Társoldalunk:

Hosszú Katinka: A budapesti vb olyan, mintha Rio után jönne még egy olimpia

2017.03.19. 11:47

2017. március 19-én pontban 9 óra 53 perckor elindult a nyári budapesti vizes világbajnokság visszaszámlálása. 117 nap múlva elrajtol a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, aminek először adhat otthont Magyarország. A vb leendő legnagyobb magyar sztárja, Hosszú Katinka is ott volt a rajt alkalmából rendezett eseményen, a háromszoros olimpiai bajnok a felkészülésről, az extra motivációról és arról beszélt, amit a hazai világbajnokság jelent számára.

Szeles, de napsütéses időben várta a budapesti Erzsébet téren felállított installáció, hogy a meghívott prominens vendégek segítségével, váratlanul sok kíváncsi tekintet előtt elinduljon rajta a visszaszámlálás. Mérnöki pontossággal kiszámítva 117 nappal, 11 órával 7 perccel és 17 másodperccel a 17. FINA-világbajnokság július 14-i rajtja előtt indult el a visszaszámlálás. Az eseményt házigazdaként kézben tartó Gundel Takács Gábor megnyugtatta az aggódókat: a március 26-i óraátállításra is felkészültek, zavartalanul pörögnek majd le a másodpercek.  

Óra indul! Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Hosszú Katinka és Szántó Éva, a világbajnokságot szervező és lebonyolító kft. ügyvezetőjeFotó: Szabó Gábor - Origo

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyitóbeszédének első mondatában hangsúlyozta:

Készen állunk, a létesítmények elkészültek, a sportolóink pedig teljes erőbedobással készülnek, hogy minél szebb eredményeket érjenek el az első hazai vizes világbajnokságon."

Az államtitkár ezt követően tett egy kis idegenforgalmi kitérőt, így megtudhattuk, hogy a szervezők mintegy 350 ezer nézőt várnak a világbajnokság öt helyszínére – a Dagály Úszóarénába, a Hajós Alfréd Uszodába, a Városligetbe, az óriás-toronyugrásra a Batthyány térre és hosszútávúszásra Balatonfüredre –, közülük mintegy százezren érkeznek majd külföldről, akiket "azonnal rabul ejt majd Magyarország és fővárosa szépsége, valamint a magyar emberek vendégszeretete".

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárFotó: Szabó Gábor - Origo

Őt Szántó Éva, a világbajnokságot szervező kft. ügyvezetője követte, aki ugyanezen a vonalon maradva gigantikus számmal kápráztatta el az egybegyűlteket: szerény becslések szerint ugyanis a vb két hetében mintegy hatmilliárd tévénézőhöz jutnak el a közvetítések képei, ennyien ismerhetik meg hazánkat és Budapestet – már akik eddig nem ismerték volna.

"Látványban és színvonalában is egyedülálló világbajnokságra készülünk, ahol különleges helyszíneken – mint a városligeti mobil helyszínen megrendezett szinkronúszás vagy a Parlamenttel szemben felállított óriás-toronyugró helyszín –összesen 75 számban avathatunk bajnokot. Olyan lesz ez nekünk, mintha egyszerre hat világbajnokságot rendeznénk.

Az eseményre összesen hat olimpiai bajnoki címet vártunk, de a háromszoros bajnok pólós, Benedek Tibor nem tudott eljönni, így "be kellett érjük" Rio háromszoros aranyérmesével, Hosszú Katinkával. A hazai vb – reményeink szerint – legnagyobb sztárja elmondta: "mióta úszni kezdtem, azaz huszonhárom éve készülök arra, hogy olyan szintre érjek, hogy világbajnoki dobogóért úszhassak". 

A visszaszámoló óra avatása. Hosszú Katinka 23 éve az ilyen versenyekre készülFotó: Szabó Gábor - Origo

Ami viszont az aktuális, budapesti vb-t illeti, arra az utolsó riói versenyen való célba érése óta készül. 

"2013-ban még úgy volt, hogy 2021-ben lesz a budapesti vébé, akkor elhatároztam, hogy addig mindenképpen úszni fogok, hogy ott versenyezhessek – mondta Hosszú Katinka. – Aztán kiderült, hogy 2017-ben lesz, és Rióba már ezt tudva mentünk ki. Éppen ezért az utolsó olimpiai úszásom után nem is álltunk le. Adtunk ugyan magunknak néhány nap pihenőt, de aztán rögtön elkezdtük a felkészülést. Visz tovább a riói lendület, és ami talán a legfontosabb: a hazai világbajnokság számomra olyan, mintha a tavalyi után idén is jönne egy olimpia.

A rendkívül népszerű bajnoknő – aki a hivatalos esemény után hosszú percekig "állt modellt" a rajongókkal készült szelfikhez az Akvárium Klubban – azt is elmondta, hogy nem változtat a felkészülésén, ugyanis edző-férjével, Shane Tusuppal "már öt éve ugyanúgy készülünk, most már kezdünk ráérezni, hogy mi az, ami működik". Ez pedig működik, tehetjük hozzá.

Shane Tusup (középen) most is követte felesége minden mozdulatátFotó: Szabó Gábor - Origo

A 117 nap Hosszú Katinka számára már inkább azt jelzi, hogy milyen közel van a világbajnokság. "Lehet, hogy most is inkább az uszodában kellene lennem" – mondta. Addig még nagyon sok munka vár rá és edzőjére. "Shane-től azt tanultam, hogy egyetlen dolog van, amit biztosan mi kontrollálunk, ez pedig az, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk. Egyvalamit biztosan ígérhetek: amikor a világbajnokságon beérek a célba, mindent kiadtam magamból."

Addig azonban még számtalan edzés és számos nyilvános szereplés vár a legismertebb magyar úszóra, aki a napokban lezárta az ezt övező polémiát is – immár teljes mellszélességgel állhat a rendezés szolgálatában. 

A beszédek után pontban 117 nap 11 óra 7 perc 17 másodpercről elindult a visszaszámlálás, majd Hosszú Katinka a moderátor és egy tablet segítségével bemutatta az óra alatti szerkezetben megbújó applikációt, aminek segítségével virtuálisan be lehet járni a világbajnokság helyszíneit, lehet közös képet készíteni a férfi vízilabda-válogatottal, a mosolymérővel pedig bárki nyerhet aranyérmet, ahogy azt Hosszú Katinka is megtette.

Ahogy most Hosszú Katinka tette, úgy július 14-ig bárki beállhat a pólósok közéFotó: Szabó Gábor - Origo

A következő beszélgetést pedig majd július második felében is szívesen meghallgatnánk néhányszor:

- Nahát, egy újabb arany, milyen meglepő. Ki lett a második?
- Nem tudom, még nem ért be.