Vágólapra másolva!
Amikor tavaly októberben eldőlt, hogy a doppingolás miatt eltiltott Marija Sarapova az idén áprilisban visszatérhet, a női teniszezők szervezetének (WTA) vezetője egyértelműen kiállt a sportág klasszisa mellett, és garantálta, hogy mindent megkap a gyors felzárkózáshoz. A kollégák (a játékosok) nem teljesen értenek egyet a kapuk szélesre tárásával, a Sarapova lábai elé lerakott vörös szőnyegen való masírozásával.

Az egykori világelső, ötszörös Grand Slam-bajnok orosz, doppingolás miatt kétéves eltiltást kapott az ITF-től. A Nemzetközi Teniszszövetség döntését Sarapova jogi képviselői megtámadták a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), ahol részben elfogadták az érvelésüket, és 15 hónapra mérsékelték a büntetést.

Az óra 2016. január 26-tól ketyeg, tehát idén április 27-én letelik a büntetés, visszatérhet a szibériai teniszbombanő.

Nincs a ranglistán? Kap szabadkártyát

Marija Sarapova neve jelenleg nem szerepel a WTA-ranglistán, mert az elmúlt 52 hétben nem játszott hivatalos meccset.

Gyakorlatilag a nulláról kell, kellene indulnia.

Igaz, amikor tavaly októberben megszületett a CAS jogerős határozata, akkor úgy tűnt, ez nem okozhat problémát. „Meglepődnék, ha túl sok olyan verseny lenne, amelyik nem ajánl neki szabadkártyás indulást attól kezdve, hogy visszatérhet – magyarázta Steve Simon, a WTA vezérigazgatója.

magyarázta a női teniszezők szervezetének első számú vezetője.

A WTA vezérigazgatója, Steve Simon nagyon várja, hogy újra a pályán láthassa Marija Sarapovát Forrás: AFP/Roslan Rahman

„Tanultam az esetből, de remélem, az ITF is. A legelejétől vállaltam a felelősséget azért, hogy arról a gyógyszerről, amit a háziorvosunk tanácsára egy évtizede szedtem, nem tudtam, hogy doppinglistás lett.

Életem egyik legnehezebb időszaka volt, a felfüggesztéstől az októberi döntésig. Úgy éreztem, elvettek tőlem valamit, amit nagyon szeretek. Jó érzés lesz visszakapni" - nyilatkozta Marija Sarapova, amikor megtudta, hogy csökkentették a büntetését.

A meldonium

A meldonium 2016. január 1-jétől szerepel a tiltott doppingszerek listáján. Marija Sarapova 2016. márciusában jelentette be, hogy a szervezetében kimutatták a lett fejlesztésű szívgyógyszer nyomait, tehát doppingvétséget követett el. Azzal védekezett, nem tudott arról, hogy a meldonium tiltólistára került, ezért pont úgy szedte tovább, mint a megelőző tíz évben. Közel 300 sportoló bukott meg a meldoniummal 2016 első felében, de a WADA, a március 1. előtt pozitív mintát produkált vétkeseknek, ha elég alacsony volt az érték, akkor gyakorlatilag felmentést adott (feltételezve, hogy január 1. előtt szedték, csak nem ürült ki a szervezetükből). Sarapova nem tartozott ebbe a kategóriába.

Akár Dunakeszin is teniszezhetne

Ha sérülés, vagy szülés miatt hagyott volna ki ennyi időt, akkor úgynevezett védett ranglistát kap, amivel mindenhol főtáblás lehetne, tehát alanyi jogon nevezhetne a legnagyobb versenyekre (természetesen időbeni és mennyiségi korlát mellett).

A jelen helyzetben viszont az ITF Future versenyek szintjéről kellene rajtolnia. Május legelején Győrben, majd Dunakeszin rendeznek ilyen tornát Magyarországon, biztos szívesen látnák őt.

Erre azért kevés az esély, mert elhalmozzák szabadkártyás indulási lehetőséggel a WTA Grand Prix-k versenyigazgatói, akik boldogan teszik ezt, mert ez a jól felfogott érdekük. Mondhatni vörös szőnyeget terítenek Sarapova lábai elé, amelyen a csodálatos külsővel megáldott, remek játékos besétál a WTA-tornákra.

Ha ránézünk erre a képre, megérthetjük, hogy miért volt Marija Sarapova a legeladhatóbb női sportoló a világon Forrás: Origo

Ez üzlet, nem is kicsi, és mindenki jól jár.

