Vágólapra másolva!
Mányoki Attila, a nemzetközi hírű magyar hosszútávúszó újabb óceáni akadály leküzdésére, ezúttal az új-zélandi Cook-szoros átúszására készül.

Az Ocean's Seven elnevezésű sorozat ötödik állomása ez, amely általános megítélés szerint az egyik leginkább embert próbáló feladatnak ígérkezik a zalaegerszegi illetőségű sportember számára.

"A Cook-szoros Új-Zélandon, az Északi- és Déli-sziget között található, a Tasman-tengert köti össze a Csendes-óceán déli részével. Az átúszás alatt leküzdendő 26 kilométeres táv az Északi-szigeten fekvő Terawhiti-fok és a Déli-szigethez tartozó Arapaoa-szigeten lévő Perano Head között van" - adott tájékoztatást már a helyszínről Mányoki Attila, aki tavaly novemberben, Kaliforniában, huszonötéves pályafutása elismeréseképpen válhatott a Nemzetközi Maratonúszó Hírességek Csarnokának tagjává.

Mányoki Attila élete legnagyobb kihívására készül Forrás: manyokiattila.hu

Az elmúlt napokat Ausztráliában töltötte, ott igyekezett akklimatizálódni, s ettől a héttől edz Wellingtonban, elmondása szerint a kellő óceáni körülmények és klimatikus viszonyok között, bár a várható cápaveszélyre így sem nagyon tud felkészülni.

A jeges vízben nagy számban vannak oroszlán medúzák is, a szoros legfőbb veszélyeit mégis inkább a természeti tényezők jelentik: a 26 kilométeres táv megtétele közben az erős szél mellett óriási ár-apály mozgás tapasztalható, mely hatóránként változik. A hullámok is jelentősen tudják nehezíteni az úszást" - mondta a magyar vízi maratonista.

Hozzáfűzte, hogy a sziklás partok övezte szorost a hideg víz jellemzi. A melegebb periódusban 19 fokot érhet el a víz hőmérséklete, hidegebb időkben viszont 13-14 fokot kell elviselni, tehát

a hipothermia, a kihűlés is jelentős rizikót jelent az úszókra nézve.

Mányoki Attila - közel három évi várakozás után - kapott engedélyt és lehetőséget rá, hogy idén, április 3. és 8. között nekivágjon a Cook-szorosnak, amelyet ő maga élete egyik legnagyobb kihívásának tekint.

Mányokinak a természet erőivel is meg kell küzdenie Forrás: manyokiattila.hu

A 43 éves Mányoki 2013-ban átúszta a La Manche-csatornát, 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Cugaru-csatorna sem tudott kifogni rajta, amelyet minden idők második legjobb idejével küzdött le.

Tavalyelőtt egyedülálló módon két héten belül teljesítette az újabb kihívást: a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatorna, majd a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását. Ezzel túljutott az Ocean's Seven elnevezésű sorozat négy állomásán. A Cook-szoros mellett még az Északi-csatorna és a Gibraltári-szoros leküzdése van hátra neki a világ hét legnehezebben meghódítható tengeri csatornája közül.