Társoldalunk:

Sporttörténelmet írtak Rotterdamban a magyar nők

2017.03.12. 17:52

Liu Shaoang ezüstérme után további két dobogós helyet szereztek a magyarok a rotterdami rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon: váltóban a nők a második, a férfiak a harmadik helyen végeztek.

A Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összeállítású csapat sporttörténelmi tettet hajtott végre, ugyanis döntőben is most először szerepelt vb-n, azaz Magyarország első vb-érmét nyerte ebben a számban.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba alkotta négyes 2015-ös ezüstje után nem titkoltan az aranyéremért érkezett, ennek megfelelően sokáig az élen haladt a fináléban, azonban a végén valamennyi ellenfele megelőzte, így negyedikként ért célba, de az oroszok kizárása miatt végül harmadik lett Hollandia és Kína mögött.A női váltó a 3000 méteres verseny egészében a harmadik helyen haladt közvetlenül a kínaiak és a hollandok mögött. A papírforma szerint leggyengébb négyes, a japán fél távtól némi lemaradással követte a triót.

Liu Shaoang egy ezüst- és egy bronzérmet is szerzett vasárnapForrás: MTI/EPA/ANP/Jerry Lampen

Mielőtt azonban a hajrában elkezdődött volna az igazi csatározás a dobogós helyekért, a holland váltó egyik tagja négy körrel a vége előtt elesett, és ez el is döntötte az egész futamot, mivel a magyaroknak nem volt esélyük utolérni a kínaiakat, a bronzérem pedig Japán ölébe hullott.

Liu Shaoang ötödik lett összetettben

Liu Shaoang ötödik helyen zárt összetettben. Valószínűleg a váltóra tartalékolva nem hajtotta ki magát a 3000 méteres szuperdöntőben, amelyet az ötödik helyről várt. A junior világbajnok olyannyira nem versenyzett, hogy sem a részhajrákra nem sprintelt, sem az élbollyal nem tartott, egyszerűen csak lekorcsolyázta a távot, több mint egyperces hátránnyal ért célba. Ennek ellenére a tavalyi ötödik helye után - aminek megtartását jelölte meg céljaként a vb előtt - idén is ötödik lett.


A győzelmet a szuperdöntőben második dél-koreai Szeo Ji Ra szerezte meg, aki minden távon dobogós lett, 1000 méteren éppen Liu Shaoang előtt győzött. A szuperdöntőben Sjinkie Knegt futamgyőzelmével feljött a második helyre, harmadikként a kanadai Samuel Girard zárt. A tavaly bronzérmes Liu Shaolin Sándor 10., Knoch Viktor pedig 11. lett.


A nőknél kilencen szerepeltek a 3000 méteres szuperdöntőben. Liu Shaolin Sándor brit párja, Elise Christie két aranyérme után ebben harmadikként ért célba, ami elég volt ahhoz, hogy összetettben is élen végezzen, azaz harmadik diadalának örülhetett. A három ezüstje után a negyediket is megszerezte a kanadai Marianne St-Gelais, míg harmadikként a futamot megnyerő dél-koreai Sim Szuk Hi zárt. A Liu Shaoanghoz hasonlóan szintén csak 18 éves Jászapáti Petra 11. helyen végzett, míg Keszler Andrea 29. lett.

"Az volt a legfontosabb, hogy nem hibáztunk. A taktika szerint mindenképpen a japánok előtt kellett korizni, hogy ha meghúzzák elöl a sort, akkor tudjunk tapadni. Ez tökéletesen bejött, a japánok el is kezdtek leszakadni" - értékelt Keszler Andrea, majd lárulta, csakis arra gondolt, amikor éppen előtte bukott a holland riválisa, hogy bárhogy, de talpon kell maradnia.

A jövő évi, pjongcsangi téli olimpiát illetően nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni, mert mint mondta, előbb legyenek túl sikeresen a négy Világkupa.versenyből álló kvalifikáción. Azt azért hozzátette, a riválisok most már biztosan odafigyelnek majd a magyar váltóra,és abból a szempontból jót tett ez a siker, hogy mindenki nagyobb lelkesedéssel vág majd bele a felkészülésbe.

Keszler Andrea és a magyarok végül a második helyen végeztekForrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

A férfi váltó az 5000 méteres táv első felében az első vagy második helyen haladt, többnyire a kínaiakkal csatázva az éllovas pozícióért. Tíz körrel a vége előtt azonban a hazaiak sztárja, Sjinkie Knegt elképesztő tempóban egyetlen kanyarban körbekorcsolyázta a magyar és kínai ellenfelét is.

Ekkor még a magyar négyes visszavette a vezető helyet, de később Knegt ismét végrehajtotta ugyanazt a bravúrt, sőt olyan tempót diktált, amelyet senki sem tudott követni, így magabiztos diadalra vezette a holland kvartettet. A magyarok az utolsó körökben visszacsúsztak a kínaiak és az oroszok mögé, de utóbbiakat a hollandok akadályozásáért kizárták.

Egyrészt csalódottak vagyunk, mert azért jöttünk, hogy világbajnokok legyünk. Másrészt örülünk, mert érmet nyertünk. Nem akartunk megint úgy járni, mint tavaly, amikor a négycsapatos döntőben csak mi maradtunk érem nélkül, az szörnyű emlék volt" - mondta az MTI-nek Knoch Viktor, aki kifejtette, továbbra sem ért egyet az 1000 méteres kizárásával, mert ő volt előrébb, így nem szabálytalankodott, hiába bukott át a kezén holland ellenfele.

Knoch Viktornak az egyik szeme sír, a másik nevetForrás: AFP

A nemzetközi szövetség (ISU) sportolói bizottságába választott Knoch úgy összegzett, hogy öt Világkupa-versenyből négyen szerepeltek döntőben, kétszer nyertek. Az Eb-n negyedik, a vb-n harmadik lett a váltó, amely ezek alapján bárhol győzelmi esélyekkel lép jégre.

"Azért az elmúlt évek sikereiről sokat elárul, hogy három éremnél és az elmaradó aranynál kissé csalódottak vagyunk egy világbajnokságon" - zárta szavait Knoch.

Burján Csaba azt fejtegette, hogy inkább legyen egy olyan csapatuk, "amely bármikor képes nyerni, mint egy olyan, amely stabilan csak a harmadik-negyedik helyet tudja hozni".

A magyarok két ezüst- és egy bronzéremmel fejezték be szereplésüket a vb-n: a női váltó második és a férfi staféta harmadik helye mellett Liu Shaoang nyert ezüstöt 1000 méteren.

Liu Shaolin Sándor (b) tavaly vb-aranyat nyert, idén csak a B döntőben sikerült nyernieForrás: MTI/AP/Peter Dejong

A tavalyi vb-t négy éremmel, köztük Liu Shaolin Sándor 500 méteren aratott diadalának köszönhetően egy arannyal zárták.

férfi 5000 méteres váltó, világbajnok:
Hollandia (Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Dennis Visser) 7:06.826 perc
2. Kína (Vu Ta-csing, Hszü Hung-cse, Han Tien-jü, Zsen Ce-vej) 7:07.523
3. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba) 7:07.544

női 3000 méteres váltó, világbajnok:
Kína (Kuo Ji-han, Fan Ko-hzsin, Lin Jüe, Cang Ji-cö) 4:14.058 perc
2. Magyarország (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett, Keszler Andrea) 4:14.627
3. Japán (Ito Ajuko, Szaito Hitomi, Kikucsi Szumire, Vatanabe Aoi) 4:16.668