Sarapova vonzza a médiát, a szurkolókat, tehát jó befektetés szabadkártyát adni neki.

Az illetékesek nem tétlenkedtek, a stuttgarti főnök már januárban megállapodott vele, de Madrid és Róma is várja a főtáblára szóló szabadkártyával, a doppingolásáig a világ legjobban eladható női sportolójának számító 29 éves teniszezőt. Optimális esetben ezen a három versenyen gyűjthet annyi pontot, hogy Wimbledonban már főtáblás legyen a ranglistahelyezése alapján.

A párizsi Roland Garros esetében erre nincs esélye, mert a rajt előtt hat héttel érvényes ranglista számít, ami április 17. és ő április 24-i héten tér vissza.

Marija Sarapova szintű, aktív játékos még nem bukott meg doppingon. Az egyetlen kivétel Martina Hingis, aki 2003-ban 22 évesen visszavonult. Két évvel később visszatért, és a 2007-es wimbledoni verseny alatt kokainszármazékot találtak a szervezetében. Két évre tiltották el. Akkor úgy látszott, ez a pályafutása végét jelenti, de 2013-ban (jóval az eltiltás lejárta után) megint játékra jelentkezett, és már szinte senki nem emlékezett arra, miért is hagyta abba 2007-ben, ráadásul ekkortól már csak párosban versenyzett.

A Roland Garroson idén egészen biztosan nem indulhat a szépséges orosz teniszcsillag Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Andre Agassi az önéletrajzi könyvében vallott a doppingolásáról, ezért az a mi történetünk szempontjából másodlagos, akárcsak Richard Gasquet és Marin Cilic esete is. A franciának 2009-ben találtak a szervezetében kokaint, amiért 12 hónapos eltiltást kapott az ITF-től, de a CAS felmentette.

A horvát Cilic 2013-as botlását kilenc hónapról mérsékelte a CAS négyre.

Az összehasonlításra alkalmas egyetlen eset Victor Troickié. A szerb szintén ellentmondásos története azzal kezdődött Münchenben, hogy fáradtságra és fóbiára való hivatkozással nem engedte meg a doppingellenőröknek a vérvizsgálat elvégzését. A nemzetközi szövetségtől 18 hónapos eltiltást kapott, amit a CAS 12-re csökkentett. Az utolsó mérkőzését a július 22-i héten játszotta 2013-ban, az umagi ATP Grand Prix-n, és az 56. helyen állt a világranglistán. Egy évvel később a 847. volt, amikor visszatérhetett (köszönhetően annak a 20 pontnak, amit az előző évi, umagi eredményéért kapott). Nem emlékszem arra, hogy Andy Murray (majd mindjárt kiderül, miért pont őt neveztem meg), vagy bárki más teniszező nehezményezte volna, hogy Troicki az első versenyén szabadkártyát kapott Gstaadba, a Swiss Openre, majd a következő héten San Marinóba a Challengerre.

Maria Sarapova fut az olimpiai lánggal a szocsi téli olimpia nyitóünnepségén Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Ehhez képest a játékostársak most nem kifejezetten támogatják az oroszt, mondhatni nem a meleg fogadtatás jellemzi a hangulatot.

Andy Murray határozottan kijelentette, hogy a doppingoló sportolók visszatérését nem kell szabadkártyával segíteni, kezdjék csak a nulláról.

A skót világelső persze nem versenyigazgató, de a francia szövetség frissen megválasztott elnöke mintha meghallotta volna a szavait. Bernard Giudicelli azt mondta, nincs még döntés, de utalt arra, hogy nem adnak indulási lehetőséget Sarapovának, aki korábban kétszer megnyerte a French Opent.

Andy Murray szerint Sarapovának a nulláról kellene kezdenie Forrás: AFP/Martin Bernetti

Pontosabban, nem biztos, hogy adnak. Komplikáltnak es ellentmondásosnak nevezte a helyzetet, mert miért segítsenek egy doppingoló sportolót, amikor másfél millió dollárt költenek a dopping elleni küzdelemre.

Erkölcs, elvek kontra üzlet és pénz

A helyzet tényleg nem egyszerű, ráadásul mindkét álláspont védhető, vagy érthető.

A képlet a szokásos: erkölcs, elvek kontra üzlet és pénz.

Azzal azért nehéz vitatkozni, hogy a női tenisznek, az egész WTA-nak óriási szüksége van Marija Sarapovára, mert a mezőnyből hiányoznak a hozzá hasonló egyéniségek, bajnokok, sztárok.