújtotta át Hosszú Katinkának a FINA hivatalos diplomáját a riói olimpián 400 vegyesen úszott világrekordjáról.

A harmadik alkalommal megrendezett 24 órás úszóesemény megnyitóján igazi meglepetést szerzett dr. Bienerth Gusztáv, a MÚSZ elnöke, amikor maga mellé szólította Hosszú Katinkát.

„Nincs szebb feladata egy elnöknek, mint ami most fog következni" - mondta a szövetség vezetője, majd átnyújtotta a háromszoros olimpiai bajnoknak a FINA hivatalos diplomáját, amely a nemzetközi szövetség díszes igazolása Katinka Rióban, 2016. augusztus 6-án, 400 vegyesen úszott 4:26.36 perces világrekordjáról. Dr. Bienerth Gusztáv ezután köszönetet mondott Katinkának, majd angolul edző-férjének, Shane Tusupnak is.

Hosszú Katinka és Bienerth Gusztáv Forrás: Bus Csaba

Szintén megköszönte a bajnoknőnek a 24 órás esemény felkarolását Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, aki elmondta:

Már akkor megtettük ezt, amikor elkezdtük építeni ezt az uszodát, majd következett a huszonnégy órás úszás, amelynek egyik fontos üzenete, hogy a tradíció mellett a jövőre is figyelmet fordítunk, hiszen számtalan fiatal lesz itt a medencében."

Forrás: Bus Csaba

Hosszú Katinka kijelentette, nem is tud jobb ünnepet kitalálni, mint hogy egész nap ússznak, majd hozzátette, bajaiként a régi uszodában rengeteget versenyzett Kecskeméten, de nagy öröm, hogy a jövő generációi már ilyen nagyszerű létesítményben készülhetnek.

Katinka egyébként maga is vállalt néhány hosszt a 24 órás viadal első órájában, hiszen csapata, az Iron Corporation különversenyre hívta ki az esemény névadójának, az Univernek a váltóját. Katinkán, valamint a Törös Károly vezette Bácsvíz-Kecskemét úszóin kívül a vízilabdázók sztárjai is ott voltak a vízben, az olimpiai bajnokokat Kis Gábor és Székely Bulcsú képviselte, míg a hölgyeket Takács Orsolya világ- és Európa-bajnok.

Forrás: Bus Csaba

A szervezők elmondták, hogy bár a viadal nem verseny,

a cél az, hogy a legutóbbi alkalommal felállított 78,3 kilométeres csúcsot megdöntse valamelyik résztvevő csapat

a vasárnap délelőtt 11 óráig tartó úszás során.