Berki több ezer kilométerről tisztelgett március 15. emléke előtt

Horizontal PORTRAIT GYMNASTICS EUROPEAN CHAMPIONSHIP
Hungaria's Krisztian Berki looks on during the victory ceremony of the men's pommel horse event of the 4th European Artistic Gymnastics Championships in Berlin April 9, 2011. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE / AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
A válogatott címeres mezét magára öltve posztolt a Facebook-oldalán Berki Krisztián olimpiai aranyérmes tornász, aki ezzel kívánta jelezni, hogy számára a távoli Bakuban, Budapesttől három és fél ezer kilométerre is tisztelgést parancsoló nap március 15-e, nemzeti összetartozásunk ünnepe.

A csütörtökön kezdődő Világkupa-versenyen szereplő háromszoros világ-, és hatszoros Európa-bajnokot a rajt előtti utolsó edzése után érte el Azerbajdzsánban a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa, és már az első értesülés is érdekességgel szolgált.

„Meg voltam győződve arról, hogy a lólengés selejtezője csütörtökön lesz, és 24 órányi pihenő után szombaton következik a döntő, ám keresztülhúzták a számításomat, és mindent egy nappal hátrább toltak. Titokban abban reménykedtem, hogy ha szombaton sikerülne győzelmet kiharcolnom, akkor az éppen az arra a napra eső 32. születésnapom is még szebb lehetne. Ez most nem jött be, de ez legyen a legnagyobb bajom. Sokkal fontosabb a számomra, hogy javuló formában és kellő magabiztossággal mutassam be a gyakorlatomat,

– mondta az UTE válogatott tornásza, sportágában – Magyar Zoltán és Sivadó János után – a harmadik magyar, akiről a nemzetközi szövetség egy nehéz és mutatós elemet a nevével szabadalmazott.

Berki Krisztián egyre közelebb kerül londoni formájához Fotó: Magócsi Márton - Origo

Négyéves kora óta a torna bűvöletében

A riói olimpiai szerepléséről már a balul sikerült 2015-ös világbajnokság után lemondani kényszerülő sportember örömmel újságolta, hogy

a két éve műtött válla már régóta nem ad rossz jelzéseket, így a terheléssel sem kell nap mint nap csínján bánnia.

„Magam is elcsodálkozom néha azon, hogy hátulgombolós kissrácként, négyéves koromban bámultam meg először a hatalmasnak tűnő és kicsit félelmetes tornaszereket, amelyek közül a kápás lovat ma már úgy érzem, mintha hozzám nőtt volna.

Büszke vagyok arra, hogy sok-sok segítőtárs közreműködésével és áldásos segítségének köszönhetően mindig sikerült talpra állnom, és hozzákezdeni a hátrány ledolgozásához. Tulajdonképpen most is ezt teszem, miközben az edzőmmel együtt azt tapasztaljuk, hogy a tudásom a régi, és az élvonalban mostanában feltűnt új riválisokéhoz egyre inkább hasonlítható" – újságolta a bakui szereplésétől is sikert remélő Berki.

Premier Kolozsváron

Néhány hónap leforgása alatt sikerült megnyernie a magyar és a mesterfokú bajnokságot, valamint a szép hagyományokra visszatekintő szombathelyi nemzetközi rangadót, miként a cottbusi, a melbourne-i, valamint a nagojai Világkupa-versenyek is az ő győzelmét hozták.

Mindig sikerült talpra állnia Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

„Nem strigulázom a győzelmeket, de jóleső érzéssel nyugtázom, hogy hat nekifutásból hatszor győztem, tehát jó irányban és jól haladunk. Ha Bakuban, nem sokkal később pedig Dohában is nyerni tudok, akkor az április 19-én kezdődő Európa-bajnokságnak is bátrabban futhatok neki. Tizenöt éve annak, hogy a KSI 17 esztendős zöldfülű tornászaként junior Eb-ezüstöt sikerült szereznem, de az eltelt másfél évtizedben egyszer sem fordult elő, hogy Kolozsváron kellett volna bemutatnom a tudásomat. Most tehát egy premier következik, ahol – öt évvel az utolsó Eb-győzelmem után – a folytatás lendületét is biztosító eredménnyel szeretnék kirukkolni" – hangsúlyozta a szombaton születésnapos olimpiai bajnok.