Vágólapra másolva!
„Ha mindketten ott vagyunk a pályán, és nagyon akarjuk, akkor nincs senki, aki meg tud verni minket” – teszi egyértelművé a kínai származású magyar testvérpár, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, hogy jövőre tényleg éremesélyesként tekinthetünk rájuk a téli olimpián. A budapesti Gyakorló Jégcsarnokban a 18 és 20 éves gyorskorcsolyázóktól megtudtuk, hogy szinte rajonganak értük Ázsiában. Hogy ez miért fontos? Jövőre Koreában rendezik az olimpiát, ott, ahol a helyiek odavannak a rendkívül szimpatikus Liu fiúkért, a legutóbbi Világkupán magyar zászlókkal szorítottak nekik.

2017. január 15., Torino, rövid pályás gyorskorcsolya-Európa-bajnokság, 1000 méteres döntő. Az élen egy magyar testvérpár végzett: az első Liu Shaolin Sándor, a második Liu Shaoang lett. De hogyan lehetnek magyarok, ha ázsiainak ható nevük van?

A Liu testvérek Kínában festőművészként végzett apja 1992-ben úgy döntött, Európába jön szerencsét próbálni. Végül Magyarországon találta meg a számításait,

két fia már Budapesten jött világra, az édesanyjuk magyar.

A szülők nagyon szerették volna, ha a fiúk az egészségük megőrzése érdekében sportolnak, ezért először az úszással próbálkoztak, ám a klóros víztől egyfolytában betegek voltak.

Úgy döntöttek, keresnek egy új sportágat

„Épp beköszöntött a tél, körülnéztünk, hogy milyen lehetőségek vannak Magyarországon, és egyszer csak rátaláltunk a gyorskorcsolyára. Mindenki csodálkozott a környezetünkben, de nekünk egyből megtetszett” – meséli az Origónak a testvérpár idősebb tagja, Liu Shaolin Sándor, aki 2006-ban tízéves volt.

Edzés közben is vidám a csapat (jobbra Liu Shaoang) Fotó: Mudra László - Origo

„Egy-két nap eltolódással előbb kezdte el, de egyből összehangolódtunk” – mosolyodik el a kezdetekkor még csak nyolcéves Shaoang. Minden kezdet nehéz, az övék is az volt. „Amikor felmentünk a jégre,

2006-ban aztán a Liu testvérek apja egy gyorskorcsolyázó-világversenyen találkozott a kínai sportági vezetőkkel, akik azt mondták, szívesen várják a fiúkat Kínában, ahol megkaphatják az alapokat a sportághoz. „Megtanultunk előzgetni, és új technikákat próbáltunk ki, összesen másfél évet töltöttünk kint” – emlékezik vissza Liu Shaolin.

De vajon kiből lehet jó gyorskorcsolyázó?

„Aki nagyon szereti a hideget, kitartó, és szeret esni. Mert aki lejön az első edzésre, az azt tanulja meg először, hogy hogyan kell esni. Mi is azért szerettünk bele ebbe a sportba, mert nagyon jó a közeg, szerettünk a jégen csúszkálni, esni-kelni, játszani, az elején még mi is így tanultunk meg.”

Verseny közben 50-55 km/h-val száguldanak (3-as bukósisakban Liu Shaolin Sándor) Fotó: Mudra László - Origo

A száguldás közben viszont nem túl nagy élmény esni, sőt veszélyes is lehet. „50-55 kilométer/órás sebességnél elég nehéz kontrollálni, hogy hogyan essünk, és az ne is fájjon.

Szerencsére a pálya szélén már olyan szivacsrendszerek vannak, amelyek az eséssel együtt mozdulnak ki a versenyzővel, így biztonságosabbá vált a gyorskorcsolya.”

A fiúk mindig, mindent együtt csinálnak,

a féltékenység és a versengés sohasem volt jellemző rájuk,

Liu Shaolin Sándor mondja is, hogy ennek mi az oka: „Apukánk mindig azt mondta, hogy mivel idősebb vagyok, figyeljek oda az öcsémre, segítsem, ápolgassam, és figyeljek oda, hogy mindenben a legjobbat kapja. Én ezt megfogadtam, de ez kölcsönös, hiszen rajta is érzem, hogy próbál mindig segíteni, próbál a legjobb testvér lenni. Soha nem éreztem, hogy irigy lett volna bármelyik eredményemre, de én sem voltam soha az övére.”

