Vágólapra másolva!
2017. március 19-én pontban 9 óra 53 perckor elindult a nyári budapesti vizes világbajnokság visszaszámlálása. 117 nap múlva elrajtol a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, aminek először adhat otthont Magyarország. A vb leendő legnagyobb magyar sztárja, Hosszú Katinka is ott volt a rajt alkalmából rendezett eseményen, a háromszoros olimpiai bajnok a felkészülésről, az extra motivációról és arról beszélt, amit a hazai világbajnokság jelent számára.

Szeles, de napsütéses időben várta a budapesti Erzsébet téren felállított installáció, hogy a meghívott prominens vendégek segítségével, váratlanul sok kíváncsi tekintet előtt elinduljon rajta a visszaszámlálás.

Mérnöki pontossággal kiszámítva 117 nappal, 11 órával 7 perccel és 17 másodperccel a 17. FINA-világbajnokság július 14-i rajtja előtt indult el a visszaszámlálás.

Az eseményt házigazdaként kézben tartó Gundel Takács Gábor megnyugtatta az aggódókat: a március 26-i óraátállításra is felkészültek, zavartalanul pörögnek majd le a másodpercek.

Óra indul! Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Hosszú Katinka és Szántó Éva, a világbajnokságot szervező és lebonyolító kft. ügyvezetője Fotó: Szabó Gábor - Origo

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyitóbeszédének első mondatában hangsúlyozta:

Az államtitkár ezt követően tett egy kis idegenforgalmi kitérőt, így megtudhattuk, hogy a szervezők mintegy 350 ezer nézőt várnak a világbajnokság öt helyszínére – a Dagály Úszóarénába, a Hajós Alfréd Uszodába, a Városligetbe, az óriás-toronyugrásra a Batthyány térre és hosszútávúszásra Balatonfüredre –, közülük mintegy százezren érkeznek majd külföldről, akiket "azonnal rabul ejt majd Magyarország és fővárosa szépsége, valamint a magyar emberek vendégszeretete".

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Fotó: Szabó Gábor - Origo

Őt Szántó Éva, a világbajnokságot szervező kft. ügyvezetője követte, aki ugyanezen a vonalon maradva gigantikus számmal kápráztatta el az egybegyűlteket: szerény becslések szerint ugyanis

a vb két hetében mintegy hatmilliárd tévénézőhöz jutnak el a közvetítések képei,

ennyien ismerhetik meg hazánkat és Budapestet – már akik eddig nem ismerték volna.

"Látványban és színvonalában is egyedülálló világbajnokságra készülünk, ahol különleges helyszíneken – mint a városligeti mobil helyszínen megrendezett szinkronúszás vagy a Parlamenttel szemben felállított óriás-toronyugró helyszín –

Az eseményre összesen hat olimpiai bajnoki címet vártunk, de a háromszoros bajnok pólós, Benedek Tibor nem tudott eljönni, így "be kellett érjük" Rio háromszoros aranyérmesével, Hosszú Katinkával. A hazai vb – reményeink szerint – legnagyobb sztárja elmondta: "mióta úszni kezdtem, azaz huszonhárom éve készülök arra, hogy olyan szintre érjek, hogy világbajnoki dobogóért úszhassak".

A visszaszámoló óra avatása. Hosszú Katinka 23 éve az ilyen versenyekre készül Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ami viszont az aktuális, budapesti vb-t illeti, arra az utolsó riói versenyen való célba érése óta készül.

"2013-ban még úgy volt, hogy 2021-ben lesz a budapesti vébé, akkor elhatároztam, hogy addig mindenképpen úszni fogok, hogy ott versenyezhessek – mondta Hosszú Katinka. – Aztán kiderült, hogy 2017-ben lesz, és Rióba már ezt tudva mentünk ki. Éppen ezért az utolsó olimpiai úszásom után nem is álltunk le. Adtunk ugyan magunknak néhány nap pihenőt, de aztán rögtön elkezdtük a felkészülést.

A rendkívül népszerű bajnoknő – aki a hivatalos esemény után hosszú percekig "állt modellt" a rajongókkal készült szelfikhez az Akvárium Klubban – azt is elmondta, hogy nem változtat a felkészülésén, ugyanis edző-férjével, Shane Tusuppal "már öt éve ugyanúgy készülünk, most már kezdünk ráérezni, hogy mi az, ami működik". Ez pedig működik, tehetjük hozzá.

Shane Tusup (középen) most is követte felesége minden mozdulatát Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 117 nap Hosszú Katinka számára már inkább azt jelzi, hogy milyen közel van a világbajnokság. "Lehet, hogy most is inkább az uszodában kellene lennem" – mondta. Addig még nagyon sok munka vár rá és edzőjére. "Shane-től azt tanultam, hogy egyetlen dolog van, amit biztosan mi kontrollálunk, ez pedig az, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk.

Addig azonban még számtalan edzés és számos nyilvános szereplés vár a legismertebb magyar úszóra, aki a napokban lezárta az ezt övező polémiát is – immár teljes mellszélességgel állhat a rendezés szolgálatában.

A beszédek után pontban 117 nap 11 óra 7 perc 17 másodpercről elindult a visszaszámlálás, majd Hosszú Katinka a moderátor és egy tablet segítségével bemutatta az óra alatti szerkezetben megbújó applikációt, aminek segítségével virtuálisan

be lehet járni a világbajnokság helyszíneit, lehet közös képet készíteni a férfi vízilabda-válogatottal,

a mosolymérővel pedig bárki nyerhet aranyérmet, ahogy azt Hosszú Katinka is megtette.

Ahogy most Hosszú Katinka tette, úgy július 14-ig bárki beállhat a pólósok közé Fotó: Szabó Gábor - Origo

A következő beszélgetést pedig majd július második felében is szívesen meghallgatnánk néhányszor:

- Nahát, egy újabb arany, milyen meglepő. Ki lett a második?
- Nem tudom, még nem ért be.