Vágólapra másolva!
Zsivóczky-Farkas Györgyi bronzérmes, míg Krizsán Xénia negyedik lett a női ötpróbázók döntőjében a belgrádi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon.

Zsivóczky-Farkas a harmadik, míg Krizsán az ötödik helyen kezdte a női ötpróbázók utolsó számát, a 800 méteres síkfutást. Mindkettőjüknek volt esélye, hogy egy helyet javítson, és ennek megfelelően kezdtek be a futásba.

Zsivóczky-Farkas – aki távolugrásban 638 centis egyéni csúcsot ugrott – megpróbálta lefutni az osztrák Ivona Dadicot, aki az első két körben tapadt rá, majd a harmadikban, amikor a magyar atléta elfáradt, elment mellette, és biztosan nyerte a futamot.

Zsivóczky-Farkas Györgyi (balra) pályafutása első érmét szerezte világversenyen Forrás: AFP/Jewel Samad

Másodiknak Krizsán Xénia ért célba, aki így megelőzte az addigi negyedik helyezettet, a holland Nadine Broersent. Zsivóczky-Farkas Györgyi a harmadik helyen zárta az utolsó próbát, amivel gond nélkül őrizte meg helyét a dobogó harmadik fokán.

Mindkét magyar atléta egyéni legjobbját teljesítette,

ráadásul Zsivóczky-Farkas 4723 pontja mindössze 52 ponttal kevesebb, mint Ináncsi Rita több mint húsz éve, 1994-ben Párizsban felállított országos rekordjától, amit eddig még megközelíteni sem tudott magyar atléta.

Érdekesség zárásként: az Európa-bajnoki aranyérmet megszerző belga Nafissatou Thiam akkora előnnyel várta az utolsó számot, hogy megengedhette magának azt a luxust, hogy az utolsó helyen végezzen a futamban.

A magyar atléták így igazán szép napot zártak, annak ellenére is, hogy a gátfutók pechesek voltak, a súlylökő Márton Anita ugyanis megvédte Európa-bajnoki címét.