Liu Shaoang Fotó: Mudra László - Origo

Először a bátynak jöttek az eredmények, a korelőny miatt ugyanis előbb fejlődött ki az izomzata. Már a 2011-es magyar bajnokságon szerzett három érmet, két évvel később pedig a váltóval nyert Eb-bronzérmet 5000 méteren.

Liu Shaoang – aki a becenevét egy kínai császár, Ádó után kapta az édesanyjától – először a 2014-es juniorvébén villant, ahol a váltóval ezüstérmes lett.

Fejlődését jól szemlélteti, hogy egy évvel később már a felnőttváltó tagjaként lett vb-második, 2016-ban pedig már egyéniben is sikerült egy vb-ezüstöt (1500 méter) és vb-bronzot (500) begyűjtenie. Kitalálják, utóbbi távon ki lett a világbajnok? Igen, Ádó testvére.

Liu Shaolin (középen) világbajnok, öccse, Shaoang bronzérmes lett szűk egy éve a szöuli vb 500 méteres számában Forrás: MTI/AP/An Jang Dzsun

A testvérpár ma már szinte szimbiózisban él, erre a legfrissebb példa a torinói Európa-bajnokság, ahol mindenkit legyőztek: az arany a bátyé, az ezüst az öcsé lett.

Ez pedig egyre gyakoribb. Ahogyan Liu Shaoang fogalmaz: „Most már egyre jobban félnek a többiek, ha mindketten odaállunk a rajtvonalhoz.

De ez vajon a világ legjobbjaira, a kínaiakra és a koreaiakra is érvényes? „Ha mindketten ott vagyunk a pályán, és nagyon akarjuk, akkor nincs, aki meg tud minket verni” – teszi hozzá egészséges önbizalommal.

Verhetetlenek lesznek?

Gondolhatnánk, hogy az ellenfelek igazságtalannak tartják a testvérek összjátékát, de erről szó sincsen, ez megszokott a sportágban az azonos nemzetbeliek között.

Ők azonban testvérként egymás minden rezdülését ismerik, és ez a jövőben igazi, verhetetlen párossá teheti őket ebben a – váltót leszámítva – egyéni sportágban.

Számukra a testvér győzelme ugyanolyan boldogság, mintha ők maguk nyernének, ez pedig megsokszorozza az erejüket.

Liu Shaolin Sándor márciusban, Rotterdamban megvédheti vb-címét Fotó: Mudra László - Origo

„Mindig is egymást motiváltuk. Ha nekem reggel hatkor nincs kedvem felkelni, akkor ő biztos, hogy felpattan, és így én sem tehetek már mást. Edzéseken, versenyeken is motiváljuk egymást, és ez az eredményeken is meglátszik” – mondja eltökélten Liu Shaolin. Ő a junior-vb-n a kora miatt legutóbb már nem indulhatott, ezért csak a tévéből követte az eseményeket, pedig jobban szeretett volna a jégen lenni.

Shaoang bebizonyította, hogy azért egyedül is képes nagyot alkotni, Innsbruckból ugyanis négy aranyérmet hozott el néhány héttel ezelőtt.

Nem a kínai származásuk miatt imádják őket Ázsiában

Gyakran rendeznek komoly versenyeket Koreában és Kínában is, ahol a testvérek hihetetlenül népszerűek. Elsőre talán azt gondolnánk, hogy az ázsiai származásuk miatt, ám erről szó sincsen. „A kínaiak nem látják rajtam azt, hogy van bennem ázsiai vér” – mutat az arcára Shaoang.

A két távol-keleti országban nem ritka látvány, hogy a testvérek előtt sorban állnak autogramért a rajongók. Mivel őket is látják a helyi közvetítésekben, egyre többen megkedvelték őket.

Koreában pedig megesett az is, hogy több magyar zászlót tartottak a kezükben a szurkolók, mint koreait. Ez azért elég jólesik.”

Liu Shaoang az idei juniorvébén három aranyat és egy ezüstöt nyert Fotó: Mudra László - Origo

Ekkor már sejtettük, de még mindig nem értettük pontosan, minek köszönhetik a népszerűségüket, így újra rákérdeztünk a fiatalabb Liu testvérnél: mi ennek az oka? „Szerintem mindenkit megfog az, amikor ketten vagyunk a pályán, és látják, hogy egy testvérpáros együtt korizik.”

Amikor egyesül a magyar erő és a kínai technika

Shaoang úgy érzi, a sportágban éppen a kettős származásuk miatt igazán kiválóak. „A fizikai alapok a magyar vérünkből erednek, a kínaiból pedig a gyorskorcsolya technikai része. Bennünk találkozik az ősi, magyar erő és az ősi kínai technika.”

A sportágban 500, 100, 1500 és 3000 méteren is lehetséges versenyezni. „Kényszersprinterek vagyunk, nem szeretjük a hosszú távokat, így az 1500 méter kissé már sok nekünk, sokkal jobban kedveljük az 500 és az 1000 métert. De mindegyik távon jók vagyunk, mint az látszik is az eredményeinken.” A nagy kedvenc pedig a négyfős váltó, amely extra izgalmakat rejt: „Óriási érzés, amikor a társakkal együtt állunk a dobogó tetején” – mondja a fiatalabb Liu testvér.

Liu Shaolin Sándor barátnője, a brit Elise Christie (balra) is klasszis gyorskorcsolyázó Fotó: Mudra László - Origo

Most a március 10–12. közötti, rotterdami vb-re készülnek, Hollandiában szeretnék érmekkel lezárni a remekül sikerült szezont. De mint minden sportágban, a gyorskorcsolyában is az olimpia a legfontosabb.

Semmire nem emlékszik a szocsi téli olimpiáról

Liu Shaolin Sándor három éve, 17 évesen már ott volt Szocsiban: 1500 méteren a 20., míg 1000 méteren a 16. helyen zárt.

Megtanultam, hogy tiszta fejjel szabad csak versenyezni. Egy olimpia mindig hatalmas élmény egy sportolónak, kisgyerekként én is arról álmodtam, hogy egyszer kijutok, és bajnok leszek. 2014-ben a középmezőnyben szerepeltem, de ez egy hatalmas pluszt ad a következő játékokra. Tanulok belőle, és tudom, mit kell másképp csinálnom.”

Ha fáradtnak érzi magát, csak ránéz a karjára egy kis motivációért Fotó: Mudra László - Origo

Nagyon sokat jelent számára az olimpia, a karján ezt egy tetoválással tette felejthetetlenné. „Apukám tervezte és rajzolta az öt karikát a 2014-es olimpia után, a mellette lévő szöveg pedig azt jelenti, fájdalom nélkül nincs haszon.

Ha már azt érzem, nem bírom tovább az edzést, akkor is tudom még magam motiválni, csak rá kell néznem a karomra.

Az oroszlánt tavaly nyáron varrattam magamra, miután egy nagyon kemény edzőtáborból hazatértünk. Arra gondoltam, hogy az állatok királya is pluszt adhat számomra, ha szükségem van rá.”

Sporttörténelmet írhatnak a téli olimpián

Pjongcsang Dél-Koreában van, ott, ahol odavannak értük a hazai drukkerek is.

Mi mindent megteszünk, hogy minél nagyobb visszhangja legyen a magyar gyorskorcsolyázók eredményeinek, hogy a magyarok minél jobban megszeressék a sportágat, és izgatottan üljenek majd le a tévé elé, tisztában legyenek az esélyekkel, és szurkoljanak nekünk, amikor a téli olimpián kezdődnek majd a versenyeink – mondja Liu Shaolin, akit világbajnokként nem zavarhat, és nem is zavar, hogy aranyesélyesként emlegetik. – Én azt mondom, izguljon az, aki szerint olimpiai bajnokok, érmesek lehetünk. Az ő vállukon van teher azért, mert azt mondták, nyerhetünk.”

Szavazzon!

Ön szerint mire viszik a Liu testvérek jövőre a téli olimpián?